Tre nemme nudge til et sundere arbejdsmiljø
De fleste af os vil gerne være lidt sundere - også i arbejdstiden. Nudging kan være en hjælp til at vælge det, du i virkeligheden helst vil. Tre nudges giver dig og dine kolleger et sundere arbejdsmiljø.
Nudging hjælper dig med at vælge det rigtige uden at begrænse dine valgmuligheder. Der er altså aldrig tale om tvang, men om at gøre det sunde valg synligt og let tilgængeligt.
Nudging virker, fordi du ofte kører på autopilot og ikke tænker over dine valg. Det kræver fokus at foretage det sunde valg, og jo mere travlt du har, jo mere tilbøjelige er du til at vælge det nemme og ofte usunde. Men nudging gør det nemmere at træffe det sunde valg.
Gør det sunde synligt og gem kagen væk
På arbejdspladsen kan I spise mere frugt og grønt og mindre sødt, hvis I nudger jer selv og stiller frugten foran kagen på bordet. Det får jer til at spise mere af det grønne. Og skærer I frugten ud eller stiller den et sted, hvor alle kommer forbi, så spiser I endnu mere.
I spiser endnu mindre kage ved at sætte den et sted, hvor I ikke kan se den. På den måde skal man beslutte sig for at rejse sig op og hente et stykke kage, og det får jer til at spise væsentlig mindre.
Når I får kage, så skær den ud i mindre stykker. Ofte tænker vi ikke i størrelse, men i antal. Så store stykker får os til at spise 30 til 45 procent mere, end hvis stykkerne er delt i to.
Bliv opmærksom på at tage trappen
Mange sidder meget ned i løbet af en arbejdsdag, og så får man ikke rørt sig. For eksempel ved at tage elevatoren i stedet for trappen eller sætte kaffekanden på bordet foran sig i stedet for at gå ud til kaffemaskinen og hente en kop.
Det er nemt at få mere bevægelse ind i arbejdsdagen. Sæt piktogrammer eller skilte op ved trapperne, der husker jer på at bruge trapperne. Det kan få jer til at bruge trapperne 30 procent mere.
Spis af mindre tallerkner og vend ryggen til maden
Med en en god kantine eller frokostordning kan det være svært at holde igen. Tricket er at bruge mindre tallerkner. Skift for eksempel fra tallerkner på 30 centimeter til tallerkner på 25 centimeter, så spiser I omkring 22 procent færre kalorier per måltid.
Og har I buffet, så vend bordene, så man sidder med ryggen til buffeten. På den måde bliver man mindre fristet til at tage en ekstra portion.
LÆS OGSÅ: Nudging hjælper dig med at vælge rigtigt