Tillid mellem mennesker giver samme hjerterytme

Tillidsfuldt samarbejde får hjerter til at slå i takt

Når vi arbejder sammen med mennesker, vi har tillid til, får vores hjerter en synkron rytme, viser en ny dansk undersøgelse. Forskerne kan dog ikke forklare hvorfor.

Af Nanna Fløjborg 09/09/2015

Vi ved alle, at et godt samarbejde er vigtigt, og nu viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet, at et tillidsfuldt teamwork ligefrem kan ses fysiologisk, skriver Videnskab.dk
”Det er jo virkelig interessant. Det er første gang, at nogen har påvist, at tillid mellem to mennesker kan ses i hjerterytmen, og vi aner ikke, hvorfor det sker,” fortæller Panagiotis Mitkidis, adjunkt på Centre for Interacting Minds ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk 

I undersøgelsen blev 37 studerende sat sammen i par af to og to, hvor de skulle bygge en LEGO-bil. Det gjorde de i fire omgange, som hver tog ti minutter. Herefter blev 20 andre studerende også sat sammen, men forskellen var, at de efter hver runde af LEGO-bygningen også skulle spille et såkaldt ’trust game’ eller Public Goods Game (PPC). 

PPC-spillet går ud på, at hver spiller har en sum penge, som de kan vælge at investere i fællespuljen. Hvis begge spillere vælger at investere pengene, bliver summen forøget, og de kan dele pengene. Er det derimod kun den ene, der investerer pengene, vil personen blive fattigere, mens den anden vil blive rigere. Derfor skal man altså kun investere sine penge, hvis man har tillid til, at den anden deltager også investerer. 

LÆS OGSÅ: Tillid i et arbejdsfællesskab 

Flere undersøgelser er nødvendige

Resultaterne af undersøgelsen overraskede forskerne. Det viste sig nemlig, at de par, som spillede PGG-spil, havde tillid til hinanden og derfor investerede deres penge i fællespuljen. Deres hjertepuls steg synkront, da de begyndt at konstruere LEGO-bilerne, og samtidig havde gruppen ens hjerterytme i 85 procent af tiden, hvorimod tallet var 67 procent hos den anden gruppe.

Undersøgelsen alene kan dog ikke alene konkludere fænomemet, vurderer Albert Gjedde, professor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.

»Det er svært at forklare, hvorfor der i højere grad er en synkronisering af pulsen blandt parrene, der spiller PGG-spillet. Men ud fra denne undersøgelse, synes jeg ikke, man kan konkludere, at det nødvendigvis skyldes tillid. Det kan lige så vel være, fordi parrene spiller et spil sammen, ud over de bygger LEGO. Det handler ikke nødvendigvis om, at de hver især investerer i fællespuljen,« siger Albert Gjedde og foreslår, at der laves en undersøgelse, hvor parrene ikke investerer i fællespuljen. På den måde vil man kunne se, om det er tilliden eller blot det at spille et spil sammen, der gør forskellen.
 

Faktaboks
  • Den nye danske undersøgelse er udgivet i Journal of Physiology and Behavior
  • To grupper byggede LEGO-biler, men den ene gruppe spillede også et tillidsspil, kaldet Public Goods Game.
  • Gruppen der spillede PGG-spillet havde fælles hjerterytme i 85 procent af tiden.
  • Andre undersøgelser viser, at mange PGG-spillere vælger at investere i fællespuljen, selvom de ville få et større afkast ved at lade være og håbe på, at den anden deltager lægger i puljen.