Danmarks bedste mindste ide

Et fiktivt busstop er nomineret som Danmarks Bedste Mindste Ide

Et fiktivt busstoppested afleder dementes triste tanker og anerkender deres trang til at tage bussen hjem. Busstoppestedet er nomineret som Danmarks Bedste Mindste Idé. En konkurrence der sætter spot på medarbejderes små gode løsninger på arbejdspladsen.

Af Luna Svarrer 05/03/2014

Midt på gangen på demensafsnittet i Ceres Centret står et gult busstoppeskilt. På metalstangen hænger en køreplan og en grøn skraldespand. Ved siden ad skiltet står en bænk af træ, hvor man kan vente på bussen, mens man kigger på to store billeder af Horsens Banegård, der hænger på væggen overfor.

På Ceres Centret i Horsens Kommune har personalet anerkendt beboernes hjemve og trang til at tage bussen hjem til en savnet ægtefælle eller venner. Imitationen af busstoppestedet er blevet et arbejdsredskab for medarbejderne på demensafsnittet. Demente bliver nemlig ofte ramt af triste tanker og en trang til at tage hjem. Det fiktive busstoppested skaber et rum til at tale om minder og triste tanker så trangen til at komme hjem bliver mindre. 

- Busstoppestedet har medført, at færre beboere forlader centeret. Vi har ikke tal på det, og det handler selvfølgelig også om de beboere, der bor på stedet, men vi har faktisk ikke nogen, der forlader os længere. Det har bare været så effektivt, fortæller social- og sundhedshjælper Lone Ellebjerg Andersen, der er en af ide-kvinderne bag busstoppestedet.

LÆS OGSÅ: Innovation er ikke kun for cheferne

Afledning med samtale

Det havde i lang tid været et problem, at demente forlod plejecentret for at tage hjem til deres pårørende. Ifølge loven loven må personalet ikke låse døren. Derfor har afledning af de demente ved døren ud været på dagsordenen på Ceres Centret.

- Engang havde vi faktisk rigtig mange beboere, der forlod os. Og der jo en lovgivning om, at vi må ikke må låse døren. Så vi tænkte, 'hvad kan vi lave for at aflede dem, når de er på vej ud af døren?' Og vi har faktisk fået lavet et rigtig godt udgangsparti. Men i den der forbindelse kom spørgsmålet også, 'hvad er det egentlig, der gør, at de får lyst til at gå?' Demente bliver urolige hen på eftermiddagen. De får trang til at hente børn eller komme hjem til en ægtefælle. De skal nå noget og med bus eller tog. Dér opstod ideen om busstoppestedet, fortæller Lone.

Hun påpeger også, at projektet stort set har været gratis. Hun synes, det er inspirerende, at man kan få så meget for så lidt.

- Det har ikke kostet nogle penge, det vi har lavet. Teknisk forvaltning har lavet en bænk til os, og vi har fået busskiltet gratis. Det har været en fantastisk støtte, fortæller Lone.

Et klap på skulderen

Ideen fik hun sammen med sine kollegaer SOSU-assistent Anni Christensen og områdeleder Birgit Møller. Det er deres kollega Elinor Søndergaard, der har anerkendt initiativet, ved at nominere det fiktive busstoppested på Danmarkesbedstemindsteide.dk

- Jeg synes, det er en enkel lille ide, hvor man kan dreje triste tanker i en anden retning, og jeg ville gerne anerkende mine kollegaer for det arbejde, de har gjort, fortæller Elinor. 

De tre ide-kvinder er alle ydmyge over nomineringen, men synes at det er rart med et klap på skulderen.

- Det er dejligt, at det kan komme ud, og det er også dejligt at skabe en forståelse for vores arbejde derude, for vi er jo ikke sådan nogle, der kommer ud og fortæller en hel masse, forklarer Lone Ellegaard Andersen.

Også direktør for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen mener, at busstoppestedet er en god løsning.

- Jeg synes, busstoppestedet er en god og kreativ ide, og vi ser den også mange andre steder end i Horsens. Ideen er en del af en lang række initiativer, der skal hjælpe mod, det man kalder 'wandering' på engelsk, altså at vandre. Og det kan være at vandre hjem til en pårørende, men det kan også bare være at vandre uden et mål, forklarer han. 

Anerkend de små ideer

DanmarksBedsteMindsteIde.dk er en konkurrence, der stiller skarpt på alle de små gode og innovative løsninger, der er på de kommunale arbejdspladser. På hjemmesiden kan man nominere sin kollega, der har fundet en god løsning på et problem.

Nomineringen slutter den 22. april 2014.

Rum til triste tanker

I nomineringen af busstoppestedet skrev Elinor Søndergaard: 

”I stedet for at forhindre beboerne i at gå ud og tage bussen eller toget hjem, har man opsat et busstoppested på plejehjemmet, hvor personalet kan sidde og snakke med dem om gamle dage, og det de gerne vil hjem til.”