Fem bud på nye lederroller

Fem bud på nye lederroller

Når ledere skal skabe velfærd på tværs af sektorer, fag, frivillige og organisationer, så kræver det, at de bruger deres kompetencer på en ny måde. Mandag Morgen og en række velfærdsorganisationer giver i en rapport fem bud på nye roller for velfærdslederen.

Af Mia Dalby Larsen 11/06/2014

Udforsker, initiativdyrker, meningsskaber, netværkssmed og effektjæger. Det er titlerne på de fem nye lederroller, som Mandag Morgen i samarbejde med en række velfærdsorganisationer har forsøgt at definere. Rollerne bliver forklaret og sat i sammenhæng i rapporten 'Leder på Kanten - nye lederroller'.

Sammen med repræsentanter fra blandt andet et antal kommuner, FTF og OAO (se også boksen til højre i artiklen) har de kigget på, hvad der kræves af fremtidens velfærdsledere, der skal kunne udvikle velfærdsorganisationer med udgangspunkt i borgeren og på tværs af sektor, fag og aktører.

Nedenfor kan du læse om de fem ledertyper, som organisationerne bag rapporten har fundet frem til. Du kan finde og downloade hele den gratis rapport 'Leder på kanten' her.

Forfatterne bag rapporten understreger, at de fem roller ikke skal ses som en tjekliste, men som oplæg til debat og inspiration på arbejdspladserne. 

LÆS OGSÅ: Tre bud på nye medarbejderroller

Rolle 1: Udforskeren

En leder, der påtager sig udforskerens rolle, leder efter nye løsninger og nye veje til det overordnede mål. Hun åbner og prøver nyt og tager gerne en debat om mulighederne med organisationer, borgere, virksomheder, medarbejdere og andre ledere. Hun er bevidst om, at en løsning, der fungerer et sted, ikke nødvendigvis vil fungere på samme måde et andet sted. 

Udforskeren leder på grundlag af kvalificerede fornemmelser og forventninger mere end på baggrund af manualer, og udforskeren er ikke bange for at være klar i mælet omkring usikkerheder. Hun opfordrer sine medarbejdere til at stille flere spørgsmål, end de giver svar.

Rolle 2: Initiativdyrkeren

Det er både egne og andres initiativer, som initiativdyrkeren fremelsker. Initiativdyrkerne har ikke brug for selv at stå i centrum, men hopper gerne med på andres initiativer - også dem, der kommer udefra. Initiativdyrkeren leder med tillid frem for kontrol, og han er bedre til at bede om tilgivelse end om lov. Initiativdyrkeren er god til at omdanne ideer til konkrete tiltag og inspirerer andre til at gøre det samme. 

Rolle 3: Meningsskaberen

Meningsskaberen formår at oversætte strategi og store visioner til noget meningsfuldt både overfor borgere, medarbejdere og samarbejdspartneren. Og hun er bevidst om, at der skal noget forskelligt til for at skabe mening for forskellige mennesker.

Retning og mål står lysende klart for meningsskaberen selv, og de er ikke til diskussion. Men ejerskab kommer nedefra, og det er meningsskaberens vision, at alle skal kunne se, hvordan deres arbejde bidrager til målet.  Meningsskaberen er historiefortæller, og bruger historier aktivt. 

Rolle 4: Netværkssmeden

Netværkssmeden bruger tid og kræfter på at involvere andre organisationer og enkeltpersoner i opgaverne, fordi de kan bidrage med noget. Netværkssmeden prioriterer kaffemøder og konferencer i sin arbejdsdag. Netværkssmeden mener, at samarbejde skal bygge på ligeværd, og hun inviterer borgere og samarbejdsorganisationer med til at definere problemer, løsninger og projekter.

Rolle 5: Effektjægeren

Når effektjægeren går mod målet, så er han bevæbnet med køreplaner og milepæle. Effektjægeren ved, at de store mål, som f.eks. det gode liv, tager tid at opnå og kræver samarbejde. Han er optaget af struktur og overblik og bryder derfor ned og opstiller delmål, og evalueringer og dokumentation skal være meningsfulde redskaber.  

Mød ledere med de fem roller

I 'Leder på kanten' kan du læse mere om de fem roller og møde ledere, der hver især går ind og ud af en eller flere af de fem lederroller. Du kan blandt andet læse om Elise Dittmann, der er leder af Børnehuset Grønnebakken i Næstved Kommune, som har skabt vuggestuepraktik for unge, kommende mødre og har inddraget en traumatiseret tyrkisk kvinde, der ikke kunne tale dansk,  i børnehusets arbejde. 

Du kan også møde Ida Tang, der er plejehjemsleder i Rise Parken i Aabenraa Kommune. Hun inddrager frivillige, den lokale præst og dagplejemødre med børn i plejehjemmets hverdag.

Rapporten indeholder også en række diskussionsspørgsmål og værktøjer til at arbejde videre på arbejdspladsen. Du kan downloade rapporten 'Leder på Kanten' her.

LÆS OGSÅ: Tre bud på nye medarbejderroller

 

 

 

Om Leder på Kanten

Rapporten 'Leder på Kanten' er blevet til i et samarbejde mellem Mandag Morgen og repræsentanter fra en række velfærdsorganisationer. I arbejdsgrupperne sad repræsentanter fra blandt andet:

FTF

OAO

Esbjerg Kommune

Aabenraa Kommune

Odense Kommune

Horsens Kommune

Roskilde Kommune

Ringkøbing-Skjern Kommune

Hvidovre Kommune

Hørsholm Kommune

Kolding Kommune

Vejle Kommune

Region Nordjylland

Mandag Morgen og organisationerne har også skrevet en rapport om nye medarbejderroller. Læs: Tre bud på nye medarbejderroller