Jytte Kristensen

Ny filosofi hjælper plejehjem med at skabe livskvalitet

Med den såkaldte ”Eden Alternative” filosofi vil man gøre plejehjem hjemlige. Det har store fordele for både beboere og medarbejderes livskvalitet, mener man på et af Eden-hjemmene.

Af William Meyer 14/06/2017

For nyligt indfriede Assens Kommune en årelang ambition: Alle kommunens plejehjem er nu registrerede ”Eden-hjem”. Det vil kort sagt sige, at de arbejder ud fra en særlig filosofi kaldet Eden Alternative, som går ud på at skabe en så hjemlig atmosfære som muligt, imens man løbende sætter fokus på, at ”livet skal være værd at leve”.

Det første plejehjem i kommunen, der opnåede en Eden-registrering, var Korsvang. Her kan det udefra være svært at se, at der bag hjemmets traditionelle, røde mursten skulle gemme sig en alternativ filosofi. En campingvogn parkeret ved indgangen afslører dog, at Korsvang ikke er noget helt almindeligt plejehjem.

LÆS OGSÅ: Otte plejecentre vover springet: Fra travlhedskultur til nærhedskultur

- Campingvognen er et eksempel på, hvordan vi sørger for, at beboerne har mulighed for at gøre de ting, de finder mening i. For nogle beboere har camping måske været en vigtig del af livet. Den interesse behøver de ikke at slippe, fordi de er kommet på plejehjem, fortæller Sina Moltrup, leder på Korsvang.

Campingvognen
Camper

Campingvognen foran Korsvang i Assens. "Vi havde en beboer, der godt kunne lide at sidde i forteltet. Når en medarbejder stak hovedet ind i teltet, sagde beboeren: 'næh hvor hyggeligt, camperer I også her?'", erindrer Sina Moltrup. 

Netop det at skabe en meningsfyldt tilværelse for de ældre er et af Eden-principperne. Derfor forsøger Sina Moltrup at finde ud af, hvad den enkelte beboers livshistorie er. Hun holder altid en indflytningssamtale og får en snak med hver beboers familie, så hun kan danne sig et indtryk af, hvad der kunne være af behov.

Et firbenet paradigmeskift

Når først man er indenfor på Korsvang, bliver det hurtigt mere tydeligt, at der er taget højde for mange forskellige behov. Ikke mindst fordi et paradigmeskift med fire ben og et godmodigt humør som noget af det første kommer en i møde. ”Paradigmeskiftet”, som Sina Moltrup kalder det, er den store, gule hund Basse.

LÆS OGSÅ: Sosu-assistent: Selvom man er demensramt kan man da godt vinke til Dronningen

- Han ændrede hele vores måde at tænke på. Da han kom hertil havde vi et meget mere institutionspræget miljø. Han var med til at sætte en bevægelse i gang mod et mere hjemligt miljø, forklarer hun.

Dyrene på hjemmet, det vil sige to hunde; fire katte og nogle akvariefisk, er altså en del af en indsats for at skabe hyggelige og hjemlige omgivelser. Samtidigt er de ifølge Sina Moltrup med til at opfylde et behov hos de ældre.

- De ældre er vant til at få omsorg. Men med dyrene får de også mulighed for at give omsorg, fortæller hun.

Paradigmeskiftet Basse
Hunden Basse

Sina Moltrup med hunden (og paradigmeskiftet) Basse. Basse er 10 år gammel og går frit rundt på gangen og ind i de lejligheder, hvor den ved, at den må komme. "Det er en meget klog hund", fortæller Sina Moltrup.

Det er dog ikke kun dyrene, der i dag er med til at gøre Korsvang til et hjem frem for en institution. Et sted hvor man forsøger at opfylde det Eden-princip, der siger, at der skal være omgivelser, hvor ”noget uventet og uforudsigeligt kan opstå”.

Overalt finder man små sofakroge, hessiantapeter, bogreoler samt gamle malerier og kunstfærdige platter på væggene. Rundt omkring er der mulighed for aktiviteter, der kan skabe mening i hverdagen. En medarbejder er i færd med at sy i et af fællesrummene. Udenfor er der plantet urter og blomster, som de ældre er med til at passe. Og medarbejder Jytte Christensen er i gang med at lave en gammeldags rabarberkage i et af hjemmets åbne køkkener sammen med en beboer.

- Det er rabarber fra min egen have. Det er hyggeligt at lave. Og så fik jeg lige en snak med beboeren om, hvordan hendes bedstefar også havde rabarber. Det er den slags, der giver glæde i hverdagen, og som er muligt, fordi vi har gode relationer beboere og personale imellem, fortæller Jytte Christensen.   

