Man må godt være listetyv, når det er gode ideer man går efter. Foto: Colourbox.dk

Stjæl ideer med arme og ben

Offentlige arbejdspladser kan høste ideer og spare tid og penge ved at kopiere eller lade sig inspirere af hinanden – det er bare ikke altid, det sker.

Af Mia Dalby Larsen 20/10/2014

Der bliver tit og ofte uddelt priser til frontløberne, de idérige og opfinderhattene. Det gør man også i Silkeborg Kommune, men her uddeler man også en ganske særlig pris. Copycatten går til ansatte på den arbejdsplads i kommunen, der med succes har formået at kopiere  koncepter fra ind- eller udland og rulle dem ud i egen kommune.

Dette års pris er gået til Sundhedsplejen, der har kopieret konceptet 'Familieiværksætterne' der er opstået i Sverige, men har vist sig at være lige så effektivt i først Holstebro og nu Silkeborg Kommune.

- Vi vil så gerne være first movers alle sammen, men nogle gange kan det være rigtig smart at have en strategi, hvor man lægger sig  i slipstrømmen af nogle andre, siger Laila Mariann Hansen, der er projektleder for innovation i Silkeborg Kommune.

LÆS OGSÅ: Medarbejderne spiller hovedrolle når de gode ideer føres ud i livet

Spar på udviklingsressourcerne

Selvom Silkeborg Kommune har kopieret konceptet for Familieiværksætterne fra nogle andre, så er kommunen stadig en af de første, der har indført det i Danmark. Og kommunen er sluppet  for at begå nogle af de fejl, som andre har lavet før dem.  Der er blandt andet blevet søgt dokumentation og erfaringer i Sverige.

Rationalet er klart nok: Der bliver brugt mange udviklingsressourcer, når man skal opfinde alting fra bunden, og kan man spare nogle af dem ved at tage de gode løsninger og sprede dem fra et miljø til et andet, så er man langt. En pointe som Center for Offentlig Innovation også for nylig har nævnt i centerets første rapport om innovationslandskabet i Danmark: Ud på kanten, ind til kernen, over til naboen.

I rapporten spørger centeret en række aktører på innovationsområdet, hvorfor man ikke bare gør det noget mere.

To af svarene lyder, at der dels kan være et ’Not-invented-here’- syndrom, hvor der på forhånd er modstand mod ting, der ikke er dyrket i egen baghave. Dels er der bare højere social status i at være ophavsmand/kvinde til ideer end i at være kopist. Den forklaring ser Laila Mariann Hansen også udspille sig.

- Vi vil så gerne være først og bedst. Det ligger nok lidt i vores kultur . Vi hædrer frontløberne, og dem der kommer først. Men det giver god mening at se på, hvad andre gør. I det offentlige er vi ikke underlagt de samme patentregler som i det private, så det er både smart og legalt, at vi stjæler fra hinanden, siger hun.

LÆS OGSÅ: Vi genbruger hinandens løsninger i stor stil

Nyt tilbud til borgerne og nye roller til medarbejderne

I Silkeborg Kommune er Copycatprisen blevet uddelt to gange tidligere, og det har været forskelligartede projekter, der har modtaget Copycat- prisen. Dette års vinder Familieiværksætterne har handlet om et nyt tilbud til kommende forældre, der bliver undervist i blandt andet sundhed, økonomi og det at være en ny familie – f.eks. af frivillige bankfolk eller jurister.

Sundhedsplejerskerne i Silkeborg Kommune har i projektet påtaget sig en ny rolle som facilitatorer og koordinatorer.

Sidste år var det et projekt fra Teknik- og Miljøafdelingen, der vandt Copycat-prisen. Her havde nogle medarbejdere bl.a. kigget  til Holland og kopieret såkaldte 2 minus 1-veje med brede striber i kanten af vejen, der gør det sikrere for blandt andet cyklister at færdes på den.

- Det er dog sjældent, at man kan kopiere en idé 100 procent. Der vil som regel være nogle forhold, der gør, at man er nødt tilrette lidt, siger Laila Mariann Hansen.

Silkeborg Kommune er den første kommune, der uddeler en Copycat-pris, men blandt andre Region Syddanmark og Center for Offentlig Innovation har vist interesse for at gøre noget lignende.

- Og det er da lidt sjovt, at vi er frontløbere på en kopi-pris, siger Laila Mariann Hansen.