Innovative ideer i konkurrencen om Danmarks bedste mindste idé

Skole gjorde det nemmere at tage skraldet

IDÉ NR. 8: Små skraldevogne giver bedre arbejdsstillinger og sparer Lindevangskolen på Frederiksberg for 80.000 kroner om året. Læs ottende afsnit af artikelserien, der går bag om ti innovative idéer fra kampagnen Danmarks Bedste Mindste Idé.

Af Mie K. Bertelsen 17/09/2014

Førhen skulle personalet på Lindevangskolen først køre skraldet ud på vogne til den store, graffitimalede container foran skoleporten, for derefter at smide sækkene op i 2 meters højde op i containeren. Det var både besværligt og dyrt.

Men så fik Teknisk Serviceleder, Pernille Hjorth, en god idé. Efter ønske fra sine kollegaer om mere skurplads og med en baggrund som tømrer, tog hun arbejdshandskerne på. Hun byggede et skur, hvor der kunne stå mindre affaldscontainere på hjul, som nemt kunne manøvreres rundt. På den måde er det nu nemmere for både personalet og eleverne at sortere deres affald, men også nemmere at hente en affaldscontainer ind og smide affaldet direkte i. 

Læs også: Ny guide giver tips til en renere skole

- For det første har vi ikke den store, grimme, skæmmende container lige ved skolens hovedindgang mere, og for det andet er rengøringspersonalet rigtig glade for løsningen. Før skulle de smide tunge sække op i en højde af 2 meter, og det gav dem et vrid i kroppen og især i ryggen. Med den nye løsning skal de kun løfte dem 1meter, og de kan køre affaldscontainerne helt hen til trappestenen, fortæller Pernille Hjorth.

Ved at ændre affaldsforholdene har skolen også nedbragt deres affaldsmængde. Før brugte de 20 kubikmeter container om uge, men indholdet i de nye affaldscontainere svarer nu kun til ca. 7 kubikmeter. Det vil give en besparelse på ca. 80.000 kroner årligt

Nemmere at genbruge

Genbrug af papir var det første, skolen satte fokus på med de nye affaldscontainere. Alle klasser har nu en papkasse, hvori de kan samle alt deres papiraffald. Skolen kører papircontaineren hen til hoveddøren, og på den måde kan eleverne nemt komme af med papir i den rigtige container.

- Vi genbruger cirka 60 % mere, end da vi havde den store container. Skolepersonalet giver også udtryk for, at det er meget nemmere at lære eleverne at sortere affaldet. Derudover er eleverne meget glade for, at de nu med sikkerhed ved, at deres sorterede affald bliver genbrugt, fortæller Pernille Hjorth og forsætter. 

-Det er ikke bare blevet nemmere og billigere, men nu kan vi også sortere vores affald, og dermed være med til at mindske Co2 udslippet. Det betyder meget for skolens image som grøn skole.