Få indblik i lederens forberedelser og overvejelser om de lokale lønforhandlinger.

Leder: Jeg bruger løn til at flytte organisationen

Få indblik i lederens forberedelser og overvejelser om de lokale lønforhandlinger. Og bliv klog på, hvordan leder Linda Hessellund fra Randers bruger løn som et strategisk middel til at flytte organisationen.

Af Luna Svarrer 13/05/2014

Når Linda Hessellund sætter sig til forhandlingsbordet som leder, bruger hun løn som et strategisk middel til at flytte organisationen i den faglige retning, hun gerne vil have. Hun har både været institutionsleder samt dagtilbudsleder for seks institutioner i Randers Kommune og har ni års erfaring, når det gælder lokale lønforhandlinger.

- Til en forhandling kan jeg for eksempel sige, at nogle af dem, der uddanner sig inden for et bestemt felt, skal være nogle af dem, der får ekstra lønmidler, altså det man kalder kvalifikationsløn, forklarer Linda Hessellund.

Men det er ikke altid samme perspektiv medarbejdersiden går til forhandlingsbordet med. Linda Hessellund oplever ofte, at TR kommer med en medarbejder og siger, at det er længe siden, at personen har fået forhandlet løn. Medarbejderstrategien afspejler den traditionelle måde at lønforhandle på, der går på anciennitet og solidaritet, men det er langt fra det mål Linda Hessellund har, når hun lønforhandler. Hun ønsker nemlig at kvalificere organisationen ved lønforhandlingen.

- Medarbejderne har en anciennitets- og solidaritetsforståelse, når de sætter sig ind til lønforhandlingen. Men så spørger jeg: Hvordan kan det være, at hun bliver ved med ikke at efteruddanne sig? Hvordan kan det være, hun bliver ved med ikke at ramme inden for de her kriterier? Det er TR's opgave at vejlede deres medlemmer, siger hun og fortsætter:

- Personligt vil jeg gerne have, at medarbejderne oplever, at de får løn for at dygtiggøre sig. Derfor bliver det kriterieret for kvalifikationsløn det vigtigste at få igennem for mig.

LÆS OGSÅ: Lønforhandling uden korslagte arme

Frugtbar diskussion om kriterierne

Forskellen mellem det strategiske blik på lønforhandling og medarbejdernes anciennitetstilgang bliver italesat i starten af lønforhandlingen. Her er det nemlig til diskussion, hvilke kriterier man skal lønforhandle ud fra. I aftalerne for lokal løndannelse er det vedtaget, at der skal forhandles ud fra funktionsløn, kvalifikationsløn og resultatløn.

Derfor er det også Linda Hessellunds argument, at hvis en medarbejder skal lønforhandles, skal der kunne peges på et af kriterierne, og her indgår anciennitet og solidaritet ikke.

- Når vi er blevet enige om, hvilke kriterier vi forhandler ud fra, så skal TR finde ud af, hvilke medarbejdere der passer under de kriterier. Det er den metode, jeg lægger op til. For man skal altid kunne pege på kriterierne, fortæller Linda.

Linda Hessellund afholder desuden formøder med de medarbejdere, der ønsker det. Til møderne kan medarbejderne tale deres sag i 20 minutter og fortælle om deres bidrag til organisationen.

LÆS OGSÅ: Lønforhandling: Få en rundtur bag scenen

Om Linda Hesselund

2005-2011: Institutionsleder i Børnehaven Kærnehuset

2011-2013: Dagtilbudsleder i Randers Kommune

2013-2014: Pædagogisk leder i Havndal Børnehave

Om lokal løndannelse

Lokal løndannelse henviser til en aftale, hvor lønnen forhandles ud fra:

  • Funktionsløn
  • Kvalifikationsløn
  • Resultatløn

Du kan se de forskellige løndannelsesaftaler for beskæftigelsesområdet her.