Indrag medarbejderne og opnå bedre resultater

Ledere opnår bedre resultater, når medarbejderne er med

Arbejdspladser opnå de bedste resultater, når lederen giver slip og integrerer sine medarbejderne i ledelsesprocessen. Det er filosofien bag den nye ledelsesstil 'frisættende ledelse'.

Af Lisette Poulsen 09/09/2013

- Den traditionelle forståelse af ledelse skal nytænkes. Vi må gøre op med de former for ledelse, hvor ideerne enten kommer oppe eller nede fra. Med frisættende ledelse lander vi et sted midt imellem, hvor medarbejdere og ledere er forpligtet til at finde den optimale løsningsmodel sammen. På den måde bliver resurserne udnyttet optimalt, fortæller Mads Ole Dall, som er en af forfatterne bag bogen ’Frisættende ledelse’ og konsulent i Perspektivgruppen.

Tre umiddelbare gevinster ved frisættende ledelse

  • Når lederen inddrager medarbejderne aktivt i en opgave, der skal løses eller en forandring gennemføres, så er det nemmere at implementere løsningen på arbejdspladsen.
  • Medarbejderne har ofte langt mere praktisk erfaring end lederen. Og medarbejderen vil derfor kunne bidrage til at løse opgaver på den klogeste og mest effektive måde. På den måde får de beslutninger lederen træffer større vægt, fordi han har medarbejdernes opbakning.
  • Det giver en positiv effekt for arbejdspladsens trivsel, når medarbejderne deltager i ledelsesprocessen.

Lederen og medarbejderne får nye roller

Frisættende ledelse gør op med den traditionelle måde at tænke leder og medarbejdere på.

Lederen skal være reelt nysgerrig over for medarbejdernes viden og erfaringer, ligesom at medarbejderne skal være åbne over for lederens rammer, og de begrænsninger som lederen står over for.

Mads Ole Dall

Ifølge Mads Ole Dall er lederne ikke i stand til både at opfinde den dybe tallerken og træffe de klogeste beslutninger alene. Det er ofte medarbejderne, der sidder med den praktiske erfaring, og som derfor kan og skal bidrage til løsningsmodellerne. Ved at inddrage medarbejderne aktivt i ledelsesprocessen bliver det også nemmere for dem at udføre nye opgaver, fordi de selv har været inde over og føler et medansvar.

- Det kræver åbenhed og ikke mindst lidt mod i begyndelsen fra begge sider at virkeliggøre frisættende ledelse. Lederen skal være reelt nysgerrig over for medarbejdernes viden og erfaringer, ligesom at medarbejderne skal være åbne over for lederens rammer, og de begrænsninger som lederen står over for, forklarer Mads Ole Dall.

Men det er stadig lederen, der tager beslutningen i sidste ende.

LÆS OGSÅ: Flere kvinder i ledelse

Frisættende ledelse kræver tid, engagement og vilje

- Frisættende ledelse er ikke noget, man bare kan hælde ud over en arbejdsplads. Lederen og medarbejderne skal ville det, ellers fungerer det ikke, siger Mads Ole Dall og fortsætter: Det kræver parathed at opnå frisættende ledelse, for det er altafgørende, at både leder og medarbejder er engageret og er villige til at afprøve nye former for ledelse. Lederen kan ikke gøre det alene. 

Man lærer ikke frisættende ledelse ved at sidde på skolebænken. Frisættende ledelse skal læres i praksis. Når der opstår en situation, så er det der, man prøver det.

Mads Ole Dall

Derfor kræver det både træning og engagement at implementere frisættende ledelse. Medarbejderne skal trænes i, hvordan de kan bidrage til ledelsesopgaven.

Når der opstår et problem eller en ide, hvor lederne hører medarbejdernes tanker, så skal de også være trænet i at tænke i løsninger. Det tager tid, og er ikke en omstilling, der sker fra dag til dag. På den anden side kan alle hurtigt høste gevinster med ledelsesformen.

Træn frisættende ledelse i reelle situationer

- Man lærer ikke frisættende ledelse ved at sidde på skolebænken. Frisættende ledelse skal læres i praksis. Når der opstår en situation, så er det der, man prøver det. Selve træningen har altid relation til opgaver eller problemer på arbejdspladsen, og er derfor også motiverende, fortæller Mads Ole Dall.

Udfordringen for lederne er ofte at tilrettelægge processer, hvor medarbejderne reelt prøver at tænke i løsninger og skabe en ny kultur mellem leder og medarbejdere, hvor de sammen finder løsningerne.  

- Lederne skal også være forberedt på, at det tager tid, siger Mads Ole Dall, for det er ikke kun medarbejderne, der skal lære, hvordan frisættende ledelse fungerer, det skal lederen også. Det sker undervejs i processen.  

Det er forskelligt, hvad det kræver af en arbejdsplads og dens ledere og medarbejdere at implemntere frisættende ledelse. Nogle arbejdspladser vil kunne indføre frisættende ledelsespraksis uden den store hjælp udefra, mens andre har brug for vejledning. Fælles for dem begge er, at det kræver, at ledere og medarbejdere er enige om at ændre arbejdspladsens ledelsesstil.

LÆS OGSÅ: At lykkes som leder for fagprofessionelle

Opsamling

 

 

Kom godt i gang med frisættende ledelse

frisættende-ledelse-cover copy

Vil du undersøge og selv begynde at praktisere frisættende ledelse på din arbejdsplads, så kan du starte med at læse ’Frisættende ledelse’. Bogen bygger på praktiske erfaringer fra to institutioner i Aarhus, hvor de har succes med at udøve frisættende ledelse i praksis.

Frisættende ledelse er skrevet af Mads Ole Dall, Timo Klindt Bohni og Frank Iversen og er udgivet på forlaget Fydenlund i 2011.