Fem råd til at lede den digitale generation

Fem råd til at lede den digitale generation

At (vej)lede digitale indfødte stiller ledere og kolleger over for nye udfordringer. De digitale indfødte er nemlig vant til en virkelighed med en strøm af anerkendelse og løbende feedback. Få fem råd til, hvordan man leder og vejleder dem.

Af Luna Svarrer 22/08/2014

De digitale indfødte er den første generation, der aldrig har været alene i deres liv. Den nye type medarbejder har nemlig deres venner, bekendte og familie med sig alle steder. De hiver bare deres smarttelefoner frem og tjekker ind på Facebook eller sender en snapchat. Det giver dem nogle særlige træk og karakteristika, når det gælder ledelse og anerkendelse. De efterspørger ikke tilstedeværelse, men tiltideværelse – og det kræver, at man er fleksibel med sin ledelse og feedback.

Søren Schultz Hansen, ekstern lektor ved CBS, og Janne Skakon, adjunkt ved Københavns Universitet, har studeret unge mellem 18 og 27 år, der er studerende i arbejde eller nyansatte, og deres ønsker til ledelsen. De har igennem feltarbejde studeret de digitale indfødtes forventninger til ledelsen og udarbejdet fem råd, der hjælper dig med at lede en digital indfødt:

LÆS OGSÅ Digitale indfødte stiller nye krav til ledelsen

1. Øg frekvensen af anerkendelse

De digitale indfødte er vant til anerkendelse og feedback i en jævn strøm. Gør feedbacken til en rutine og øg frekvensen, men gør den kortere.

2. Involver i anerkendelsesprocessen

Forummet for feedbacken og anerkendelsen kan sagtens være en anden en samtale mellem personaleleder og den digitale indfødte. Du kan sætte spot på medarbejderindsatser i teams, og sørge for at anerkendelsen både bliver direkte, men også synlig og offentlig.

3. Anerkendelse i det offentlige rum

Du kan skabe mere effektiv feedback ved at flytte den fra det intime rum til det offentlige rum. På den måde udfører du både synlig ledelse, samtidig med at medarbejderens indsats bliver synlig og kan være til inspiration for kollegaer.

4. Digitale medier kan blive en del af ledelsen

Den lethed og synlighed de sociale medier bringer med kan bruges i ledelse og vejledning af digitale indfødte. De digitale indfødte er vant til den kvantitative anerkendelse, der finder sted på sociale medier, og du kan benytte dig af dette ’sprog’ ved at udvikle sparringsmetoder, der har samme funktion.

5. Distance er ikke en hindring

De digitale indfødte har ikke den traditionelle barriere mod fysisk distance mellem leder og medarbejder. Derfor behøver distanceledelse ikke medfører et væld af virtuelle møder, eller dyrt udstyr. Et par SMS’er, en telefonsamtale eller et kommentar-spor på sociale medier, er tilfredsstillende.

 

Lav dit eget MUS-skema

I MUS-automaten finder du en lang række spørgsmål, som er velegnede til en medarbejderudviklingssamtale.
Du kan danne dit eget MUS-skema ved at vælge de spørgsmål, som du ønsker at bruge i samtalen med dine medarbejdere.
Gå til MUS-automaten her.