tiltræk unge akademikere

Gode råd fra unge til kommunerne: Sådan tiltrækker I nyuddannede akademikere

Vær skarp på, hvad man kan opnå karrieremæssigt i kommunen, og tænk på modtageren, når der laves stillingsopslag. Tilbyd også praktik til studerende. Det er nogle af rådene til kommuner, der gerne vil tiltrække unge akademikere.

Af Bettine Romme Andersen 08/06/2020
AC,
KL

Kommunerne kan blive bedre til at brande sig selv og vise, hvor alsidigt og spændende arbejdet i en kommune er.

Og de kan gøre mere ud af at fortælle, at arbejdet ikke kun er sagsbehandling og drift, men også indeholder opgaver med udvikling, analyse og kobling til det politiske.

Sådan lyder nogle af rådene fra unge akademikere, som arbejder i en kommune, i et projekt om rekruttering af akademikere til kommunerne, som KL og Akademikerne netop har afsluttet.

- Projektet viser, at kommunerne kan give de unge nyuddannede akademikere en rigtig god start på deres arbejdsliv. Det er arbejdspladser med masser af ansvar og læring - og hvor fagligheden er i højsæde, siger Marianne Greve Jensen, partskonsulent på projektet og konsulent i Kommunikation og Sprog.

Kommuner skal gøre opmærksom på sig selv

Projektet er delt i to. En del som retter sig mod at fortælle de nyuddannede akademikere, hvad der er attraktivt ved at arbejde i en kommune. Og en del, som giver kommunerne viden om, hvordan de kan tiltrække nyuddannede til deres kommune - udover det de allerede gør.

Projektleder fra Djøf Maja Kure Kristensen mener, at projektet viser, at kommunerne godt kan blive bedre til at betone deres faglige miljø og udviklingsmuligheder, når de slår stillinger op.

- De unge akademikere, vi har mødt i kommunerne, har fortalt om deres job med stor entusiasme. Man kunne godt ønske, at de mange gode fortællinger blev synlige i forbindelse med rekruttering af andre akademikere, siger hun og suppleres af Marianne Greve Jensen:

- Kommunerne kunne være mere strategisk opsøgende på relevante uddannelsessteder, så de unge møder dem undervejs i studiet og får gjort op med nogle af de fordomme, der kan være om kommunale arbejdspladser.

Inspiration og gode råd

Projektet har produceret en guide til kommunerne om at rekruttere nyuddannede akademikere og hjemmesiden karriereveje.dk til de nyuddannede, hvor de kan se videoer og høre podcast med unge akademikere, der fortæller om deres karrierevej i en kommune.

- Vi opfordrer kommunerne til at lægge et link til karriereveje.dk på deres hjemmeside. Det give unge akademikere et godt billede af, hvad det vil sige at arbejde i en kommune, og de kan lade sig inspirere af fortællingerne, siger Marie Elisabeth Andersen, projektleder fra KL.

Historierne på karriereveje.dk viser ifølge Maja Kure Kristensen fra Djøf, at kommunerne rummer jobs, hvor man har gode muligheder for at få meningsfulde opgaver, som konkret gør en forskel for borgere og virksomheder i kommunen.

- Som ung akademiker i en kommune får man indflydelse på, hvilke opgaver man får, og hvordan de skal løses. Generelt er der stor åbenhed og tillid til, at de unge akademikere har noget kvalificeret at byde ind med, og at de selvfølgelig kan løfte de opgaver, de får, siger hun.

Læs også: Dimittender skal få øjnene op for karrieremulighederne i kommunerne

Tilbyd praktik og studiejobs

Kommunerne bør også tænke i at udbyde praktikforløb under uddannelserne, lyder et af rådene fra de unge akademikere. Og det giver god mening, mener Marianne Greve Jensen.

- At få studerende i praktik eller at ansætte studentermedhjælpere er en god mulighed for at få de unges øjne op for kommunerne som arbejdsplads. Kommunerne skal måske også sætte sig ind i nogle af de nye uddannelser, der er kommet. For man kan sagtens bruge en uddannelse i oplevelsesøkonomi til at arbejde med at løse eksempelvis affaldsproblemer i en kommune, siger hun.

Kommunerne gør allerede en masse

Projektet har også undersøgt, hvilke tiltag kommunerne allerede gør for at gøre sig attraktive over for de unge akademikere.

Virksomhedspraktik er en udbredt metode i mange kommuner, og i Aalborg Kommune arbejder man målrettet mod at skabe flere job til akademikere, som har en højere arbejdsløshed end andre universitetsbyer.

Kommunen arbejder med, at der internt i forvaltningerne skal findes opgaver til 10 praktikanter samtidig i et 4-ugers praktikforløb. Det løber op i 100 forløb på et år.

I Hjørring Kommune satser man på generel karrierevejledning af dimittender for at tiltrække akademisk arbejdskraft, samt praktikforløb og specialesamarbejder, mens de unge stadig studerer.

Med den nye guide til kommunerne satser projektlederne på, at kommunerne kan lade sig inspirere og få nye ideer til at fremstå som en attraktiv arbejdsplads i de nyuddannedes øjne.

- Vi håber, at guiden kan bruges som inspiration til både HR og den enkelte chef, når der skal rekrutteres akademiske medarbejdere, og at den kan få kommunerne til at tænke i, hvordan de i højere grad brander sig som attraktive arbejdspladser. For det er de bestemt, siger Maja Kure Kristensen fra Djøf.

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Guide: Rekruttering af dimittender

Guiden er en del af projektet "Beskæftigelsesfremme for dimittender", som er udarbejdet af KL og Akademikerne.

Den synliggør de mangfoldige karrieremuligheder i kommunerne for nyuddannede akademikere og giver råd til, hvordan kommuner kan tiltrække unge akademikere.

Projektet bygger videre på det tidligere projekt "Fra Nørrebro til Nørre Nebel".

 

De unge vil gerne høre andres fortællinger
karriereveje.dk

Læs her, hvad unge jobsøgende akademikere sagde, da de besøgte standen Karriereveje.dk på messen "Karrieredagene 2020" i København i marts.

Personlige beretninger er inspirerende