På Nordfyn er sundhed små justeringer i hverdagen

På Nordfyn er sundhed små justeringer i hverdagen

At forbedre sundheden handler ikke kun om strategier og store ændringer. Nordfyns Kommune har i to år satset på sundheden, og små tiltag som et vippebræt til kontoransatte gør også en forskel.

Af Janni Andersen 09/02/2016

I Nordfyns Kommune er sundhed ikke bare ensbetydende med sund kost og masser af motion. Det er lige så meget de små justeringer i hverdagen, der tæller som sundhed. Kommunen har i to år satset på sundhed, og blev i sensommeren 2015 sundhedscertificeret af Dansk Firmaidræt. Et hverdagseksempel på et sundhedstiltag er vippebrætter til de kontoransatte, og de blev opfundet af to af kommunens egne medarbejdere. 

Læs hvordan vippebrætterne blev opfundet her

Fem sundhedspakker, fem sunde muligheder

I dag er vippebrætterne populære blandt de kommunale medarbejdere. Effekten er også til at føle på. Det har Landdistrikstkoordinator, Hanne Bille, fra Kultur og Fritid i Otterup erfaret. Efter at have anvendt vippebræt i omkring et års tid, er hendes rygproblemer blevet væsentligt bedre.

- Jeg har en skæv ryg og har derfor smerter i ryggen, hvis jeg sidder for meget. Her har vippebrættet hjulpet rigtig meget, fortæller Hanne Bille og fortsætter:

- Selv om jeg også laver mine øvelser uden for arbejdstiden, har det givet rigtig meget at kunne vippe lidt frem og tilbage på vippebrættet. Men ellers har kommunen også andre tilbud, jeg har benyttet mig af.

Hanne Bille er en af de medarbejdere i Nordfyns Kommune, som har haft stor gevinst ud af kommunens sundhedstilbud. De tæller blandt andet en kiropraktor og også snart den massørordning, som kommunen vil hyre ind i løbet af den kommende tid. 

Læs også: Gåture og Youtube-videoer sparker gang i sundheden

Kiropraktiske tilbud og massage er dog ikke de eneste tiltag fra kommunens side.

Som et led i deres sundhedsstrategi, der begyndte tilbage i 2014, har kommunen oprettet i alt fem sundhedspakker, der skal fremme sundheden hos de ansatte.

- De ansatte kan ikke bare vælge mellem en af pakkerne. De kan plukke mellem de forskellige pakkers tilbud, alt efter hvad for nogle behov, de har, fortæller Lone Slothuus Nordsof, der har fået flere positive tilbagemeldinger på sundhedspakkerne.

De fem pakker, de ansatte får tilbudt er mental sundhed, kost, motion, rygning/alkohol og en helbredspakke.

Især har kommunen oplevet succes med at tilbyde mindfullness til de ansatte, som er med i pakken mental sundhed. 

-Vi har løbende nogle tilbud og forløb til de ansatte. For eksempel til dem, der har været nede med stress, sygemeldte eller har brug for nogle helt konkrete værktøjer til for eksempel at skille arbejdsliv og privatliv ad. Men tilbuddene i sundhedspakkerne rammer forskellige målgrupper, og nogle rammer ret bredt, fortæller Lone Slothuus Nordsof.

Læs også: Sådan træner du din mentale robusthed

Sundhed skal være nemt

Udover sundhedspakkerne, uddannede kommunen også en række sundhedsambassadører sidste år. Sundhedsambassadørernes opgave er at sørge for, at den enkelte arbejdsplads har sunde tiltag og alternativer.

Men selv om Nordfyns kommune satser massivt på at fastholde alle de sunde tiltag, er det vigtigt for Lone Slothuus Nordsof at understrege, at tilbuddene kun er tilbud.

- Vi har været ret opmærksomme på at kommunikere det ud som tilbud og ikke som et krav, at vores ansatte følger de her aktiviteter og tilbud. Men vi har forsøgt at nudge lidt, dog uden at overdrive. De ansatte skal selv tage valget, forklarer Lone Slothuus Nordsof og fortsætter:

- Sundheden skal ikke være besværlig. Det skal være så let, som muligt, siger HR-konsulenten.

Sådan bliver I sundhedscertificeret
  1. For at blive sundhedscertificeret skal I arbejde aktivt med KRAMS-princippet. KRAMS står for Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress. Forebyggende og aktiv indsats på de områder gør jer kvalificerede til at blive sundhedscertificeret.
  2. I begyndelsen er der nogle opstartsmøder for kommunens projektansvarlige. Derudover bliver den sundhedsansvarlige uddannet som sundhedsambassadør, så han eller hun kan varetage og formidle sundhedsarbejdet bedst muligt. Løbende vil sundhedsambassadøren få mulighed for at få råd og vejledning til arbejdet og implementere nye ideer.
  3. Alle medarbejder får mulighed for, at komme med til sundhedsfagligt foredrag og sundhedsexperimentarium. Et spørgeskema giver også muligheden for at blive klogere på sin egen sundhed.
  4. Efter to år kan I blive re-certificeret. Her kan I få yderligere ideer til forbedringer, samt 1,5 times rådgivning.

 Vil du vide mere om muligheden for sundhedscertificeringen, kan du læse mere her.

Dansk Firmaidræt

Dansk Firmaidræt arbejder landsdækkende for, at fremme og motivere til sundheden på landets arbejdspladser.

Med deres Sundhedscertificering bliver arbejdspladsen hjulpet på vej til en sundere og bedre arbejdsplads.

Dansk Firmaidræt har lavet sundhedscertificeringer af mere end 100 af landets arbejdspladser de seneste fem år.