Stresspolitik forside

Stresspolitik: Et værktøj i indsatsen mod stress

Hvis man vil forebygge arbejdsrelateret stress, er det vigtigt at få udarbejdet en detaljeret stresspolitik blandt medarbejdere og ledelse. Det fastslår BAR i en ny serie med værktøjer mod mistrivsel og stress på arbejdspladsen.

Af Mille Redanz 10/01/2017

Stress er oftest et tilbagevendende problem for mange arbejdspladser og institutioner. Derfor er det nødvendigt at udarbejde en god stresspolitik, der hjælper ledelsen og medarbejderne med at kortlægge og identificere stress hurtigst muligt.

Men hvad kan en stresspolitik egentlig bidrage med?

Ifølge BrancheArbejdsmiljøRådet (BAR) er en fast stresspolitik et vigtigt værktøj, hvis man vil sikre en række klare retningslinjer for, hvordan stressen skal håndteres, hvis den opstår. Formålet med en åben stresspolitik er også at sætte fokus på stress som et kollektivt problem og tabu på arbejdspladsen. 

Hvis din arbejdsplads ønsker at udarbejde en stresspolitik kan du læse mere om værktøjet inde på BAR's hjemmeside. Her skriver de blandt andet, at det er vigtigt, at virksomhedens stresspolitik ligger i god tråd med resten af organisationens tiltag i forhold til trivsel.

Dog fastslår BAR, at det er nødvendigt, at man som medarbejder og kollega også selv tager stilling til sine egne tiltag i forhold til forebyggelsen og håndteringen af stress på arbejdspladsen.

Hvad kan man gøre?

Hvis du selv har oplevet, at en af dine kolleger eller ledere er blevet ramt af arbejdsrelateret stress, kan du og din arbejdsplads med fordel læse de refleksionsspørgsmål, som BrancheArbejdsmiljøRådet opstiller i deres hæfte om stresspolitik.

Spørgsmålene skal sætte gang i en diskussion om, hvordan man bedst muligt tager imod en stresset medarbejder, der vender tilbage til arbejdspladsen. 

Se illustrationen, og læs de tre refleksionsspørgsmål om behandlingen af stressede medarbejdere og ledere.

 

Du kan finde hele oversigten over værktøjerne inde på BAR's hjemmeside ved at klikke her

 

 

Fakta om Vi forebygger stress sammen

Der findes i alt 10 forskellige videnshæfter, som alle indgår i BrancheArbejdsmiljøRådets serie ”Vi forebygger stress sammen”.

Seriens formål er at sikre et sundt psykisk arbejdsmiljø fri for stress og mistrivsel.

Hæfterne indeholder metoder, der hjælper dig med at forebygge, spotte og håndtere begyndende stress, så du og dine kolleger fortsat kan trives på arbejdspladsen.

Seriens værktøjer er både rettet mod ledelsen, organisationen, individet og arbejdsgruppen, så der kan tages hånd om stressen på de nødvendige niveauer.