Hvordan bliver du kreativ?

Sådan bliver du mere kreativ

Når kreativiteten mangler og tankerne går i ring, så er det ikke, fordi at du ikke er kreativ, men fordi du har lært at bruge din viden begrænset. Hvis du slipper din viden løs, får din kreativitet vind i sejlene. Her får du fire gode råd.

Af Luna Svarrer 25/09/2013

’Øv, hvor er jeg bare ikke særlig kreativ’, tænker du måske om dig selv. Men hvilke forestillinger har du egentlig kreativitet? 

Ofte bruger vi ordet kreativitet som noget, der kendetegner mennesker. Eller vi har forestillinger om, at kreativitet tilhører bestemte faggrupper, som designere og arkitekter. Men i virkeligheden er kreativitet en proces, vi gør sammen, og noget vi kan træne og blive bedre til. Kreativitet er som så meget andet, noget vi lærer.

På samme måde lærer vi også, hvordan man ikke er kreativ. Vi lærer, at noget viden hører til bestemte fag og fagområder. Vi lærer at begrænse os. Og det mindsker kreativitetens rum.

Sådan lyder det fra Søren Hansen og Christian Byrge, der begge forsker i kreativitet ved Aalborg Universitet og er aktuelle med en ny bog. De definerer kreativitet som en ’uhæmmet vidensanvendelse’.

4 gode råd til mere kreativitet

Fire principper fra bogen giver kreativiteten mere råderum og en mere kreativ arbejdsdag:

  1. Horisontal viden: 
    Brug hele din viden. Gør op med den opfattelse, at noget viden hører til bestemte steder. Al viden kan potentielt relateres til den udfordring, du står overfor.

     
  2. Opgavefokus: 
    Få kreativiteten til at blomstre ved at være til stede med hele dit væsen. Lad ikke faglige, sociale eller fysiske forbehold komme på tværs. Det handler om opgaven.

     
  3. Parallel tænkning: 
    Skab et stærkt fælles fokus og energi med de kollegaer, du arbejder sammen med. Så alle har det samme fokus på samme tidspunkt. Det er også her, at I kan opleve flowlignende tilstande.

     
  4. Ingen oplevet bedømmelse: 
    Kreativitet har behov for tryghed. Når man er tryg, tør man. Kreativitet handler også om at sætte sig selv og sin viden på spil. Der vil altid være bedømmelse, men den kan godt holdes nede. 

Et opgør med klicheer, vores egne ideer og magtkampe

Der er flere forskellige tankegange og handlemønstre, vi skal gøre op med, hvis vi vil kreativitet og nye ideer. I bogen 'Kreativitet som uhæmmet anvendelse af viden' bliver der skitseret flere forskellige hæmninger for kreativiteten.

LÆS OGSÅ: Vi glemmer den naturlige kreativitet

Det drejer sig blandet om, at vi er bange for kritik og derfor holder vi ideer tilbage, at vi bedst kan lide vores egne ideer, at vi let mister fokus, og at vi holder fast ved de samme (gamle) eksempler. Desuden kan kreativitet blive brugt i magtkampe, hvor man holder med sin egne eller de nærmeste kollegaers ideer i stedet for at lege med og udvikle ideerne.

Om bogen ’Kreativitet som uhæmmet anvendelse af viden’

Bogen ’Kreativitet som uhæmmet anvendelse af viden’ handler om at få kreativiteten ind i hverdagen og henvender sig til dem, der er interesseret i at gøre andre mere kreative blandt andet ledere, pædagoger, lærere og konsulenter. 

Bogen er skrevet af Søren Hansen og Christian Byrge og udgivet af Frydenlund Academic, i 2013.