Tønder Kommune har søsat projekt Forebyggelse i Fællesskab

"Vi havde brug for en fælles forståelse af stress"

Et projekt i Tønder Kommune har sat forebyggelse af mistrivsel på dagsordenen. På tværs af områder og med forskellige problemstillinger har arbejdspladserne deltaget. To af dem fortæller her hvorfor.

Af Christina Lagoni 28/04/2015

- Det var min oplevelse, at stress var et halmstrå, man klamrede sig til, når man følte sig presset. Der er gået lidt inflation i begrebet stress. Så der var brug for, at vi fik en fælles forståelse af, hvad stress er, og hvad vi skal være opmærksomme på i forhold til symptomer på stress. Og hvad kan vi rent faktisk kan gøre for at forebygge dem?

Sådan begrunder områdeleder for hjemmeplejen Henning Løsche beslutningen om at deltage i Tønder Kommunes projekt om forebyggelse af mistrivsel og fokus på mental sundhed, Projekt Forebyggelse i Fællesskab. Projektet er et tilbud fra centralt hold, hvor institutionen og proceskoordinator Lonia Kersti Andersen sammen opsætter et forløb med oplæg og workshops, som passer specifikt til den enkelte arbejdsplads' udfordringer. 

Og i Henning Løsches område havde man brug for en nuanceret forståelse af begrebet stress, da medarbejderne i en travl hverdag ofte føler sig presset.

- Det blev tydeligt for mig, at der var noget at tage hånd om, da det, der blev italesat som stress, ofte var noget andet, som ikke blev nuanceret. Så jeg tror, måden, hvorpå vi taler om stress, er blevet mere nuanceret, siger Henning Løsche om forløbet, der i dette tilfælde bestod af et oplæg om stress og en workshop i mindfulness.

LÆS OGSÅ: Tønder vil forebygge sig til mental sundhed

God signalværdi

Hjemmeplejen og Henning Løsche er ikke de eneste, der har gjort brug af projektets tilbud. Afdelinger indenfor alt fra Pleje og Omsorg til Miljø og Natur har deltaget og har valgt det tilbud, der passer deres situation bedst. På Korttidscenter Syd under Pleje og Omsorg-området, hvor Linda Nyholm er teamleder, gjorde man også brug af tilbuddet.

Trivslen er ellers høj på Korttidscenter Syd, men en række større forandringer gjorde, at ledelsen alligevel var bekymret. Personalegruppen var blevet øget til det dobbelte, afdelingen skulle flytte til nye faciliteter, og der havde været udskift i ledelsen – alt sammen inden for kort tid, og alt sammen noget, der skabte frustrationer hos personalet.

- Det var et åndehul til at få gang i nogle refleksionsprocesser, selvom det måske er ting, som personalet godt vidste i forvejen. Men der var heller ikke nogen, der gav udtryk for, at det ikke var fint nok at høre det igen. Jeg tror, at genkendelsen var med til at afdramatisere nogle ting, forklarer hun om deres oplæg, der handlede om stress og mistrivsel .

Og i sådan turbulent periode mener Linda Nyholm også, at det er vigtigt for medarbejderne at vide, at deres frustrationer og trivsel bliver taget alvorligt.

- Der er signalværdi i, at man tager samarbejde og trivsel alvorligt, og det ikke er noget, man gør bare for at gøre noget. Det her er noget, vi tager alvorligt, og der er en signalværdi i at bruge tid på at snakke sammen om det, siger Linda Nyholm, der også sagtens kunne forestille sig, at de vil benytte tilbuddet igen.

LÆS OGSÅ: TEMA: Opdag stress

Medarbejderne er de vigtigste

Henning Løsche er i høj grad enig i, at medarbejdernes frustrationer skal tages seriøst. Medarbejderne er den vigtigste ressource på arbejdspladsen, og hvis arbejdsglæden er høj, så giver det også de bedste resultater, mener han. Lige som Linda Nyholm forestiller Henning Løsche sig også, at tilbuddet fra Projekt Forebyggelse i Fællesskab kan være relevant til andre problemstillinger.

- Det er bestemt et tilbud, jeg tænker, vi kunne gøre brug af senere. Gennem en måling af den sociale kapital kan vi gå ind og se, hvilke fokusområder vi skal have næste gang. Det kunne for eksempel være oplevelsen af arbejdsmængde, siger han og fortsætter:

- Det er blevet en del af kulturen, at det bliver italesat, at vi altid har travlt. Så det er en selvforståelse, der skal udfordres, og hvor man kan gå ind og se, om man kan gøre det anderledes. Er vores arbejdsgang optimal, og hvad kan vi gøre for at ændre følelsen af, at vi har meget travlt.

Både Henning Løsche og Linda Nyholm støtter op om, at forebyggelse af mistrivsel og stress er en god idé, og ved at klikke på linket her, kan du læse mere om motivationen for projektet,  Projektet blev i februar 2015 evalueret for de første fire måneder med positive resultater, og det er planlagt, at det skal løbe frem til juli 2016. 

Om 'Forebyggelse i Fællesskab'

Projektet 'Forebyggelse i fællesskab' er forankret i HovedMED og på tværs af organisationen. 

Midlerne til projektet er hentet i Centralforvaltningen. 

Der er tilknyttet en konsulent og processkoordinater til projektet.

Læs mere om motivationen for projektet HER.