Perronen

Materielgården er træningsbane for udviklingshæmmede

Borgere med handicap går på arbejde i Middelfart. Dagen deles med Vej & Park, og det har skabt fællesskab – både socialt og på opgaver.

Af Irene Aya Schou 28/09/2022

- Vi bor helt tæt på det ordinære arbejdsmarked. Det er der ikke ret mange i vores situation, der gør.

Sådan siger Peter Wolfgramm, der er leder af Perronen, et beskæftigelses- og aktivitetstilbud for voksne med handicap i Middelfart Kommune.

Perronen flyttede sidste år ind på Materielgården og blev naboer til Entreprenørafdelingen, en arbejdsplads for 70 medarbejdere, der står for drift og vedligehold af kommunens veje, stier og grønne områder. 

Madpakker til medarbejdere på langfart

Det gav pludselig en række nye muligheder for meningsfuld beskæftigelse blandt andet i den nyåbnede kantine, der tidligere fungerede som værkstedshal.

- Kantinen fungerer som dagbeskæftigelsescenter og er én af funktionerne på Perronen. De borgere, der ønsker det, kan stå bag kassen, smøre sandwich, lave varm mad, vaske op og gøre rent og den slags ting, siger Peter Wolfgramm.

Perronens borgere laver varm mad til Entreprenørafdelingens medarbejdere og smører madpakker, som de kan bestille og hente om morgenen, hvis de skal 'i marken'.

- På den måde fungerer kantinen som en træningsbane for nogle borgere til at kunne søge sig en praktik og komme ud og prøve kræfter et andet sted, mens det for andre er en arbejdsplads i et trygt miljø, hvor de godt kan lide at være i, forklarer Peter Wolfgramm.

LÆS OGSÅ: Uventet succes: Vej & Park og dagtilbud deler hverdag

Renovere skilte og samle bænkesæt

Nogle af Perronens borgere udfører også konkrete arbejdsopgaver for Entreprenørafdelingen. Det kan være at samle bord-/bænkesæt, renovere og male skilte eller køre biler til service.

Perronen og Entreprenørafdelingen er også gået sammen om et projekt, hvor borgere skal renovere og male betonklodser; en arbejdsopgave, som Entreprenørafdelingen ikke selv har tid til.  

- Det giver noget helt andet for vores borgere at kunne sige: 'Jeg har været med til at male skilte eller afleveret to af kommunens biler ovre til service', siger Peter Wolfgramm og understreger, at borgerne kan komme i praktik i Entreprenørafdelingen for eksempel efter at have været i ressourceforløb på Perronen.

Fælles sommerfest

Socialt har de to grupper også et fællesskab. De holder sommer- og julearrangementer sammen og mødes hver dag til frokost i kantinen. 

Driftschef i Entreprenørafdelingen, Carl-Richard Lund, er glad for samarbejdet:

- Borgerne på Perronen føler, at de får noget rigtigt arbejde. De er ikke på institution, men faktisk på en rigtig arbejdsplads og får lavet noget meningsfuldt arbejde. Og vi får løst nogle opgaver, som vi i hverdagen måske har lidt svært ved at finde ressourcerne til,  siger Carl-Richard Lund og understreger, at borgerne på Perronen er "de sødeste mennesker." 

- Der er kommet et helt andet liv på gården, efter at de er kommet, siger han.

Perronens 'Udehold'
Udeholdet

'Udeholdet' holder til i en åben garage. De slår græs, klipper hæk, maler betonblokke og laver fuglekasser. En borger med kørekort samarbejder med klargøringsafdelingen og kan køre biler til service, hvis Entreprenørafdelingen er presset. 

'Udeholdet' fra venstre Jens Åge, daglig leder Peter Wolfgramm, Mikkel, Christian og Christoffer.

Billedtekst:

De borgere, der ønsker det, kan komme på Køkkenholdet og stå bag kassen, smøre sandwich, lave varm mad, vaske op og gøre rent. Køkkenholdet fra venstre: Sara, Anne-Mette (Rengøring), Benjamin, Heidi (Personale), Sune (Personale).

Kort om Perronen:

Perronen er et beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud for voksne med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller særlige sociale problemstillinger, som gør, at man ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.

Perronen skal øge den enkeltes livskvalitet og opretholde eller forbedre de personlige færdigheder i socialt samvær med ligesindede.

Perronen benyttes hver uge af godt 50 borgere. Nogle kommer én dag om ugen, andre alle ugens dage. Perronen beskæftiger 11 pædagogiske medarbejdere.