Tegninger skaber en bedre forståelse og konkretiserer ofte de komplekse spørgsmål

Derfor skal I tegne

Mødereferater, der ender i skuffen. Eller en vision, som er svær at se for sig. Lyder det bekendt? Så erstat ord med tegninger.

Af Helga Grønvold 14/04/2015

En tegning kan sige lige så meget som et langt notat. Den kan gøre begreber konkrete, forbedre samarbejde, og skabe engagement og fælles forståelse. Sådan lyder nogle af argumenterne for, hvorfor man en gang i mellem skal skifte worddokumentet ud med pen og papir.

- Mange organisationer oplever et stigende behov for at håndtere og navigere i kompleksitet. Når man tegner, bliver man konkret, man kan vise sammenhæng og skabe overblik, siger Loa Baastrup, der er grafisk facilitator i Bigger Picture.

Og tegner man sammen med andre, så lærer man sammen. At tegne sammen kan både bruges i enkeltstående møder, hvor man ønsker at skabe engagement, og det kan også bruges i større forandringsprocesser, hvor tegninger kan gøre en vision mere nærværende, end ord kan alene. 

Et visuelt referat kan f.eks. være et effektivt redskab både under og efter et møde.

- Frem for at alle skriver noter på hver deres notesblok til et møde, så kan man med fordel bruge whiteboards eller store stykker papir til at lave noter i fællesskab, på den måde tydeliggør man beslutninger og fanger et mødes essens og det skaber fremdrift og engagement siger Loa Baastrup.

LÆS OGSÅ: Lær at tegne på fire minutter

Vis sammenhænge med en tegning

Men også når man går ud over det konkrete møde, kan det være en god idé at gøre tegning til en del af værktøjskassen.

Strategisk visualisering eller grafisk facilitering som det ofte kaldes, når man arbejder systematisk med proces og visualisering, kan nemlig også bruges til at vise sammenhænge eller skabe helheder forklarer Loa Baastrup. For eksempel kan det bruges når man skal gennemføre forandringer i en organisation, så de involverede kan se sig selv i en kommende forandring.

- Man kan ikke tage et billede af fremtiden, men man kan forestille sig den og derved også tegne den. Gør man det, skaber man overblik og nedbryder på den måde noget af den usikkerhed, der ofte bor i os mennesker, når vi står overfor store forandringer, siger Loa Baastrup

Hvordan ser videndeling ud?

Et eksempel på en forandring kunne være, at man ønsker, at medarbejderne skal blive bedre til at dele viden., og så tegner man en række situationer, der viser, hvad man i fællesskab forstår ved videndeling.

- Vi bruger enormt mange begreber i vores hverdag, som kan forstås og omsættes på mange forskellige måder. Ønsker man for eksempel at have en stærk videndelingskultur i sin organisation, kan det være værdifuldt at visualisere begrebet; videndeling. Får man skabt et stærkt billede på videndeling, så afgrænser man afkodningsmulighederne og får måske endda tydeliggjort, hvordan det ser ud, når man lykkedes med det, siger Loa Baastrup.

Tegningerne kan hænges op i fællesrum eller ved kaffemaskinen, hvor de minder medarbejderne om, hvad den fælles forståelse for videndeling er, og så har tegninger også en sidegevinst: De pynter.

Hvis man vil indføre strategisk visualisering eller grafisk facilitering som et redskab på arbejdspladsen eller i organisationen, så anbefaler Loa Baastrup, at kollegaer sammen udviklinger et ikonbibliotek.

Arbejdet med det kan nemlig være med til at forfine og præcisere den fælles forståelse for de begreber, som man arbejder med på netop denne arbejdsplads.

 

Grafisk visualisering

Loa Baastrup er strategisk konsulent og grafisk designer i Bigger Picture. Hun er certificeret underviser i grafisk facilitering og har undervist mere end 500 siden 2010.