Video: Derfor skal vi tale om krænkelser

Hør forsker Mille Mortensen fortælle, hvordan krænkelser kan opstå i arbejdslivet, når fællesskabet vænner sig til at være sammen på bestemte måder, hvor man skal kunne tåle det, der foregår.

Af Irene Aya Schou 02/12/2019

- Alle mennesker kan krænke under de forkerte omstændigheder. 

Det siger forsker Mille Mortensen fra Institut for Psykologi på Københavns Universitet i denne lille video, der stiller skarpt på, hvorfor og under hvilke forudsætninger krænkende handlinger opstår.

Ifølge Mille Mortensen bør man kigge på arbejdspladskulturen snarere end på enkeltpersoner, når krænkende handlinger og mobning opstår.

I nogle arbejdsfællesskabet 'vænner' man sig til at være sammen på krænkende måder, og en sådan kultur kan være svær at ændre, forklarer forskeren, der har års feltstudier fra Rigshospitalet i bagagen.

- Så arbejdspladskulturen har rigtig stor betydning for, hvorvidt der er krænkende handlinger, siger Mille Mortensen i videoen.

LÆS OGSÅ: Forskerens værktøjer til at forebygge og afhjælpe mobning på arbejdspladsen

Forsker Mille Mortensen deltager den 5. december på en temadag om håndtering af tabuer på arbejdspladsen, arrangeret af BFA.

På temadagen vil hun fortælle om den nyeste forskning i tabuer og betydning af sociale konventioner på arbejdspladsen.

Viden på Tværs dækker konferencen, og du vil efterfølgende kunne finde artikler fra konferencen her på sitet.

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Udvikling af arbejdspladskultur er nøglen
Mille Mortensen peger på at arbejdspladskulturen er nøglen til at arbejde med at forhindre mobning

Mille Mortensens forskning bygger på et etnografisk feltstudie på Rigshospitalet, der er udgivet som artiklen ”Killing ourselves with laughter”.

Her viser det sig, at arbejdspladskultur spiller en langt større rolle i psykisk mistrivsel end enkeltpersoners karaktertræk.

Derfor mener Mille Mortensen, at arbejdspladskulturudvikling er nøglen til at fremme trivsel og forebygge krænkende handlinger, seksuel chikane, stress og mobning.