Teorien bliver et redskab for ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter til at tage de svære samtaler som for eksempel en fraværssamtale.

Samtaleteori gør den svære samtale lettere

Samtaleteori sætter fokus på samtalens to niveauer. Teorien bliver et redskab for ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter til at tage de svære samtaler som for eksempel en fraværssamtale.

Af Helga Grønvold 17/03/2014

Det er ikke altid en let opgave at holde fraværssamtaler på en måde, så alle parter opfatter dem som professionelle og samtidig nærværende. Derfor har Langeland Kommune givet både lederne, tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne træning i samtaleteori.

- Medarbejderne skal opleve at håndteringen af fraværet foregår retfærdigt, og man skal have tillid til, at hvis jeg bliver sygemeldt, så foregår håndteringen ordentligt. Uanset grunden til sygemeldingen, om det er kludder på hjemmefronten, eller om jeg er kommet til skade på skiferien, siger Birgitte Holt, der er projektkoordinator i Langeland Kommune.

Initiativet er et led i at sænke sygefraværet og øge nærværet, og Langeland Kommune har derfor sat fokus på relationer.

LÆS OGSÅ: Ingen får lov til at sejle i deres egen sygeseng

Samtaleteori

Samtaleteori kan lidt sammenlignes med et sprogspil, forklarer Birgitte Holt. Som samtaleleder skal man både være spilleren på banen og tage del i selve indholdet. Men man skal også være træneren eller coachen, der kan styre spillets gang.

I bund og grund handler det om at have en overordnet forståelse for, hvornår man gør hvad, og om retningen i samtalen skal drejes. Eller om det er tid til en time-out eller rammerne for samtalen skal genforhandles. 

Der er altså tale om to niveauer i en samtale. Et indholdsniveau og et metaniveau. Som samtaleleder skal man kunne begå sig på begge niveauer for at få den mest nærværende og udbytterige samtale.

Samtalelederen skal være opmærksom på, at alle er forskellige og har hver deres bagage med sig. For som Birgitte Holt siger, er relationen i samtalen det vigtige. Derfor skal samtalelederen lytte aktivt, være nysgerrig og udforskende i samtalen, men samtidig sætte nogle tydelige rammer.

Tankerne bag

Tankerne bag projektet er, at lederne, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter skal have en fælles måde at håndtere fraværet på. Så uanset hvor erfarne de måtte være hver især, så får de med samtaleteori nogle fælles værktøjer at gå ud fra. Samtalen omkring fravær bliver således så tillidsfuld og respektfuld som mulig.

Deres umiddelbare reaktioner på tiltaget har været, at trioen føler sig bedre klædt på til at håndtere vanskelige samtaler om blandt andet sygefravær, og de er samtidig glade for at få styrket deres samarbejde. 

Tiltaget om samtaleteorien er forholdsvist nyt og et led i et større projekt i Langeland Kommune, hvor det primære formål er at sænke fraværet og øge nærværet.

LÆS OGSÅ: Sygefraværssamtaler er ikke nok