Gentofte Kommune arbejeder med robusthed som strategi

Derfor arbejder vi med robusthed

Begrebet robusthed er en central del af Gentofte Kommunes nye strategi 'Bedre velfærd for færre ressourcer og robusthed'. Vi har spurgt HR-chefen og en kommunikationsansvarlig hvorfor og hvordan de arbejder med robusthed.

Af Helga Grønvold 28/10/2015

Hvad er robusthed for en størrelse?

- Vi ser på robusthed meget bredt. Robusthed dækker over en robust organisation, robust opgaveløsning og en robust økonomi. Når vi ser det fra en HR vinkel, så er det fordi, at det står og falder med de mennesker, der er i organisationen, siger Ragnhild Christensen, der er HR chef i Gentofte Kommune.

- Når vi kigger på robusthed, så er det ikke kun den enkeltes robusthed. Den er vigtig, men vi har også et organisatorisk ansvar og et arbejdsgiveransvar i forhold til at skabe rammer omkring arbejdet, som gør, at man er i stand til at være robust i forandringer. At vi arbejder med robusthed er et udtryk for, at vi gerne vil involvere, inddrage og samskabe, siger Ragnhild Christensen.

Tine Faurby, der er kommunikationsansvarlig for Pleje og Sundhed i Gentofte Kommune, er enig i, at robusthed ikke kun er noget, den enkelte skal være:

- For os handler det om at sikre, at vi har en organisation, der kan levere det, der skal leveres i en presset hverdag. I Gentofte Kommune kigger vi på, hvad det er for nogle ydelser, vi skal levere, og hvad det er for nogle forventninger og krav, der er fra vores borgere. Hvordan kan vi finde en måde at blive ved med at levere god kvalitet, selvom vi på grund af økonomien ikke kan blive ved med at udvide antallet af ansatte, siger hun.

Hvorfor arbejder I med robusthed i Gentofte Kommune?

- Vores kommunaldirektør blev optaget af en HR strategi, vi var i gang med at udvikle. Det er baggrunden for, at kommunen nu sætter spot på 'Bedre velfærd for færre ressourcer og robusthed'. Når kommunaldirektøren kobler de to ting, så er det fordi ’bedre velfærd for færre ressourcer’ handler om, at der sker mange forandringer. For ham er det vigtigt, at vi også kan være i de forandringer, vi skaber, siger Ragnhild Christensen.

Gentofte Kommune har arbejdet med robusthed som nøgleord siden starten af 2015.

Tine Faurby giver også sit bud på, hvorfor det er robusthed, man arbejder med i Gentofte kommune:

- Vi vil gerne levere det bedste til vores borgere. Som led i det, arbejder vi meget med nytænkning og radikal innovation i kommunen. Vi forsøger, at retænke det, vi laver, vende tingene på hovedet og ikke mindst være åben for at gøre noget andet, end vi plejer. Men det kræver, at organisationen og medarbejderne har luft og pusterum, og det kræver, at der er plads til at tænke. Det er her, robustheden kommer ind i billedet, siger hun og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at med det pres vi er under på de offentlige arbejdspladser, så er robusthed et parameter, som vi bliver nødt til at kigge på. Vi er nødt til at tænke anderledes. Men vi er også nødt til at sikre, at vi ikke lægger organisationen ned undervejs, derfor er det vigtigt med fokus på robusthed. For der er hele tiden forandringer og knald på. Vi lever i et krydspres af forventninger. Dét er den overordnede ramme, som vi gerne vil have italesat og begynde at arbejde konkret med lokalt.

- Jeg tænker også, at det er et modsvar til al stress-snakken. Det er desværre også noget, vi kender på vores arbejdsplads. Modtrækket til det er at tænke på, hvordan vi kan ruste os og blive robuste i stedet for, at vi bliver stressramte, tilføjer Ragnhild Christensen.

Hvordan arbejder I med robusthed?

HR afdelingen har udarbejdet informations- og præsentationsmateriale om robusthed og uddannet interne konsulenter. Derudover afholder de workshops og temadage. For eksempel har alle MED-udvalg og grupper i Social og Sundhed, 260 mennesker i alt, deltaget i en temadag, hvor fokus var robusthed. Ledere, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter blev sammen klædt på til, hvordan de kan arbejde med robusthed i deres enhed.

