talentudviklingsforløb i Skive Kommune

Skive Kommune har blik for talenterne

Talent, kompetencer og udvikling har været dagsordenen for 15 medarbejdere i Skive Kommune det sidste halve år. Medarbejderne har nemlig været på et talentudviklingsforløb.

Af Personaleweb 11/03/2015

Siden august 2014 har Skive Kommune haft 15 medarbejdere på et længerevarende talentudviklingsforløb kaldet Talent14. De 15 deltagere er fordelt over hele den kommunale organisation. Alle talenter er tilknyttet en mentor, som han/hun selv har valgt fra en anden afdeling end sin egen. Disse mentorer er gennem hele forløbet til rådighed for sparring og rådgivning.

Forløbet indeholder to spor. Det første spor, hvor talentet arbejder med refleksion og afklaring af eget talent i et personligt perspektiv bl.a. personprofil analyse og samtaler med deres mentor. Det andet spor er et mere organisatorisk spor, hvor Skive Kommune som arena for udfoldelse af talentet sættes på dagsordenen. Det sker gennem en række inspirationsseminarer, hvor emner som strategi, styring, ledelse, faglig udvikling mv. sættes på dagsordenen.

Læs også: Spot et talent - skab en leder

Under talentforløbet arbejder talentet individuelt med en case med relation til egen praksis. Formålet med casen er at sammenkoble refleksion og inspiration fra talentudviklingsforløbet med reelle udfordringer og problemstillinger i organisationen og i egen hverdag. Der kan enten være fokuseret på den pågældende afdelings daglige arbejdsgang eller et større tværfagligt projekt, der involverer flere af kommunens afdelinger. Det er op til det enkelte talent.

Individuel kompetenceudvikling

- Det er vigtigt at fastholde og udvikle kompetencer, ligesom det er vigtigt at have fokus på talentudvikling og kompetenceudvikling som led i at tiltrække dygtige ledere og medarbejdere i fremtiden, fortæller vicekommunaldirektør Christian Bertelsen.

Den individuelle kompetenceudvikling er altså noget, der på sigt skal komme såvel talentet som hele kommunen til gode. Der er ikke tale om en decideret lederuddannelse, men et forløb, hvor talenterne får særlige rammer til at udforske og udfordre sit eget talent. De vil fremtidigt have bedre forudsætninger for at finde løsninger på brede problematikker, samt muligvis kunne bidrage til tværfaglige opgaver.

Afklaring af egne kompetencer

Talent14 er en personlig investering for de 15 talenter, hvis normale arbejdsbyrde forbliver uændret under deltagelsen i forløbet. Tiden og arbejdet udspringer af talenternes egne ambitioner og mål. Det succesfulde Talent14 forløb vil give Skive Kommune 15 medarbejdere med en afklaring af egne kompetencer og udviklingsmål. Det er et overordnet ønske fra kommunens side, at alle ambitiøse medarbejdere skal have muligheden for at udvikle sig. Dette er Talent14 et konkret eksempel på.

Støtte medarbejdere der vil øge deres potentialer

- Det vi tilbyder med Talent14 er nogle gode rammer, hvor vi kan udvikle vores lederes og medarbejderes kompetencer. Vi vil gerne lægge vægt på, hvor vigtig medarbejdernes læring og udvikling er for kommunens fremtid og vi ønsker at støtte de medarbejdere, der har en ambition om at øge deres potentialer, siger Christian Bertelsen.

Morten Olesen, BOMI

Morten har siden 2012 været ansat på BOMI for at pleje og udvide kun deporteføljen. Han har et stort fokus på samarbejde med andre afdelinger i Jobcenter Skive og i Skive Kommune som en helhed.
- Jeg har evnen til at se potentiale i ellers oversete ressourcer og jeg finder arbejde til aktiverede på BOMI og kontanthjælpsmodtagere. Det er en meget givende proces, og jeg føler virkeligt, at jeg gør en forskel. Jeg vil gerne motivere andre på social- og arbejdsmarkedsområdet til samme mentalitet.

Morten Olesen havde forud for Talent14 en ambition om at få 50 førtidspensionister tilknyttet BOMI over en 2-årig periode samt ændre den negative opfattelse af BOMI som institution og aktiveringssted, men især som samarbejdspartner. Hans fokus på ledighedsområdet involverer interessenter fra adskillige kommunale enheder og private virksomheder.

Talent14 var det perfekte startskud til casen, men i virkeligheden var der intet, der holdt mig tilbage inden forløbets start. Og det tror jeg gælder os alle i Skive Kommune. Jeg går meget op i, at vi udvikler os. Ikke kun individuelt, men også som en organisation og jeg kan kun opfordre til selvudvikling, også selvom man ikke er en del af talentforløbet. Vi har en pligt til selv at søge information og gøre os bedre.

Læs også: Medarbejdernes skjulte talenter

Mortens personlige mål er at få redskaber til at kunne samarbejde endnu mere på tværs i kommunen og være i stand til at samle kolleger om fælles fremtidige mål. Casen fokuserer under forløbet på at indsamle data og udvikle redskaber til opgaven med de 50 førtidspensionister, der venter efter Talent14.
 
Økonomichef Jens Jørgen Iversen

Udover den gavnlige effekt af arbejdet med den enkelte case, så har talenternes nærmeste ledere naturligvis også forventninger til de omfattede medarbejderes personlige udvikling. Deriblandt også deres fremtidige evner.

- Jeg har en medarbejder i forløbet, og ham har jeg skrevet en anbefaling til, fordi jeg sagtens kan se et talent i ham, som kan fremdyrkes yderligere. Jeg synes det er meget vigtigt, at mine med arbejdere er opmærksomme på deres eget potentiale. Hvis man er ambitiøs og ønsker at udvikle sine kompetencer, så er ledelsen altså meget villige til at støtte det ønske. Det er en forpligtelse vi har, ikke blot overfor vores ansatte, men også overfor Skive Kommune og samfundet generelt, forklarer økonomichef Jens Jørgen Iversen.

Læs også: Talenter hørte om, hvad det kræver at være leder

Talent14 handler i en vis grad om hver deltagers individuelle egenskaber. Derfor foregår forløbet i samspil med en mentor, der ikke kender deltageren. Som udenforstående kan mentoren bidrage med redskaber til blandt andet person lighedsafklaring. I tilfældet med talentet fra Økonomi, Kristian Eeg Smidt, er netop den personlige udvikling i fokus.

- Christian har i forvejen meget varierede faglige udfordringer og er meget dygtig til at håndtere dem. I hans tilfælde handler det mere om en personlig udvikling af blandt andet lederevner og et bredt udsyn i organisationen, siger Jens Jørgen Iversen
 

 




 

Mere viden om talentudvikling

Materialet om talentudvikling fra medarbejder til leder består af:

  • Ni interviews med medarbejdere, der har gennemført forløbet
  • En beskrivelse af konceptet for talentudviklingsforløbet
  • En uddannelsesplan for modulet
  • Deltagernes evaluering af forløbet

Find materialerne om talentudvikling

Projektet 'Fra medarbejder til leder' er udført af KL og KTO i regi af 'Væksthus for ledelse'.