Fremtidsværksted

Metoden kan bruges til at skabe idéer og sætte udviklingsprocesser i gang. Den kan også hjælpe med at få rusket op i rutiner og vanetænkning, så man ikke går i tomgang.

Af Personaleweb 22/01/2009

Fremtidsværkstedet er en mødeform eller workshop, hvor medarbejdere med fælles interesser og problemer mødes og udveksler erfaringer og drøfter visioner. Fremtidsværkstedet kan virkeliggøre fælles drømme og tager udgangspunkt i egne visioner frem for andres.

Læs også: Fra drøm til virkelighed med fremtidsværkstedet

Metoden kan anvendes i grupper på op til 50-60 personer. Derudover deltager en eller to mødeledere, hvis væsentligste opgave er at sikre, at deltagerne ikke kommer med indvendinger til hinandens udsagn.

Se punkterne skridt for skridt her:

Forberedelse

Deltagerne skal informeres om temaet eller temaerne på forhånd for eksempel en uges tid før. Ved værkstedets start fortæller mødelederen om baggrunden for værkstedet, skitserer arbejdsformen, og gør rede for, hvordan og hvornår en eventuel opfølgning skal ske.

Kritikfasen

I kritikfasen skal deltagerne formulere alle de kritiske udsagn de kan komme på i relation til værkstedets team. Udsagnene noteres på flip-overs, som er hængt op i lokalet. Det er ikke tilladt at kommentere eller stille spørgsmål til udsagnene - undtagen forståelsesspørgsmål.

Formålet med kritikfasen er, at deltagerne kan komme af med negative følelser. De kritiske udsagn tematiseres og prioriteres.

Fantasifasen

I denne fase gælder det om at vende kritikken af elendigheden til idéer og visioner til, hvordan det burde være.

I fantasifasen noteres igen på flip-overs alle de forslag til forandringer, som deltagerne kan komme på i relation til de højst prioriterede kritiktemaer fra den forrige fase.

Her er reglen, at man ikke må bekymre sig om love, logik, økonomi, plads, ‘nødvendigheder’, magtkonstellationer mv. Der skal være plads til alle utopier, visioner, drømme, også selv om de for nogen kan virke umulige eller ‘gale’.

Også her må ingen komme med indvendinger, men uddybende spørgsmål er tilladt. Forslagene tematiseres på ny og prioriteres.

Realitetsfasen

I denne fase drøftes de prioriterede temaer fra fantasifasen med henblik på at omsætte dem til virkelighed. Her er det et spørgsmål om at finde frem til, hvorledes realiseringen skal finde sted (hvem, hvad, hvornår).

Afslutningsvis prioriteres de opgaver, der skal gøres til virkelighed. Der udarbejdes et referat med udsagn, deltagerliste og navne på de personer, der er ansvarlige for at følge op - og inden for hvilken tidshorisont.

Checkliste

  • Gode og tilpas store lokaler, hvor der er masser af gulvplads.
  • Evt. gruppelokaler
  • Flip-over papir (bordpapir eller brown-paper)
  • Tuscher
  • Evt. post it
  • Musik undervejs til inspiration