Men som Ragnhild Christensen påpeger, er der omkring 8000 medarbejdere i kommunen, så der går noget tid, inden robusthedstankegangen når ud til alle medarbejderne i kommunen.

LÆS OGSÅ: Robusthed giver os tryghed

Hvordan har medarbejderne i kommunen taget imod det?

- Det er en dagsorden, som mange er vældig optaget af. I virkelighed er det jo også et meget positivt budskab at komme ud med, siger Ragnhild Christensen og fortsætter:

- Jeg tror, at de fleste opfatter det som en udfordring, at de ved, at fremtiden byder på en masse forandringer. Det kan være svært at finde vej i kompleksiteten, men med robusthed er der noget, vi kan arbejde med, og som kan bringe os på vej. Det tænker jeg, at de fleste har taget til sig.

Ragnhild Christensen fortæller, at robusthedstilgangen naturligvis også har mødt kritik på sin vej.

- Når vi for eksempel går ud og taler om mental robusthed, så er der altid nogle, der spørger til organisatorisk robusthed og arbejdsgiverens ansvar for det gode psykiske arbejdsmiljø. Modsat hvis man taler om organisatorisk robusthed, så vil der altid være nogle, der vil mene, at det er et individuelt anliggende. Så der er begge røster i kritikken.

Hvorfor tror I, at er robusthed er in lige nu?

- Jeg tror, at det er basal nødvendighed. I kommunerne har vi jo skåret til benet og effektiviseret i rigtig mange år. Der er ikke noget fedt tilovers, og der bliver løbet rigtig stærkt, siger Tine Faurby og fortsætter:

- Og vi ønsker ikke langtidssyge medarbejdere eller medarbejderflugt. Vi vil gerne have engagerede medarbejdere, som er med til at udvikle vores ydelser til borgerne. Arbejdet med robusthed ligger derfor i et ønske om at holde fast i de gode organisationer, vi har, der hænger sammen og har et godt arbejdsmiljø. Derfor taler vi om robusthed, siger Tine Faurby.

Ragnhild Christensen er enig i, at det er vigtigt at sikre det gode arbejdsmiljø og arbejdsglæden.

- Når vi kan se, at kravene til, hvad vi kan levere i den offentlige sektor, hele tiden stiger, og at det hele bliver mere og mere komplekst, så skal der altså et eller andet til for at bevare arbejdsglæden, siger Ragnhild Christensen.

Udover at kravene stiger, og at der er et ønske om at bruge færre ressourcer, så ændres opgavernes karakter sig også, Ragnhild Christensen forklarer:

- Der er mange nye måder at gå til opgaverne på. Der er hele tiden et skift i identiteten. For eksempel kan man være uddannet til at hjælpe andre, men nu handler ens job i lige så høj grad om en rehabiliterende tilgang. Og der er mange eksempler på skift i identiteten, lærerollen skifter jo også hele tiden. Det med hele tiden at forholde sig til, hvad man kan gøre, tror jeg betyder rigtig meget.

Er snakken om robusthed ikke bare gammel vin på nye flasker?

- Robusthed hænger meget sammen med trivsel og arbejdsglæde. Det har der været fokus på længe, men jeg synes i virkeligheden, at den helt store forskel er, at det er hele pakken, altså hele situationen på arbejdspladsen der er fokus på. I virkeligheden, så forsøger vi bare at klæde folk på så godt som muligt til at løse de opgaver, der skal løses. Det er der måske ikke så meget nyt i, men jeg tror, at det er vigtigt, at blive ved med at have fokus på det, siger Ragnhild Christensen.

 

Gode råd fra Gentofte til arbejdet med robusthed

Ragnhild Christensen, der er HR chef i Gentofte Kommune, giver fire gode råd til arbejdet med robusthed som strategi:

1. Kig på hvad der er jeres kerneopgave

2. Forhold jer til de gode arbejdsfællesskaber

3. Styrk den individuelle robusthed

4. Robusthed skal ikke være et selvstændigt projekt. Det skal være en del af det, man alligevel gør.