Sundhedsbussen

Mænds sundhed: Vil du have tjekket lunger og bilens karburator?

Vejle har fundet en ny metode til tidlig opsporing af sygdom hos mænd. For mænd vil gerne sundhedstjek, men de gider ikke spilde tiden.

Af Irene Aya Schou 29/11/2016

- Goddag, jeg kommer fra kommunen. Jeg er ude at betale skattepenge tilbage.

Sådan lyder det, når sundhedskonsulent i Vejle Kommune, Lars Ulrik, og hans kolleger møder mænd foran byggecentret eller genbrugsstationen.

- Det koster 1700 kroner at få lavet en lungefunktionstest. Vi gør det gratis i dag. Hvad synes du? Var det noget for dig?

Sundhedsbussen

Mænd kommer for sent til lægen og dør for tidligt. De er ikke til tidsbestilling og forebyggende samtaler. Men de vil gerne have et sundhedstjek og en uformel snak om biler, taljemål og madvaner.

I Vejle har de fundet en model, der kan få mændene til at smøge ærmerne eller skjorten op og få målt blodtryk eller lungefunktion. 

Kommunens sundhedsafdeling har sin egen sundhedsbus, der triller ud de steder, hvor mændene er – f.eks. foran Bauhaus eller genbrugsstationen.

- Vi har rigtig gode erfaringer, når mændene kommer tilfældigt forbi bussen til en uforpligtende snak om, hvordan det går med helbredet, siger han.

Din olie skal tjekkes

Et af formålene med samtalerne er at gøre mændene opmærksomme på kroppens advarselssignaler og handle fornuftigt på dem - ligesom de vil gøre, når den gule eller røde lampe i bilen blinker, forklarer Lars Ulrik, der er uddannet fysioterapeut.

- Mænd lever 4-5 år kortere end kvinder og bruger praktiserende læge 30 procent mindre end kvinder. Derfor giver det mening, at vi retter det lange lys mod vores eget helbred, siger han. 

I det hele taget er sprogbrugen vigtig. Skal man appellere til mænd, skal man undgå ord som kost og motion og i stedet tale om sovs, kartofler og gåture i naturen. For mænd er kost noget, der fejer med. Og betydningen af at få målt sit blodtryk forstås nemmere, når talen taler på olieskift.

- Du skal tjekke olie jævnligt, for du kan ikke se, om bilen mangler olie. Du kan heller ikke mærke, om blodtrykket er for højt, siger Lars Ulrik.

På et tidspunkt allierede kommuner sig med en række kyndige mekanikerlærlinge fra en lokal erhvervsskole. Mens mændene fik tjekket BMI, blodtryk og taljemål, fik bilen tjekket bremser, lys og sprinklervæske.

Natpissere ud af busken

I Vejle har mændene også opdaget, at bækkenbundstræning ikke kun er for kvinder. Næsten 600 mænd har deltaget på kurset ”Træt af nat- og sjattisseri, mand” siden kurset startede i 2010.

- Vi har fået brudt et tabu, og kurserne er overtegnet hver gang. På den første plakat stod der ”fra regnorm til anakonda.” Havde vi skrevet ”bækkenbundstræning” var der kun kommet kvinder, siger Lars Ulrik, der startede sin særlige mande-indsats for godt syv år siden med det årlige Grill-battle, hvor mænd dystede i gågaden i Vejle i at tilberede den bedste og sundeste grill-ret.

Senest er sundhedsbussen kørt hen foran Vejle Sygehus. Under overskriften "Gør din krop klar til operation" tager Jens Ulrik og hans kolleger en snak med borgere, der skal ind til en planlagt operation.

Snakken kan handle om genoptræning eller livsstilsændringer som f.eks. rygestop. Hvis en lungemåling f.eks. viser, at lungefunktionen er nedsat med 60 procent, står kommunen og frivillige organisationer altid klar med et hjælpende tilbud.

- Vi belyser ikke noget, uden at der står andre, der kan samle op. Når vi laver lungetest, er der tilbud om rygestop og motion lige ved siden af, så folk får redskaber til at kunne håndtere det, siger Jens Ulrik.

Forebyggelse virker

Marit Nielsen-Man, der er sundhedschef i Vejle, er glad for det store fokus på mænds sundhed.

- Vi prøver at finde andre måder at gøre tingene på. Som kommune har vi en forebyggende rolle, og hvis vi kan bidrage til, at folk f.eks. ikke kommer på sygehus, er vi lykkedes, siger hun.  

Lars Ulrik er ikke i tvivl om, at indsatsen virker, selvom det kan være svært at måle. For hvad betyder det, at seks mænd på genbrugspladsen en torsdag formiddag får konstateret, at deres blodtryk ligger over 190?

-  Det er seriøst for højt. Tal viser, at en overlevet blodprop eller hjerneblødning koster kommunen én million om året. Men vi kan jo ikke bevise, at sundhedstjekket betyder, at disse mænd ikke bliver syge. Men jeg ved, at vi får nogle gode snakke, og jeg ved, det virker. 

Sådan får man mænd til sundhedstjek - erfaringer fra Vejle
sundhedsbussen
  • Tag ud hvor mændene er: De kommer ikke frivilligt på sundhedscentre. De slentrer ikke rundt i gågaden lørdag formiddag. De kommer i Bauhaus og på genbrugsstationen.
  • Tal et sprog, som mændene forstår: "Har du pletrust, skal du gøre noget ved det. Har du et modermærke, der udvikler sig, skal du se at kontakte lægen."
  • Billed-Google alle ord: Når mænd hører ordet "kost", tænker de ikke på mad men på noget, man fejer med.
  • Fortæl mændene, at de sparer penge: ”Goddag, vi kommer fra Vejle Kommune. Vi er ude at betale skattepenge tilbage. Det koster 1700 kroner at få lavet en lungefunktionstest. Vi gør det gratis i dag. Hvad synes du?”
  • Vær aldrig belærende: Kommunen kan give redskaber og muligheder, men aldrig tvinge folk i behandling.
  • Mænd gider ikke spilde tiden, så gå hurtigt til sagen:”Ind, no-shit, fakta, bum, redskaber, ud.”
  • Mænd gider ikke snakke: "Mænd mødes ikke ansigt til ansigt. De mødes skulder til skulder. Så drop: Hvordan har du det? Stil i stedet en defekt plæneklipper foran seks mænd. Efter tre timer ved de alt om hinanden.