Konflikttrappen

Konflikttrappen - sådan udvikler konflikter sig

Konflikter kan være store og små, og derfor skal de også tilgås forskelligt. Konflikttrappen gradbøjer konflikterne og viser, hvordan du kan tilgå dem

Af Janni Andersen 05/01/2016

Konflikttrappen er et værktøj, udviklet af BrancheArbejdsmiljøRådene, som skal give dig det fornødne overblik over de konflikter, du møder på arbejdspladsen. Med den i baghånden, kan du hurtigt skride til handling og forhåbentlig få løst konflikten efter bedste evne.

På konflikttrappen er der forskellige farver, der præciserer konfliktens karakter, og hvordan du genkender den.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til at forebygge vold og trusler på arbejdspladsen

Grøn: Konflikten bliver løst konstruktivt, hurtigt og på en positiv facon

1. Konflikten er egentlig bare en mindre uoverensstemmelse, som kan være opstået på grund af uklarheder mellem jer. De problemer eller konflikter, som kan kategoriseres til at være på det grønne trappetrin er positive og vil som oftest være med til at udvikle arbejdspladsen. Grunden til, at konflikterne på det grønne trappetrin ikke udvikler sig, er, atalle parter forholder sig konstruktivt og fokuserer på sagens kerne. 

 Gul: Konflikten skifter fra sag til person, problemet vokser og folk tier

2. Hvis konflikten bevæger sig hen mod personen frem for mod sagens kerne, ligger konflikten på det gule trappetrin på konflikttrappen. Den, som du konflikter med, ser du lige pludselig i et negativt lys. Det, personen siger og gør, er nu fuldstændig åndssvagt. Også selv om det egentlig intet med den oprindeligt konflikt har at gøre.

LÆS OGSÅ: Medarbejdere og borgere dropper den hårde tone

3. Det næste trin på konflikttrappen er, når gamle problemer blusser op igen og bliver en del af konflikten. Eller, at nye problemer, som ligger helt uden for konfliktens kerne, kommer til og gør konflikten endnu større. Det kunne eksempelvis være, at man kommer med unødig kritik eller spydige kommentarer til sin modpart.

4. De gamle problemer, de spydige bemærkninger og personangreb har sløret, hvad konflikten egentlig drejer sig om. At tale sammen og lytte til, hvad der egentlig bliver sagt, er helt udelukket. I stedet bliver tingene fortiet og opgivet og afløst af irriterende handlinger og negativt kropssprog overfor den anden.

Trinnet skal tages ret alvorligt, for ellers ender det med, at der tages endnu et trin op ad stigen. Og det er en trussel for arbejdsmiljøet  og kræver kræfter at få blødet op. 

LÆS OGSÅ: Hvad er mobning?

Rød: Fjendskab, vrede og afskedigelse

5. Problemets kerne er glemt, og tale er fuldstændigt udelukket. Nu gælder det om at få ram på fjenden. For ja, modparten er blevet en fjende. Det eneste, der er vigtigt, er at få den anden til at overgive sig.
6. Det næstsidste trin er af alvorlig karakter. Det er her, at konflikten har indflydelse på det psykiske miljø på arbejdspladsen. Dine kolleger kan heller ikke se sig som neutrale. De skal helst være enige med dig, når du for eksempel siger: ”Synes du ikke, det er lidt irrriterende, når..” På det her trappetrin er våbnene skarpladte, og enhver mulighed for at ramme modparten bliver udnyttet.
7. Når konflikten helt op på det syvende og sidste trappetrin, er der nok en fyring i vente. Eller i hvert fald, kan parterne ikke være i samme lokale. Det kan betyde forflytning til en anden afdeling. Der er på dette trappetrin et stort lappe-arbejde i vente – både mellem medarbejderne og også på arbejdsmiljøet generelt.

Læs mere om konflikter her

Om arbejdsmiljøweb.dk

Arbejdsmiljoweb.dk er hjemmesiden for BrancheArbejdsmiljøRådene, som udvikler materialer om en række emner indenfor arbejdsmiljø. Her kan man læse om forskellige værktøjer til et bedre arbejdsliv.

Konfliktrappen er et af redskaberne, som de har udviklet og som du kan læse mere om på deres hjemmeside. 

www.arbejdsmiljoweb.dk