Dampmaskine

Dampmaskine gør ukrudtsrydningen mere tryg

Tre kommuner har købt nye dampmaskiner til rydning af ukrudt. Maskinerne er ikke bare en god forretning, de gør også brugerne af dem mere trygge.

Af William Meyer 03/10/2016

Det nyeste værktøj til at bekæmpe ukrudt er en dampmaskine. Tre kommuner, Egedal, Holstebro og Greve Kommune, har som de første kommuner i Danmark anskaffet maskinen.

Maskinen giver ikke alene en besparelse til kommunekassen og miljøet, den er også sikrere i forhold til for eksempel en gasbrænder. Det forklarer Lars Krog, afdelingsleder på Materielgården i Egedal.

- Brandulykker sker jo tit med gassen. Det er måske ikke medarbejderen, som futter af, men det er jo ikke særligt skægt at stå at kigge på et eller andet, der brænder ned, og så ved man, at det var faktisk min skyld. Det gør måske, at man er lidt ekstra nervøs. Så ham, der kører maskinen, har en mere rolig dag, fortæller Lars Krog.

Se maskinen i aktion i videoen nedenfor. Artiklen fortsætter efter videoen.

Og det giver manden, der kører maskinen, ham ret i. Jan Pedersen, specialarbejder i Egedal Kommune, er godt tilfreds med at køre i dampmaskinen.

- Med gasmaskinerne kan man hurtigt komme til at stikke ild til noget. Det giver helt sikkert noget tryghed, at man ikke kan det med dampmaskinen. Det er jo ansvaret, siger Jan Pedersen.

Han begrunder det med, at han blandt andet ville være bekymret for, hvordan det ville gå i en erstatningssag, hvis han kom til at sætte ild til noget.

5 meter på literen

Maskinen er ifølge Lars Krog forholdsvis nem at bruge, da den minder om de gamle gasmaskiner. Det kan Jan Pedersen bekræfte.

- Den har nogle finurligheder, men bortset fra det, er den fin. Det eneste er, at man skal fylde den op med vand. Cirka 800 liter, hvilket er nok til lidt over en time. Det talte jeg med en fra Ballerup om. Han syntes ikke så godt om den del, forklarer Jan Pederesen.

Med en fart på 3-4 kilometer i timen, svarer det til, at maskinen kan køre omkring 5 meter pr. liter vand. Det lyder måske ikke som den mest økonomiske eller miljørigtige løsning, men i Egedal forsøger man så vidt muligt at hente vandet fra søer. Dermed bliver maskinen faktisk billigere over tid end en gasmaskine, og den udleder mindre kuldioxid, har man regnet sig frem til på Materielgården.