Det har en stor betydning for din arbejdsindsats som leder, at du brænder for lederopgaverne.

Hov, jeg skal forresten hente børnene!

Det har en stor betydning for din arbejdsindsats som leder, at du brænder for lederopgaverne. Det fortalte lederudviklingskonsulent Pia Torreck til de bibliotekarer, der deltog i 'Leder in spe konference'.

Af Stine Bærentzen 12/09/2012
Bibliotekarforbundet,
KL

Der kan være mange gode grunde til at blive leder. Nogle ønsker for eksempel at gøre en forskel, og andre kan godt lide at påvirke staben af medarbejder i en positiv retning. Men uanset drivkraften, er der en særlig ting, der er vigtig inden for ledelse. Det er passion for ledelsesopgaverne, fordi det er med til at motivere medarbejderne.

- Man risikerer, at de ambitiøse medarbejdere, der gerne vil noget med deres arbejde, bliver morakkere, hvis de har nogen ledere, der ikke er ambitiøse inden for deres ledelse og fag. Så jeg forventer faktisk et krav om, at man som leder er lidt passioneret. At man vil noget med det her, siger lederudviklingskonsulent i Uption, Pia Torreck til 60 bibliotekarer på Leder in spe konference.

Opslugt af sine sysler

- Man behøver ikke at være en karismatisk, udadvendt leder. Men måske kan man bare på sin egen stille og intense måde være dybt passioneret i det, man har gang i, siger Pia Torreck.

Se for eksempel tv-kokken Jamie Oliver.

- Han går helt vildt meget op i at få os alle sammen til at spise ordentligt. Han bliver ved og ved, og han vil redde verden. Han er så passioneret, siger Pia Torreck og nævner de tv-programmer, hvor han laver sund mad på skoler i England.

- Så det med at have en mission, en drøm og vision. At have noget, hvor man er dybt overbevist om, at det her, det er noget, vi skal have styr på. Det tror jeg er hamrende vigtigt, fortsætter hun.

Et andet eksempel er den såkaldte flowtilstand, hvor man bliver opslugt af det, man er i gang med: Pia Torreck satte sig engang ned sammen med nogle, der interesserer sig for at bygge modelfly. For det ville hun også prøve.

- Pludselig rejser jeg hovedet op og siger ’Gud, der er gået 4 timer!’ Og grunden til, at jeg rejste hovedet op, var, at jeg sad og var så koncentreret, at jeg tabte en munddråbe ned i cockpittet. Og det er dumt, når man er ved at få limen til at tørre, fortæller hun.

- At komme i flowtilstand. Det er noget af det smukkeste, vi kan gøre for vores medarbejdere. Har I ikke været i de der arbejdssituationer, hvor man tænker 'Hov, jeg skal forresten hente børnene!' Ellers bliver de jo sat ud på trappen, og det er jo pinligt. Ganske enkelt, fordi man har været suget ind i en opgave. Så vi må arbejde med at få passion ind i vores liv, siger hun.

Otte trin til at finde din passion for ledelse

Bibliotekarerne kan bruge konsulentens tanker om passioneret ledelse som et pejlemærke til, om de hver især brænder så meget for ledelse, at de skal søge et lederjob.

Men passionen for ledelse kan faktisk findes frem, selvom den måske gemmer sig.

Pia Torrecks otte trin til passioneret ledelse hjælper dig til at få overblik over, hvilke resultater du vil skabe i et lederjob, og hvorfor netop de resultater er vigtige for dig.

Om Leder in spe

Projektet ’Leder in spe’ handler både om at opfordre bibliotekarer til at søge lederstillinger, og om at hjælpe dem med at afklare og udvikle deres potentiale.

Tips til dig, der vil være leder

Lederudviklingskonsulent i Uption, Pia Torreck, giver her nogle gode råd til dig, der gerne vil være leder.

  1. I din fritid kan du øve dig i ledelse. Måske kan du øve dig ved at være spejderleder, fodboldtræner eller projektleder på et frivilligt stykke arbejde.
  2. Deltag i en netværksgruppe, hvor du får mulighed for at snakke med nogen, som har de samme ønsker som dig om at udvikle sig i retning af ledelse.
  3. Tal med din HR-afdeling, og spørg dem, hvad du kan gøre.
  4. Tag imod et job som for eksempel ledervikar, hvor du har mulighed for at øve dig i at være leder.
  5. Fortæl din leder om dine lederambitioner, hvis du har en god dialog med ham eller hende, og hvis du har modet til at tone rent flag. Måske kan det være, at lederen tænker på dig næste gang, at der er brug for en projektleder.
  6. Læs bøger om ledelse.
Kontakt

Trine Groth Rasmussen, KL, tra@kl.dk, 3370 3516

Helle Fridberg, Bibliotekar­forbundet, hf@bf.dk, 3838 0612