Medarbejderinddragelse i starten af en forandringsproces styrker det psykiske arbejdsmiljø

Skab forandringer og bevar et godt psykisk arbejdsmiljø

Når medarbejderne bliver involveret fra starten, og det psykiske arbejdsmiljø bliver tænkt med ind i hele processen, giver det en positiv effekt, når der sker forandringer på arbejdspladsen.

Af Jeanette Hedegaard 14/05/2013

Det er et vilkår for medarbejdere og ledere, at der af og til sker forandringer på arbejdspladsen. Der kan omstruktureringer på arbejdspladsen, komme nye kollegaer eller en ny ledelse, at I skal løse opgaver på nye måder eller får helt nye opgaver, som skal være en del af hverdagen.

Forandringer kan sætte pres på det psykiske arbejdsmiljø. Men hvis ledere og medarbejdere samarbejder og er opmærksomme på, hvad det betyder for arbejdspladsens arbejdsmiljø, så kan det bidrage positivt til udviklingen og være med til at øge trivslen på arbejdspladsen.

Kampagnen 'Skab forandringer' guider til, hvordan man tænker det psykiske arbejdsmiljø ind i forandringsprocessen på en god måde og i hele forløbet fra start til slut.

Fire temaer for forandring

  • Vær på forkant. Tag højde for det psykiske arbejdsmiljø før, under og efter forandringerne.
  • Inddrag medarbejderne. Det gør det muligt for medarbejdere og mellemledere at påvirke processen og bidrage aktivt med ideer til forandringen.
  • Kommunikerer i hele processen. Fortæl, hvad formålet er med forandringen, og hvor arbejdspladsen er på vej hen. Kommuniker til alle medarbejdere på en ærlig og åben måde.
  • Sørg for, at de rigtige kompetencer og den nødvendige støtte er til stede. Overvej, i hvilken grad der er behov for coaching, støtte og kompetenceudvikling – også i forhold til nye krav.

LÆS OGSÅ: En forandring kommer sjældent alene

Hjernen er en vigtig medspiller

Selvom forandringer i dag betragtes som et grundvilkår, så har de stor betydning for de arbejdspladser og medarbejdere, som skal udføre og implementere dem. Derfor handlede Personalepolitisk event 2012 ikke kun om det at skabe forandringer, men også at lære at leve med dem som en integreret del af arbejdslivet.

Hjernen har stor indflydelse på, hvordan vi tackler forandringer. Ifølge hjerneforsker Morten Kringelbach, så handler det om at finde den helt rigtige balance mellem forandring og genkendelse, når vi skaber forandringer.

Vores hjerner kan faktisk håndtere og nyde ret store omvæltninger. For hjernen elsker både rutiner, genkendelse og forandring. Det skal bare være i de rette doser. Derfor bør forandringsprocesser finde en balance mellem nydelse og bevægelse.

Inddrag medarbejderne i hele processen

Forandringer bliver som regel sat i værk fra ledelsen eller en leder. Og skal de blive en succes, er det ofte en god ide at inddrage medarbejderne tidligt. Det giver alle en følelse af medejerskab.

Omvendt kan det være svært at skabe forandringer blandt medarbejderne, hvis de ikke selv synes, at de har haft indflydelse på den. Og det kan påvirke det psykiske arbejdsmiljø i en negativ retning.

Meget tyder nemlig på, at hvis forandringer bliver skabt i god dialog mellem ledelse og medarbejdere, så er det med til at øge trivslen på arbejdspladsen.

Mere om forandringer

22 gode råd i en pjece

Pjecen ’Et godt psykisk arbejdsmiljø – når der sker forandringer på arbejdspladsen’ giver dig og din kollegaer 22 nye råd til, hvordan I kan skabe og takle forandringer på arbejdspladsen, uden at det går ud over det psykiske arbejdsmiljø.

Værkøjer til forandringer

Find værktøjer fra branchearbejdsmiljørådene til, hvordan I kan skabe forandringsprocesser på arbejdspladsen.

Skab gode forandringer

På temasiden skabgodeforandringer.dk kan du læse mere om forandringer og trivsel.

Her finder du viden, inspiration og gode råd til at skabe gode forandringsprocesser på arbejdspladsen. Det sker på fire niveauer:

  • Den enkelte medarbejder og forandringer på arbejdspladsen
  • Gruppen og forandringer på arbejdspladsen
  • Lederen og forandringer på arbejdspladsen
  • Organisationen og forandringer på arbejdspladsen

Temasiden er udgivet af Videncenter for Arbejdsmiljø.