Online værktøj fik sat styr på samarbejdet om kerneopgaven
I Holstebro har en daginstitution sat kerneopgaven på dagsordenen med online-værktøjet ’Styrk samarbejdet om kerneopgaven’.
I Måbjerghus Børnehave i Holstebro var det tid til at få sat ord på, hvad medarbejdernes kerneopgave egentlig var. I hverdagen går tingene stærkt i en børnehave, og leder Kristian Skovby Vind besluttede derfor at gøre brug af et online værktøj, han havde stiftet bekendtskab med på en temadag sidste efterår.
- Personalegruppen havde allerede arbejdet en del med arbejdsmiljø og kommunikation tidligere, og det var oplagt at lægge det her oven på, siger Kristian Skovby Vind, der har været leder i daginstitutionen et års tid.
Værktøjet hedder ’Styrk samarbejdet om kerneopgaven’, og består af fire moduler med hvert sit fokus, og det kan findes på styrksamarbejdet.dk. I hver video bliver temaet gennemgået, og der bliver lagt op til nogle øvelser, deltagerne skal lave. Du kan se en lille teaser for det herunder.
I Måbjerghus Børnehave hjalp det medarbejderne med at få formuleret deres kerneopgave.
- Jeg kunne mærke, at vi havde brug for, at der blev skabt en fælles forståelse for kerneopgaven i personalegruppen. Blandt andet det her med ”hvad er det jeg tror, vi går og laver, og hvad er det du tror, vi går og laver”. Personalegruppen har arbejdet sammen i mange år, og det var tid til at snakke om det, siger Kristian Skovby Vind.
Inspiration i kommunen
I Holstebro Kommune har de de sidste to-tre år arbejdet rigtig meget med kerneopgaven, og arbejdsmiljøkonsulent Karen Frost været med til at inspirere de kommunale arbejdspladser til at bruge ’Styrk samarbejdet om kerneopgaven’. Hun kan se, at det kan bruges.
- Det er min fornemmelse, at det er et af de bedste værktøjer, der findes inden for det her. Der er jo masser af værktøjer, men her har man ramt en detaljeform, der passer. Der er hverken for få eller, som jeg ofte har set det, for mange detaljer, det er til at forholde sig til, siger hun.
Ledere, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter blev præsenteret for værktøjet på en fælles temadag sidste efterår, og det var Christina Borries, OAO, der var ude og præsentere det.
- Det var godt, at få det fra dem, der har været med til at lave det og få det vist, siger Karen Frost.
Værktøjet er udviklet af KL og Forhandlingsfællesskabet.
Hvert af de fire moduler bliver introduceret med en video, og også det skaber begejstring hos både Karen Frost og Kristian Skovby Vind.
- Jeg behøver ikke være med til at introducere dem til det, det gør journalisten på videoen jo. Det er godt, at der er en, der præsenterer det, man føler lidt, man får en gratis konsulent med i købet, siger Karen Frost, og Kristian Skovby Vind er enig:
- Formen var god. Det var godt med den fælles intro, som det ikke var mig som leder, der lavede. Det var et godt koncept, der var til at forholde sig til.
Hårdt arbejde med godt værktøj
I Måbjerghus Børnehave valgte de at tage en hel dag ud af kalenderen for at arbejde med ’Styrk Samarbejdet om Kerneopgaven’.
- Det var helt bevidst, at vi skulle have det gennemført den dag. Det kom der gode tilbagemeldinger på, der også gik på, at det var hårdt, og at man var på i mange timer, men det var godt, at det blev afviklet på en dag, siger Kristian Skovby Vind.
Tidligere har de prøvet at arbejde med temaer, der var tilbagevendende over flere personalemøder, men det gav ikke det samme, mener Kristian Skovby Vind, og det er Karen Frost enig i.
- De har selv bolden, når de har prøvet det, og det er godt. Andre gange, hvor der har været en konsulent ude, så kan det være sådan at, at når konsulenten går ud af døren, så er alt glemt og alle smider ansvaret fra sig. Her sidder de selv med aben, siger hun.
Det er bestemt ikke sikkert, at det er sidste gang, de bruger værktøjet i Måbjerghus Børnehave.
- Vi kunne godt bruge værktøjet igen. Nu er det jo kendt for alle, og det vil gøre det lettere at styre næste gang. Der var nogle ting, vi godt kunne have været foruden, men det ved vi til næste gang, hvor vi måske kun vil bruge dele af værktøjet, siger Kristian Skovby Vind.
Til arbejdspladserne:
- Sæt god tid af til arbejdet
- Hvis I ikke har tid til at gennemgå gå hele værktøjet, så vælg noget ud og vær grundig med det
Til kommunerne:
- Få én, der har været med til at udvikle projektet, til at stå for præsentationen til lederne