Vaskerobot

I Greve vasker robotten gulv: "Vi får mere tid til at hjælpe borgerne"

I Greve Kommune har de investeret i en selvkørende vaskerobot, der kan vaske gulv i de tomme idrætshaller. Læs om, hvad et stykke ny teknologi betyder for kerneopgaven, for borgerne og for medarbejderne.

Af Irene Aya Schou 11/12/2018

Ny teknologi kan frigøre ressourcer og bidrage til et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne og mere service for borgerne. Men det kan også føles utrygt, hvis ny teknologi kædes sammen med besparelser, og medarbejderne frygter for, at de skal løbe stærkere. 

I Greve Kommunes Idrætscenter er en ny selvkørende vaskerobot blevet en god ven og en uvurderlig hjælper i det daglige. Mens robotten klarer gulvvask i de store haller, bliver der tid til andre opgaver, forklarer Michael Leed, der arbejder som teknisk servicemedarbejder i Greve Idrætscenter.

- Jeg er rigtig glad for robotten. Vi er tre mand til at klare det hele morgen, aften og weekender, og der er masser at lave. Jeg kan programmere robotten til at vaske gulv i en hal, mens jeg samler bænke til fodboldhuset, ordner et tilstoppet toilet, hjælper en bruger eller vasker gulv i en anden hal, siger han.

Jeg trykker 'go' og den kører derudaf

Greve Idrætscenter benyttes dagligt af flere end tusind brugere og består af fire idrætshaller, tre aktivitetssale foruden tennis- og fodboldhus og en lang række andre faciliteter.

Der er nok at gøre rent, og selvom klokken kun er halv ni om morgenen en regnvåd tirsdag i november, er borgere, både professionelle og amatører fra alle kroge af kommunen, allerede i fuld gang i flere haller.

Teamleder Dennis Olsen viser rundt i det store idrætskompleks. Han er ene mand til at vaske idrætshallerne i denne uge, fordi hans medarbejdere er på efteruddannelse. I sådan en situation er det godt med robothjælp.

- Så trykker jeg på 'hal 3', så trykker jeg ’go’. Så spørger den, om jeg står det rigtige sted. Det gør jeg, og så kører den bare selv, siger Dennis Olsen og sætter den orange robot i gang.

Rent gulv næsten hver dag

Maskinen er udstyret med sensorer, blinklys og betjeningspanel og er programmeret til selv at kunne finde vej rundt i de forskellige haller.

- Den er utrolig effektiv og gør livet lettere for os. Det smarte er, at jeg kan sætte robotten i gang i én hal, mens jeg vasker gulv i en anden hal. På den måde når jeg meget mere gulvvask til gavn for brugerne, siger Dennis Olsen.

Kommunen investerede sidste år i den førerløse vaskerobot, der i starten havde visse børnesygdomme - fx. kørte den ofte fast i noget og stoppede helt op. Men nu er problemerne løst, og robotten giver mere velfærd til borgerne i form af renere gulve samtidig med, at medarbejderne oplever at blive aflastet og få mere tid til andre opgaver.

Tidligere blev hal 1 vasket mandag, onsdag og fredag, mens hal 2 og 3 blev vasket tirsdag og torsdag. Nu bliver hallerne vasket næsten hver dag.

- Det kommer vores brugere til gavn, siger Dennis Olsen.

”Vi nøjes med at moppe i kanterne”

Serviceassistent Ilse Lorentzen er mødt ind klokken 5.30. For hende er det skønt at have en effektiv robot, der kan tage de store overflader.

- Det er en stor hjælp især her om vinteren, hvor der kommer salt på gulvene. Det sparer os for en masse tid, at vi kan nøjes med at tage moppen rundt i kanterne, hvor robotten ikke kan komme ind, siger hun.

Som serviceassistent gør Ilse Lorentzen ikke rent i hallerne, men på gangarealer, i cafeterier og på toiletter. Derfor har hun ikke det store kørekort til robotten, men har dog fået en kort briefing i, hvordan den fungerer.

- Min kollega satte den til i går morges, og så rasede den rundt og stod pænt og bippede, da den var færdig, siger Ilse Lorentzen.

Robotten kan ikke alt

Selvom indførelsen af ny teknologi gør arbejdet lettere og sparer medarbejderne for tid, skal ingen være bange for at miste deres arbejde, understreger teamleder Dennis Olsen.

- Vi dækker et kæmpe område, og der er meget, robotten ikke kan. Den kan ikke tørre stole af med en klud eller tømme skraldespande i omklædningsrum eller hjælpe med at flytte et håndboldmål. Den er kun god til de store overflader, siger han.

I nogle haller er der desuden harpiks på gulvet efter håndbold. Her må medarbejderne smide vand og harpiksfjerner på gulvet og ud og skrabe manuelt for at få harpiksen af.

- Så har vi en anden gulv-vasker, som man kan sidde på, der smider vand på gulvet. Når det har stået i 15 minutter, kommer robotten og fjerner vandet, siger Dennis Olsen.   

Rent gulv næsten hver dag

Udover Dennis Olsen og Michael Leed er to teknisk servicemedarbejdere blevet oplært i at betjene vaskerobotten, der har kostet 320.000 kroner. Det er mange penge, men det er godt givet ud, mener teamlederen, der ikke har hørt om andre haller, der har en vaskerobot.

- Vi er meget presset specielt om morgenen. Klokken 7 kommer de første professionelle badmintonspillere i hal 1. Senere kommer genoptræningshold fx KOL- og Alzheimers-hold og skoler. Om aftenen kommer foreningerne. Ved at have en vaskerobot kan flere borgere bruge hallerne, og brugerne får rene gulve næsten hver dag, siger han.  

Klokken er blevet 9, og i hal 1 gør en gruppe seniorer sig klar at overtage badmintonbanerne efter de professionelle. En mand kommer gående hen ad gangen. Det er Kurt, siger Dennis Olsen og hilsen på ham.

Kurt kan godt mærke, at gulvene er blevet renere og kommenterer det ofte overfor Dennis Olsen.

- Og er de en dag ikke blevet vasket, siger han. ’Øv, der er harpiks på gulvet’. Men så siger jeg til ham: ’Selv med en robot kan vi ikke nå alt.’

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Kort om vaskerobotten
  • Vaskerobotten er batteridreven og kan vaske 9.600 kvadratmeter per opladning. Den er udstyret med sensorer, der gør, at maskinen kan følge en bestemt rute og bevæge sig udenom, når den møder uforudsete ting.
  • Den kan både køre automatisk og betjenes manuelt.
  • For at virke optimalt skal vaskerobotten programmeres til at køre i den enkelte hal, så den kender det samlede areal og eventuelle forhindringer.
  • Den har et fixpunkt, hvor den skal starte. Så ved den, hvor den er henne og kan køre ud fra det. Det tager ca. en time at vaske en stort idrætshal, og man kan indstille den fra 1-5 på, hvor meget vand, den skal smide ud på gulvet.
  • I starten var forventningen, at den kunne køre hele natten og bare skulle tændes ved at sende en sms og selv kunne køre ind i sin egen base, men det viste sig, at den let kørte fast i noget og stoppede helt op.
  • I dag kører vaskerobotten, eller bare 'Robotten' som den kaldes, i ca. tre timer om dagen normalt fra klokken 6-9 om morgenen.
  • Vaskerobotten i Greve Idrætscenter, Swinggobot 2000, er produceret af firmaet Diversey.