20 pædagoger byttede job i Vejle

20 pædagoger fra Vejle Kommune bytter job i en uge

Jobbytte: 20 pædagoger fra vuggestuen i Lærkereden og Solstrålen på Nørremarken i Vejle har byttet job i en uge. Det har givet dem masser af små, nye ideer til at ændre på rutiner på deres egen institution.

Af Anna Marie Bohsen 06/11/2013

Grupper fra vuggestuen i Lærkereden og Solstrålen på Nørremarken har været på besøg hos hinanden. Det kræver ikke de store forberedelser. Et telefonopkald, en aftale – og så triller man af sted hen til hinanden.

Den valgte form er god, fordi den både omfatter forberedelse og evaluering. Men for at ordningen kan fungere optimalt, skal lederne bakke fuldt op om projektet.

Hans Jessen

Hvis der undervejs dukker spørgsmål op om rutiner og måder at løse de daglige opgaver på, så kan man nemt kontakte hinanden.

Det er et af de resultater, der kom ud af, at Tanja Ankerhus fra Lærkeredens vuggestue byttede job med kollega Karina i Solstrålen en uge i sommer. De to var blandt de første, der afprøvede det at bytte job.

En uge med jobbytte er til at overskue

- Det er en rigtig god ide, og helt vildt, hvad det giver fagligt og socialt. Man lærer noget om sig selv, om sin egen arbejdsplads og om det sted, hvor man er i ”jobbytteri”, fortæller Tanja Ankerhus. Hun har været pædagog i 14 år, de sidste 2 år i Lærkeredens vuggestue.

- En uge er godt. Det er til at overse arbejdsmæssigt og privat. Man kan faktisk nå at få rigtig meget ud af at være på en anden arbejdsplads i en uge. Specielt når man er så godt forberedt, som vi var, efter at have haft samtale med en coach, siger hun.

Masser af små ideer til nemme ændringer med hjem

Hendes oplevelse var en god modtagelse i Solstrålen både af kolleger og børn. Det er et varmt og glad hus, hvor hun fik lov til at være med i det hele – skifte ble, være med i værksted – på lige fod med de øvrige kolleger. Og hun har da flere ting med hjem, som de måske kan bruge på hendes arbejdsplads.

Det er småting, som andre gode måder at gøre tingene på. Det kan være at dække bord til børnene, når de skal have rugbrød, i stedet for bare at give dem det. Ting, hvor de forholdsvis nemt kunne ændre på, hvordan forældrene orienterer om, hvordan børnene har sovet om natten, og hvornår de bliver hentet.

Anbefaler jobbytte

- Det har været rigtig godt at bytte job. Det kan varmt anbefales. Det er en rigtig god ide at mødes med coachen før og efter. Det er med til at præcisere, hvad jeg gerne vil have ud af ugen, hvad udbyttet blev, og hvordan det formuleres i den rapport, vi skal skrive. siger Tanja Ankerhus og fortsætter, og så er det sjovt at mødes på femte dagen og høre, hvad kollegaen fik ud af at være i min institution. Fantastisk projekt!

Hans Jessen, leder af daginstitutionen Lærkereden, er en stærk fortaler for at bytte job, fordi det udløser en utrolig dynamik: Når man ser sig rigtig om, er der masser af faglig viden at hente hos hinanden, lige klar til at bruge, siger han, der selv var den ene af tolv deltagere i Vejle Kommunes jobbytte-inspirationstur til Molde i Norge sidste efterår.

Lederne skal bakke op om projektet

Ifølge Hans Jessen viser udbyttet af job-bytningen på Nørremarken, at man ikke hver gang behøver at tage langt væk for at lære nyt om sig selv, sit fag og sin arbejdsplads. Den valgte form er god, fordi den både omfatter forberedelse og evaluering.

For at ordningen kan fungere optimalt, skal lederne bakke fuldt op om projektet. Ellers kan man ikke sælge ideen til de ansatte. Desuden skal den medarbejder, der har byttet job, have mulighed for at fortælle sine kolleger om oplevelserne, når han/hun er tilbage. Og det skal lederen give rum til, slutter Hans Jessen.                     

Om jobbytte i Nørremarken

Som ansat i en af Nørremarkens seks dagsinstitutioner i Vejle Kommune, kan man søge om at bytte job med en kollega. Der byttes ”lige over” i en uge. Dog friholdes jobbytterne for åbne-lukkevagter og andet, som kræver speciel viden eller indsigt.

Man bytter job i fire dage. Den femte dag mødes jobbytterne og fortæller hinanden om erfaringerne.

Jobbytterne får også fire timer til at skrive en kort rapport om, hvordan jobbyttet gik. Samt en samtale med en fra kommunens coach-team til at sætte ord på, hvad de vil have ud af jobbyttet, og hvad de fik ud af det.

Ordningen er udviklet af Hans Jessen, leder af daginstitutionen Lærkereden, og Hanne Pjengård, leder af vuggestuen Solstrålen.

Jobbytte-ordningen har fokus på læring, fordi der er store mængder af faglig viden og indsigt, som kolleger kan dele med hinanden. Den er et af 11 Jobbytteprojekter, som Vejle Kommune gennemførte i 2012. Læs mere på www.jobbytte.vejle.dk eller om, hvordan I kan gøre på Vejen til et vellykket jobbytte.

Jobbytte i Norden

Læs mere om jobbytte i artiklen 'Vejle Kommune finder opskriften på det vellykkede jobbytte' og på Vejle Kommunes hjemmeside kan du læse mere om jobbytteprojektet.