Vej til bedre arbejdsstillinger fundet i et byggemarked
IDÉ NR. 4: En medarbejder har fundet en løsning i et byggemarked på problematiske arbejdsstillinger, våde medarbejdere og kolde borgere.
Et brusehoved med en tænd- og sluk-knap monteret på hovedet kan være løsningen på et irriterende hverdagsproblem for mange medarbejdere, der dagligt hjælper ældre i bad. Trange badeværelser, der ikke er egnet til toiletstole, kan nemlig gøre arbejdsstillingerne særdeles udfordrende for dem, der skal hjælpe de ældre i bad i egne hjem eller på plejecentre.
Resultatet kan blive ømme rygge, våde medarbejdere og borgere, der bliver kolde af at blive fragtet ud og ind af badekabiner for at gøre plads til, at medarbejderne kan tænde og slukke for vandet.
- Ideen er, at de ansatte kan benytte knappen til at slukke for vandet, så de ikke skal stå og række ind over borgeren til blandingsbatteriet, siger Jan Rindahl Rhod, der er fysioterapeut og rehabiliteringsrådgiver i afdelingen Virksom Dialog i Odense Kommune
Fra selvbyg til byggemarked
En af hans opgaver er at vurdere medarbejdernes arbejdsstillinger, når en borger bliver udskrevet fra hospitalet eller bare har brug for hjemmehjælp til f.eks. at komme i bad hjemme. En anden opgave er at vurdere, hvilke hjælpemidler og ændringer i hjemmet, der er behov for hos den ældre. Og det er på disse ture, at han har set, at bad og gode arbejdsstillinger kan være et problem.
- Først tænkte jeg, at løsningen var at bygge en lukkeanordning på slangen, men så fandt jeg ud af, at der allerede findes brusehoveder med tænd- og sluk-knap i byggemarkeder, fortæller Jan Rindahl Rhod.
Hans idé er dermed en ganske lille idé, der ikke kræver store design- eller ingeniørkompetencer, men blot en afsøgning af markedet.
Jan Rindahl Rhod anbefaler pårørende at anskaffe et nyt brusehoved, men det er ikke et krav, og ideen er endnu ikke implementeret i kommunen. Spørgsmålet er nemlig, om man skal kunne få udleveret brusehovedet i hjemmene på samme måde, som man får andre former for hjælpemidler.
Brusehoved er også velfærdsteknologi
Jan Rindahl Rhod ser ideen i sammenhæng med en række velfærdsteknologi-projekter, som Odense Kommune har i gang.
- Det handler jo om, hvordan vi kan udnytte teknologien og gøre arbejdet lettere, siger han og understreger, at ideen kan bruges både på institutioner, plejehjem, plejecentre, sygehuse såvel som i borgernes egne hjem.