Ergoterapeut har undervist i øvelser.

Skole for medarbejdere med hovedpine giver højere trivsel og lavere sygefravær

Det fleste af os kender til at have hovedpine af og til, men for over en kvart million danskere er hyppige anfald af hovedpine og migræne en del af livet og stærkt invaliderende for hverdagen. I Randers Kommune har den interne trivsels- og sygefraværsindsats ”Godt i Gang”oprettet en ny Hovedpineskole.

Af Marie Have Qvist 18/12/2016

- Når det er værst, ligger jeg i et mørkt rum med et viskestykke over hovedet. Der må hverken være lyde eller lys, og telefoner, iPads og TV’et skal være slukket. Jeg bevæger mig kun, når jeg skal kaste op. Hvis jeg bare har en almindelig hovedpine, så tager jeg på arbejde.

Sådan beskriver Sissel Moesgaard sit forhold til den hyppige hovedpine, der har plaget hende siden folkeskolen. Til daglig arbejder hun som pædagog i en børnehave i Spentrup, og hun har netop deltaget i Randers Kommunes første Hovedpineskole for medarbejdere.

Deltagerne er medarbejdere i kommunen, som gennem lang tid har lidt af hovedpine - ofte har det stået på i flere år. De bliver blandt andet undervist i de forskellige hovedpineformer, medicin, alternative handlemuligheder, mindfulness og fysiske øvelser.

Spotlight på stort problem

Det var Helle Jantzen, dagtilbudsleder i Randers Kommunes Område Vest, der tog initiativ til at gøre noget ved problemet. Hun kontaktede kommunens interne trivsels- og sygefraværsindsats ”Godt i Gang” og spurgte, om de kunne komme med et tilbud til hendes medarbejdere.

- Det er et problem, der påvirker rigtig mange medarbejdere, og det går både ud over deres personlige trivsel og sygefraværet på arbejdspladsen. Desuden er vigtigt at få sat spot på problemet for at få nedbrudt nogle af de fordomme, der kan være forbundet med at lide af hovedpine – mange mennesker ved ikke, hvor slemt det faktisk kan være, siger Helle Jantzen.  

Holdet blev oprettet i februar 2016, og deltagerne er blevet undervist af neurosygeplejerske Malene Boel fra Hovedpineklinikken på Regions Hospitalet Viborg. Undervisningen indebærer blandt andet en gennemgang af de mange forskellige typer medicin, der tilbydes hovedpine patienter, og ikke mindst hvordan overforbrug af smertestillende medicin får en negativ effekt på hovedpinen. Derudover bliver deltagerne også undervist i mentaltræning, ergonomi, mindfulness, psykomotorik og afspænding.

Det skal ikke styre mig

Formålet med Hovedpineskolen er, at deltagerne skal lære at mestre problemet, hvis det ikke er muligt at gøre noget ved det.

Det har ikke været muligt at ændre på hyppigheden af migræneanfald for Alice Fruergaard Christensen fra daginstitutionen Mælkevejen, men hun er nu meget bedre til at mestre sine migræne anfald, så de ikke får lov til at forstyrre hendes liv på samme måde som tidligere.

- Det er rart at snakke med andre ligestillede om problemet, så man ikke føler sig alene med udfordringerne. Jeg har også arbejdet med accept af hovedpinen, og det kan lade sig gøre at aflede sig selv fra smerterne, fortæller hun, og andre fra holdet har samme oplevelse:

- Jeg tog en beslutning om, at min hovedpine ikke skulle styre mig, og jeg har ingen sygedage haft siden januar, selvom jeg har hovedpine hver dag og voldsom hovedpine cirka tre gange om ugen. Det lyder måske mærkeligt, men man kan godt lære at ignorere smerten – og jeg kaster først op af det om aftenen, så jeg kan godt klare arbejdsdagen, fortæller Jeanette Olesen, der også har deltaget i Hovedpineskolen.

Alle deltagerne på Hovedpineskolen har oplevet at få en væsentlig bedre trivsel, og deres sygefravær er faldet på grund af bedre mestringskompetencer og øget viden om deres lidelse.