Hjemlige omgivelser
Stue

De rette omgivelser er vigtige ifølge Eden-filosofien. På Korsvang forsøger man at gøre fællesrummene hjemlige og hyggelige. "Mange af vores møbler er arvegods", fortæller Sina Moltrup.

De gode relationer

Og gode relationer lader der til at være en del af på Korsvang. Næsten alle lejligheder står med åbne døre, så beboerne nemt kan hilse på hinanden, personalet eller Basse. På kommoder finder man fotografier af beboere side om side med personalet og dyrene på hjemmet. Og når Sina Moltrup viser os rundt på Korsvang, falder hun jævnligt i snak med beboerne.

- Jeg kender alle beboeres navne. Og også deres nærmeste familiemedlemmers navne. Så kan jeg spørge ind til, hvordan det går med dem. Den slags er vigtigt at vide, så man kan knytte gode bånd til hinanden, mener hun.

Inden for Eden-filosofien er det et princip, at der er ”vedvarende kontakt med andre mennesker, uanset alder og formåen”.  Derfor forsøger personalet på hjemmet at have et så ligeværdigt forhold til beboerne, som det er dem muligt. Det kræver en særlig indstilling fra medarbejdernes side, fortæller Sina Moltrup:

- Når jeg ansætter folk, skal jeg kunne se, at de virkelig vil det her. Overskud og engagement er nødvendige egenskaber for at få et godt forhold til alle beboerne.

Ligeværdige forhold

Billeder af beboere, dyr og personale står side om side som familiebilleder. "Det er med til at vise det ligeværd, der er her", fortæller Sina Moltrup.

Jytte Christensen har arbejdet på Korsvang i mange år, så hun har mærket, hvilken forskel det gør for hende som medarbejder at arbejde med Eden-tilgangen.

- Jeg har lige været på ferie i Sydamerika i tre uger. Og nu hvor jeg er kommet tilbage, vil alle beboerne høre, hvordan min ferie har været. Nogle gange bliver jeg bedt om at give dem et kram, før jeg tager hjem. Den slags ville ikke ske førhen, fortæller hun.

Når Jytte Christensen bliver spurgt, om ikke det er udfordrende at arbejde sådan, så svarer hun, at hun slet ikke kunne forestille sig at arbejde på nogen anden måde.

Sina Moltrup fortæller, at hun heller ikke kunne se sig selv som leder for et plejehjem, hvis ikke det var for Eden.

- De gode relationer og den forskel, jeg kan se vi gør for de ældre, er med til at holde min gejst for mit job højt, fortæller hun.

Et Eden-netværk

I Assens Kommune er der efter flere års arbejde kommet ni Eden-hjem. Der er ifølge organisationen Eden Danmark 14 registrerede Eden-hjem i Danmark og 47 i hele Europa. Det er ikke en tilfældighed, at det lige netop er i Assens Kommune, at en så stor del af hjemmene ligger, fortæller leder for Ældre & Sundhed i Assens, Signe Lunn Walls.

- Der var opbakning politisk og fra Ældrerådet til at gøre en indsats på kommunens ældreområde. Det blev derfor vedtaget, at alle plejehjem i Assens Kommune skulle skabe et fælles værdigrundlag gennem Eden-tilgangen, siger hun.

Det fælles værdigrundlag er kommet Sina Moltrup og hendes kollegaer på andre hjem til gode. De ni plejehjem har nemlig et godt netværk, hvori de kan dele deres viden og erfaringer med hinanden, fortæller hun.

- Jeg mødes et par gange om året med de andre ledere på temadage. Derudover har vi på alle ni hjem en Eden-gruppe, som består af medarbejdere og frivillige. Når gruppen mødes, er der altid en Eden-ildsjæl med fra et af de andre Eden-hjem. Det vil sige en medarbejder, der brænder for filosofien. På den måde netværker vi og deler erfaringer, fortæller hun.

På fotoet øverst er Jytte Christensen

Hvad er Eden Alternative?

Eden Alternative er en filosofi, der blev grundlagt af en amerikansk læge i 90'erne og kom til Danmark i løbet af 00'erne. Grundlæggende går det ud på, at man skal gøre plejecentrene hjemlige og sikre, at de ældre har en værdifuld tilværelse. Eden-tilgangen indebærer, at man følger 10 principper for, hvad god ældrepleje er. Du kan læse de 10 principper, og hvordan man kan komme i gang, på Eden Danmarks hjemmeside.

Hvordan bliver man et Eden-hjem?

Gennem Eden Danmark har man mulighed for at få kurser og materialer om filosofien. For at blive registeret som Eden-hjem kræver det desuden, at man lever op til nogle bestemte krav, bl.a. skal man have støtte fra beboerne og deres familie, medarbejdere og forvalting. Det kan derfor også tage flere års arbejde med Eden-tilgangen, før et hjem officielt bliver registreret som Eden-hjem.