mental robushed

Robusthed giver os tryghed

Skepsis blev vendt til positivitet da Heidi Carretero, var på en temadag om robusthed. Læs, hvordan hun bruger robusthed i sin hverdag.

Af Helga Grønvold 28/10/2015

Heidi Carretero, der er driftsmedarbejder på plejehjemmet Rygårdcentret i Gentofte Kommune, var først skeptisk ved tanken om at skulle arbejde med mental robusthed, for hvad skulle det nu gøre godt for.

- I starten af temadagen, tænkte jeg ’åh nej, hvad er nu det her’, da de begyndte at tale om dagens program. Vi skulle lave forskellige øvelser og meditation. Dér tænkte jeg, at det ikke lige var mig. Men i løbet af dagen synes jeg, at det blev rigtig interessant, og jeg kunne se, at jeg kunne bruge det både i mit arbejdsliv og privat.

Der er nu gået lidt over en måned siden at Heidi Carretero, sammen med alle MED-grupperne i Sundhed og Drift i Gentofte kommune, var til en temadag om robusthed, og nu bruger hun tilgangen både privat og i sit arbejde.

Robusthed giver tryghed

Heidi Carretero står for den daglige drift af serviceafdelingen, her uddelegerer hun arbejdet og sætter nye ting i værk. Hun forklarer, at det vigtigt at klæde folk godt på til nye opgaver, hvad enten man er under oplæring eller har været på arbejdspladsen længe. For det er med til at skabe robusthed, og robustheden skaber tryghed. En tryghed der er nødvendig i en tid med mange forandringer.

- Vi lever i en foranderlig verden, hvor arbejdsopgaverne skifter. Vi får hele tiden nye arbejdsopgaver, og det sker hurtigere end før. Derfor er det vigtigt, at lederne får skabt en robust gruppe, hvor folk kender deres arbejdsopgaver. For det skaber utryghed ikke at kende sine arbejdsopgaver.

Hvis der for eksempel er frustration overfor at tage en ny slags maskine i brug, så prøver Heidi Carretero at vende situationen om. I stedet for at tage direkte udgangspunkt i frustrationen og usikkerheden om det nye, kigger hun i stedet på, hvordan maskinen kunne gavne. Måske kan personalet nemmere komme omkring arbejdsopgaverne, måske kan maskinen skåne ryggen, sådan at der ikke på længere sigt opstår arbejdsskader.

- Det er ikke alle opgaver, der er lige sjove at have med at gøre og nogle af dem er lidt svære end andre. Der har jeg nogen gange måtte vende situationen, hvis folk er meget nervøse for de nye eller svære opgaver og så prøve at sælge den på en anden måde.

LÆS OGSÅ: Mental robusthed gør dig stærkere i pressede situationer

Humor og positivitet trumfer det negative

- Det har fået mig til at tænke på en anden måde. Vi får flere opgaver, og vi skal løse dem mere effektivt. Hvis man har lidt humor med ind i det, kan man jo løse rigtig mange ting, også de lidt kedelige. Jeg prøver i hvert fald at arbejde hen imod, at den gruppe jeg er en del af, har det godt sammen og har et godt samarbejde. Det gør, at vi bliver mere robuste.

Heidi Carretero understreger, at det bestemt ikke betyder, at man hverken må være kritisk eller negativ.

- Det handler ikke om, at man ikke må være negativ. Det skal der være plads til. Det er en del af livet. Men det skal ikke være det negative og kedelige, der har magten i ens hverdag. For så bliver det trist at gå på arbejde, uanset hvor godt et arbejdet man har, siger hun og uddyber:

- Man kan ikke være lalleglad hver dag. Det er der ingen mennesker der er. Så længe det ikke er hver dag, at man har den negative holdning. For det er rigtig svært at lære noget, lære fra sig og lave noget når man er negativ. Det giver også et rigtig dårligt arbejdsklima, hvis man er negativ og afvisende for alt og alle.

Man bestemmer selv

Det der overraskede Heidi Carretero mest ved robusthedstankegangen, var at man selv til en vis grænse har indflydelse på sin egen sindstilstand.

- Man kan vælge at se det negative, men man kan også vælge at se det positive. Man vælger det lidt selv, for som regel kan man finde noget positivt i det negative, siger hun og fortsætter:

- Nogle gange er det jo lidt nemmere at vælge at have nej-hatten på, men hvis man tænker lidt nærmere over det og begynder at tænke over, hvad der kunne være godt i situationen, så finder man det også. Det har jeg prøvet at arbejde med.

Fra MED til hele arbejdspladsen

Temadagen har sat et positivt aftryk, på de ansatte fra MED gruppen der deltog. Det i så høj grad, at MED gruppen med det samme besluttede at afholde små workshops for alle medarbejderne på Rygårdscenteret, sådan at alle medarbejderne kunne få gavn af deres nye viden.

- Os der har været afsted taler meget om det sammen, hvad vi har fået ud af det. Vi har også lavet en arbejdsgruppe her på Rygårdscenteret, hvor vi vil lave noget undervisning omkring det.

Til spørgsmålet om hvorvidt hun vil anbefale andre at arbejde med robusthed, svarer hun:

- Afgjort. For er man positiv, så går tingene lidt nemmer. Hvis man hele tiden er sortseer, så er tingene så triste, og de tager længere tid – man kan lige så godt have det lidt sjovt. Det giver mere drivkraft og energi, og man når tingene hurtigere, end hvis man hele tiden har nej-natten på.

LÆS OGSÅ: Skab robuste forandringer

Opsamling