Ansattes kompetencer sænker sygefraværet i Holbæk

Ansattes kompetencer sænker sygefraværet i Holbæk

Færre medarbejdere i Holbæk Kommune melder sig langtidssyge. Ledere og medarbejdere har styrket deres kompetencer, så de kan sænke sygefraværet. Kommunaldirektøren glæder sig over udviklingen.

Af Stine Bærentzen 28/08/2012

Der er nu flere kollegaer til at tage sig af arbejdsopgaverne på de kommunale arbejdspladser i Holbæk. Flere kommer på arbejde hver dag, da antallet af langtidssyge ansatte er faldet fra 669 til 139.

Holbæk lå før i en kedelig top 5 over kommuner med højest sygefravær. Men folkene bag projektet 'Fra Fravær til Fremmøde' fik Holbæk ud ad topplaceringen. Det gjorde de ved hjælp af aktiviteter, hvor medarbejderne og lederne udviklede deres kompetencer.

Samtaler om fremtiden

En af aktiviteterne er ’Den professionelle samtale’. På kurset bliver ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter undervist i, hvordan de holder samtaler med dem, der har et højt fravær. Kursisterne er både blevet trænet i at motivere til løsninger og i at overbringe budskaber, som modtageren ikke nødvendigvis bryder sig om at høre.

Samtalerne om sygefravær er opdelt i forskellige typer. Både de samtaler, der handler om, hvordan medarbejderen har det, og hvilke løsninger, der baner vejen for, at han eller hun kan komme tilbage på arbejde. Og så de samtaler, der bliver holdt, når lederen og medarbejderen tvivler på, om de har en fælles fremtid på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Samtaleteori gør den svære samtale lettere

Skal ikke møde op med 39 i feber

Når de ansatte styrker deres kompetencer gennem aktiviteter som ’Den professionelle samtale’, har det en god effekt: Det sænker sygefraværet på de enkelte arbejdspladser.

- Det har betydning for det job, vi udfører, at der ikke er så meget fravær. Det giver uro med vikardækning, siger næstformand i MED-Hovedudvalget og repræsentant for medarbejderne i Holbæk Kommune, Jens Rohrberg.

Han lægger dog vægt på, at arbejdet med sygefraværet skal foregå på en ordentlig måde over for medarbejderne. Som tillidsrepræsentant på en skole har han talt med kollegaer, der var nervøse for, om de ville blive kaldt til samtale eller afskediget.

- De var lidt nervøse. Men vi følger projektet fra sidelinjen, og hvis noget bliver grebet forkert an, er vi garanter, siger han.

- Hvis en medarbejder ligger derhjemme med 39 i feber, skal han ikke føle, at han hellere må møde op på arbejde. Vi vil ikke have, at det er sådan, man tænker, fortsætter Jens Rohrberg.

Et fortsat fokus på fravær

Kommunaldirektør i Holbæk Kommune, Hans Søie, glæder sig over, at projektet har båret frugt.

- Det betyder, at kommunen har sparet penge, og at vores arbejdspladser har fået et bedre arbejdsmiljø, siger kommunaldirektøren, der også mener, at borgerne får en bedre service, når medarbejderne har det godt.

- Nu har vi nedbragt sygefraværet, og vi er kommet ned under gennemsnittet. Det betyder ikke, at vi slipper fokus på sygefraværet. For der er stadigvæk nogle kommuner, der er bedre end os. Men jeg er utrolig stolt af medarbejderne og organisationen, fordi det er lykkes os at komme så langt, siger han.

Sådan sænker Holbæk sygefraværet

 

  • Ledere, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter har sammen været på kurser i 'Den professionelle samtale', hvor de blev trænet i at tale med kollegaer, der har et højt sygefravær.
  • Medbestemmelses- og medindflydelsesudvalgene har været på 'Arbejdspladsworkshop', hvor de ud fra tankerne om social kapital er blevet klædt på til at fremme arbejdsglæden og trivslen i jobbet.
  • Lederne har været på kursus i 'Ledelses- og Organisationsudvikling'.
  • Arbejdsmiljøet på de enkelte arbejdspladser er set efter i sømmene gennem en 'Arbejdsmiljøscreening'.