Medindflydelse står højt på dagsordenen i Glostrup Kommune.

I Glostrup tager de medarbejderne med på råd

Medindflydelse står højt på dagsordenen i Glostrup Kommune. De har udviklet et medarbejdergrundlag, så medarbejderne kan komme med idéer og give ledelsen modspil.

Af Jeanette Hedegaard 08/05/2012

Torsdag den 26. april havde HR og Organisation i Glostrup Kommune inviteret til et arrangement om deres arbejde med at udvikle et medarbejdergrundlag – og om de muligheder og udfordringer, der har fulgt i kølvandet.

20 personer var dukket op fra forskellige organisationer og kommuner – særligt i København og omegn.

De fremmødte sad bænket i en rundkreds, mens Lene Jensen og Michael Seifert, henholdsvis næstformand for og medarbejderrepræsentant i kommunens MED-Hovedudvalg, præsenterede projektet og processen med at udvikle medarbejdergrundlaget, som gælder for alle ansatte i kommunen.

Tidligere har man også udviklet et ledelsesgrundlag, og formålet med medarbejdergrundlaget er da også at give modspil til og supplere ledelsesgrundlaget.

Involvering gennem dialog og workhops

Involvering og vidensdeling har været nøgleord i processen. Medarbejdergrundlaget er udviklet af medarbejderne. De har været involveret i processen gennem dialog og workhops for at få de skæve og gode idéer på banen. Det er dog primært tillidsrepræsentanterne, som har været inviteret.

I starten var der en del skepsis blandt nogle medarbejdere. Hvorfor skulle man udfordre det eksisterende? Og var det ikke godt nok det, man havde? Tanken med medarbejdergrundlaget var, at det skulle have et solidt medarbejderperspektiv, og derfor har involveringen af medarbejderne været vigtig.

LÆS OGSÅ: Dialog og fokus på handlinger giver energi i trivselsarbejdet

Vi i stedet for jeg

Maybritt Gronemann fra Omsorgscenteret, som har været med i processen, fortæller, at man med vilje bruger 'vi' og ikke 'jeg' i medarbejdergrundlaget for at vise, at det netop handler om, at man er kollegaer og har udviklet grundlaget i fællesskab.

Medarbejdergrundlaget er bygget op omkring fire forventninger og handler om, hvad den enkelte medarbejder kan forvente af kommunen, af sine kolleger – og af sig selv. Ånden i medarbejdergrundlaget er gensidighed. Det betyder, at der skal være en rimelig balance i, hvad medarbejderne kan forvente af hinanden.

Nu står medarbejdergrundlaget for at skulle implementeres i kommunen. Der er taget politisk stilling til, at det skal ske. Det bliver selvfølgelig en udfordring, fordi medarbejdernes hverdage er meget forskellige. Men Maybritt Gronemann tror på det, også fordi medarbejdergrundlaget understøtter kommunens Med-aftale og andre retningslinjer.

Link til medarbejdergrundlaget