Karriereveje.dk

Dimittender skal få øjnene op for karrieremulighederne i kommunerne

Nyuddannede akademikere skal blive bedre til at se jobmulighederne i kommunerne, og det skal en række personlige erfaringer fra andre, som har startet deres karriere i en kommune, hjælpe med.

Af Bettine Romme Andersen 05/03/2020
AC,
KL

"Efter ni måneder i mit første job blev jeg spurgt, om jeg ville være ansvarlig for det projekt, som jeg arbejder med."

Sådan lyder det fra Mette Kjær-Andersen, som er kandidat i oplevelsesøkonomi og ansat i Ballerup Kommunes Center for By, Erhverv og Miljø.

Hun er en ud af ni dimittender, som fortæller om sit job i en kommune.

Fortællingerne skal give viden og inspiration til andre dimittender om, hvad arbejdet i en kommune kan byde på, og hvilke fremtidige karrieremuligheder et job i en kommune kan føre til.

Personlige beretninger skal inspirere

De ni fortællinger kan ses som videoklip og høres som podcast på karriereveje.dk. De indgår som en del af projektet "Karrierefremme for dimittender i kommunerne", som er aftalt mellem KL og Akademikerne.

- Fortællingerne er med til at vise, at der er attraktive karrieremuligheder i kommunerne, fordi det har de unge ikke i tilstrækkelig grad fået øjnene op for, siger projektleder Maja Kure Kristensen, der er chefkonsulent i Djøf.

Fortællingerne adresserer også nogle af de fordomme og bekymringer, som unge nyuddannede kan have i forhold til at arbejde i en kommune.

- Nogle har lidt en fordom om, at man er kedelig og har pagehår, når man arbejder i en kommune, og så er de bekymrede for, at det akademiske miljø ikke er stort nok. Men der vil vi gerne fortælle, at man ikke sander til, men får masser af kompetenceudvikling i en kommune, siger konsulent Marianne Greve Jensen fra Kommunikation og Sprog.

De unge vil gerne høre andres karrierefortælling

For at få budskabet ud til de studerende og dimittenderne har projektlederne deltaget på messen "Karrieredagene 2020", som har været afviklet i de fire store studiebyer i starten af marts.

- De unge, vi har talt med i de fire byer, siger alle, at det er fedt at høre nogle på deres egen alder fortælle, for det illustrerer ret godt, hvad de kan komme ud og arbejde med i en kommune, siger projektleder fra KL Marie Elisabeth Andersen.

Og den holdning bakkes op af de jobsøgende unge, som Viden på Tværs mødte på messen i Forum i København.

Christopher Christensen

- Det er en god idé med de fortællinger, for det giver inspiration til, hvad man selv kan blive, og hvilken vej man selv kan gå, siger Christopher Christensen, der har læst byplanlægning og kommunikation på RUC.

Anne Darlem Larsen og Charlotte Mundt

Anne Darlem Larsen og Charlotte Mundt læser begge Digital Konceptudvikling på Erhvervsakademi Sjælland og mener klart, at de kan få en masse ud af at høre andres karrierefortællinger.

- Det giver rigtig meget mening, fordi det bliver konkret, i forhold til hvad man kan arbejde med i en kommune, siger Anne Darlem Larsen og suppleres af Charlotte Mundt:

- Man kan få oversat sin uddannelse til dét, man skal bruge i den virkelige verden, siger hun.

Julie Lunau og Signe Jensen

De to studerende Signe Jensen og Julie Lunau kommer også forbi karriereveje.dks stand. De læser begge på kandidatuddannelsen humanfysiologi på Københavns Universitet har ikke nogen fordomme om at arbejde i en kommune.

- Jeg ser ikke nogen problematikker i at være ansat kommunalt, jeg er generelt åben for alle ting, siger Signe Jensen, hvilket Julie Lunau også bakker op om, hun har dog én bekymring:

- Jeg har tænkt på, om man i en kommune kommer til at sidde lidt for stille og ikke kommer ud i praksis i forhold til at arbejde med sundhed for den almene befolkning, siger hun.

Hør de ni personlige fortællinger på podcast eller se dem på video

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Beskæftigelsesfremme for dimittender i kommunerne
  • Beskæftigelsesfremme for dimittender i kommunerne er et projekt aftalt mellem Akademikerne og KL i den seneste overenskomst.
  • Projektet skal synliggøre de mangfoldige karrieremuligheder, der er i kommunerne for dimittender, samt vise de fremadrettede karriereperspektiver et job i en kommune åbner.
  • Projektet skal også samle viden om kommunernes tilgang til rekruttering af dimittender.
  • En del af projektets output er en række casefortællinger med akademikere, som alle har startet deres karriere i en kommune.
  • Disse fortællinger kan ses i videoklip og høres som podcast på karriereveje.dk.
Projektlederne om karriereveje.dk
Karrieredage

Maja Kure Kristensen, Djøf:

- Vi vil med projektet gerne sikre, at det både nu og i fremtiden er muligt for kommunerne at rekruttere, så man kan få de forskellige akademiske profiler, man har brug for, og et ordentligt ansøgerfelt at vælge ud fra.

Marianne Greve Jensen, Kommunikation og Sprog:

- En af fortællingerne rammer særligt de bløde og humanistiske uddannelser, hvor en kandidat i oplevelsesøkonomi arbejder med affaldssortering, genbrug og bæredygtighed i en kommune.