Demente på fantasifuld campingferie
IDÉ NR. 2: Demente beboere på Daghjemmet Solsikken nyder godt af campingferie 30 meter fra hoveddøren.
Hele august måned står på campingferie for otte demente beboere på Daghjemmet Solsikken i Varde. Plejecentret har lånt en campingvogn, som er placeret i et grønt område 30 meter fra matriklen. Hele måneden bliver campingvognen brugt flittigt af beboerne, der drikker formiddags- og eftermiddagskaffe i det blå fortelt.
- Alle beboerne på institutionen er tidligere campister, så det vækker glade minder at sidde i forteltet og snakke om de mange campingferier, de har været på. Vi pakker simpelthen en kurv og går over og får formiddagskaffe eller eftermiddagskaffe og spiller spil. De demente, de har det sådan, ’hold da fast, nu er vi langt hjemme fra’ selvom daghjemmet ligger lige bagved, men det kan de ikke se. Vi kigger ud på et grønt område, så vi kan faktisk slet ikke se daghjemmet, forklarer Inga Knudsmark Jensen, der er en af ide-kvinderne til campingferie for demente.
Idé sætter fokus på livskvalitet
Ideen vækker ikke kun glæde hos beboerne, personalet har også fået et selvtillids-boost. Ideen blev nemlig nomineret til kampagnen Danmarks Bedste Mindste Idé, der vil fremme innovation og anerkendelse af de små gode ideer på kommunale arbejdspladser.
Ideen var så god, at man udvalgte ideen sammen med syv andre fra Vardes tre forvaltninger og nominerede dem til Danmarks Bedste Mindste Ide, fortæller Lars Bo Stenderup, konsulent i Varde centralforvaltning. Blandt de i alt otte nominerede fra Varde Kommune, lå ideen øverst med flest stemmer, da konkurrencen sluttede og blev dermed kommunal vinder for Varde Kommune.
- Ideen er god, fordi den sætter fokus på, at uanset hvilken tilstand vores borgere er i, så skal vi sætte fokus på deres livskvalitet, og sørge for at de stadig væk bliver stimuleret på trods af handicaps, forklarer Lars Bo Stenderup.
Stjæl og vær innovativ
Social- og sundhedshjælper Inga Knudsmark Jensen fik ideen, da hun læste om et normalt plejecenter, der tog de ældre med ud i en campingvogn tæt på plejecentret. Hun synes, det kunne være spændende at se, hvad de demente vil sige til samme oplevelse.
- Jeg tænkte, at hvis vi kunne låne en campingvogn, ville det være alletiders for beboerne at sidde og hygge sig derude. Så jeg ringede faktisk rundt til forskellige camping caravans for at høre, hvad de skulle have for en campingvogn. Jeg ringede også til plejecentrets frivillige venner for at høre, om de vil sponsorere en campingvogn, og så var der faktisk én, der havde en, vi måtte låne, fortæller hun.
Inga Knudsmark Jensen stjal mere eller mindre ideen og satte den ind i en ny kontekst, og sådan lyder opskriften på effektiv innovation. Derfor har de demente beboere nu glæde af campingvognen, som de låner kvit og frit.
- Da jeg fik ideen, forventede jeg, at vi fik det hyggeligt, men jeg havde slet ikke forventet, at det vil blive så godt - slet ikke, fortæller Inga Knudsmark Jensen.
Noget tyder på at camping-rummet kan noget helt særligt. For daghjemmets personale oplever nemlig, at kvinderne bliver mere snaksaglige og fjantede, når de besøger campingvognen.
- Vi kan mærke, at kvinderne bliver sådan pige-fjantede, mændene synes også, det er kanon. Men kvinderne de bliver mere fjantede. Hvis vi sidder inde i daghjemmet ved bordet, så snakker de ikke rigtig sammen, men når vi sidder i forteltet, så sidder de og fniser og pjatter, det er helt vildt, hvor stor forskel, det gør, forklarer Inga Madsen.
Innovation skal være mere end en akademisk øvelse
Varde Kommune har arbejdet med innovation de sidste par år. Kampagnen Danmarks Bedste Mindste Idé blev en måde at gøre innovation til mere end en akademisk øvelse i stedet sætte fokus på de konkrete løsninger.
- Det tankevækkende er, at innovation har været på læberne i mange år, men når vi taler om innovation, så er der faktisk ikke ret mange, der synes, at de til dagligt er innovative. Taler vi derimod om løsninger, så er der masser af gode ideer, fortæller Lars Bo Stenderup.
Deltagelsen i Danmarks Bedste Mindste Idé har derfor været en øvelse i at tillægge de små ideer en stor værdi fremfor at tænke på dem som ingenting.
- Innovation bliver nogle gange en akademisk øvelse, hvor man snakker om begrebet, modsat at snakke om de reelle problemstillinger i dagligdagen. Dem der står med problemerne, er ikke optagede af, hvad tingene hedder, men af effekten. Der, hvor man så kan bruge sproget og innovationsbegrebet, er efterfølgende til at evaluere og finde ud af, hvad man så har gjort, fortæller Lars Bo Stenderup.
Han mener, at Varde Kommune har haft stor glæde af at deltage i Danmarks Bedste Mindste Idé. Især er det omtalen af de små ideer som betydningsfulde, der er kommet på dagsordenen, Lars Bo Stenderup modtog i alt 80 ideer fra kommunen, hvoraf otte ideer blev nomineret til kampagnen.
Sidste års succes gentages igen i år, og personalet og beboerne glæder sig derfor til august, hvor campingvogn og fortelt igen kommer på plads 30 meter fra hoveddøren.