Pausegymnastik på arbejdspladsen styrker kroppen

Stærk krop og godt humør med pausegymnastik

På plejecenter Lillevang i Furesø Kommune dyrker medarbejderne pausegymnastik tre gange om ugen. Det har de gjort siden 2010 og udover færre smerter i nakke, skuldre og ryg har de fået et lavere sygefravær.

Af Tine Rosenkilde 09/08/2013

Tre gange om ugen samles medarbejderne fra køkkenet og aktivitetscenteret på plejecentret Lillevang i Furesø Kommune til ti minutters fælles pausegymnastisk. Det gør de for at træne musklerne i nakke, skuldre og ryg, så de undgår smerter.

Man kan lave pausegymnastikken, når som helst man vil, og man skal ikke langt væk fra sin arbejdsplads.

Birgitte Dehn, Plejecentret Lillevang

Træningen foregår med elastik, og alle ti medarbejdere deltager. Det har de gjort siden 2010. Og træningen har givet tydelige resultater:

- Vi vil ikke undvære det, for vi kan mærke forskellen i vores skuldre og i nakke og ryg. I vores arbejde bruger vi mange kræfter på tunge løft, for eksempel løfter vi 15 liter mælk ad gangen, så vi er nødt til at gøre noget for at styrke vores muskler. Men det handler også om at have det sjovt og grine sammen, siger ernæringsassistent Annette Larsen.

LÆS OGSÅ: Sundhedsordninger på det kommunale område 

Lavere sygefravær og mindre gennemstrømning

Birgitte Dehn, daglig leder af plejecentret Lillevang, fortæller også, at sygefraværet er faldet, og at gennemstrømningen af medarbejdere er blevet mindre, efter de startede med pausegymnastikken.  

Hun forklarer, at pausegymnastik er nem at passe ind i hverdagen og derfor er blevet en succes hos dem:

- Man kan gøre det, når som helst man vil, og man skal ikke langt væk fra sin arbejdsplads. Medarbejderne på centrene kan bruge fællesrum, og medarbejderne i hjemmeplejen kan bruge deres samlingslokale – også selv om det ikke er så stort.

Det videre arbejde

Næste skridt er nu at afprøve hulahopringe. Ideen er at samle dem, der har lyst, til fælles træning en eller to gange om ugen om eftermiddagen, hvor aftenvagterne afløser dagvagterne. 

- Alle kan jo huske hulahopringen fra deres barndom. Men hvad de ikke tænkte på dengang er, at øvelserne styrker musklerne i ryg, mave og bækkenbund, samtidig med at man aflaster skuldre og nakke. Og så er den en god hjælp, hvis man vil tabe sig, og det er der flere, der gerne vil, siger arbejdsmiljørepræsentant Line Andersen.

Pausegymnastikken bliver nu udbredt til hele Lillevang og resten af ældreområdet.

Kilde: www.jobogkrop.dk

Mere om sundhed på arbejdspladsen

Få konkrete idéer til, hvordan I får mere sundhed på arbejdspladsen med Håndbogen i sundhed.

Få overblik over hvilke sundhedsordninger, der er i kommunerne.

Styrk trivslen på arbejdspladsen med Vejviser til kvalitet og trivsel.

Om projektet med pausegymnastik

Pausegymnastikken er et resultat af et projekt for medarbejderne i Furesø Kommunes ældrepleje.

Formålet er at styrke både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø og mindske sygefraværet og gennemstrømningen af medarbejdere.

Om plejecentret Lillevang

Lillevang er et af fire plejecentre i Furesø Kommune. Lillevang har 80 ansatte, hvoraf de fleste er social-og sundhedshjælpere, sygeplejesker og social- og sundhedsassistenter.

I alt har kommunens plejecentre og hjemmepleje 350 ansatte.