MUS-samtalen kan være en udfordring for både ledere og medarbejdere, og den kan nemt blive en snak uden opfølgning. Med de rigtige værktøjer og redskaber kan I få mere ud af MUS-samtalen både før, under og efter.
MUS
Det er sæson for de årlige MUS-samtaler. Lad dig inspirere af de arbejdspladser, der arbejder strategisk med udviklingssamtalen. Socialforvaltningen i Københavns Kommune bruger for eksempel skemaer både før og efter MUS-samtalen, og på den baggrund udarbejder de et relevant kursuskatalog for medarbejderne.
I din forberedelse er det vigtigt, at du overvejer egne ønsker til faglig og personlig udvikling.
MUS-samtalen er ikke kun en samtale om medarbejdernes udvikling. Samtalen er i høj grad også et styringsværktøj. Det skal medarbejderne vide, før de leverer deres hjerter på et sølvfad, mener sociolog Rasmus Willig.
Er MUS-samtalen et udtryk for en kultur, hvor kritik og utilfredshed på arbejdet er blevet et personligt anliggende? Hvor kritikken vendes indad og ikke rettes mod chefen eller rammerne for arbejdet? Det mener sociolog og lektor på RUC Rasmus Willig, der skriver om den indadvendte kritik i bogen Kritikkens U-vending.
Læs hvordan I kan bruge debatcaféen som et effektivt debatværktøj
Forskellige medarbejdere motiveres af forskellige ting. I Greve Kommune bruger de nogle særlige livsverdener for at finde frem til det, der motiverer den enkelte.
I Park & Natur i Aalborg Kommunes Teknik & Miljø-forvaltning har de valgt at lade medarbejderne bestemme over kursusmidlerne til den faglige opkvalificering. Derudover prioriterer de at sende medarbejderne på videreuddannelse, så de kan tage den nyeste viden og erfaringer med hjem til organisationen.
I Jobcenter Varde er der ingen slinger i valsen, når det kommer til kompetenceudvikling. Centret har nemlig nedsat et kompetenceudvalg, der prioriterer den strategiske indsats. Samtidig har udvalget defineret kompetenceudvikling bredt, så det er alt, hvor medarbejderne lærer nyt fra kurser til sidemandsoplæring.
Radiologisk Afdeling på Slagelse Sygehus har udviklet en model, der har vendt fordelingen af opgaver 180 grader. Så nu er det i højere grad medarbejdernes kompetencer, der bestemmer, hvem der får hvilke opgaver. Samtidig viser modellen, hvor der skal sættes ind med kompetenceudvikling.