Conny Hartung

Medarbejdere udfordrer overvægten med hovedet

Conny Hartung er en af 16 overvægtige medarbejdere i Assens kommune, der får hjælp til en sundere livsstil. Hun har blandt andet fået nye redskaber ved hjælp af mental fitness.

Af Janni Andersen 17/12/2015

En sundere livsstil stod højt på ønskelisten hos Conny Hartung, da hun tilmeldte sig et nyt projekt for 16 overvægtige ansatte i Assens Kommune. Godt nok opfyldte Conny Hartung ikke de angivne kriterier for vægt og BMI, men en kollega fortalte, at der stadig var ledige pladser og så meldte hun sig til. Og det har kun vakt glæde hos sosu-assistenten, der til daglig arbejder på Bofællesskabet Korsvang i Assens.

Det er især redskaber i mental fitness, der har vakt begejstring. Med mental fitness får Conny Hartung hovedet med sig i den livsstilsændring, hun er igang med.

- Jeg er så glad for at have fået lov til at komme med i projektet. Jeg har næsten ikke ord for det. Jeg har været på mange slankekure, men uden at have hovedet med, siger Conny Hartung.

LÆS OGSÅ: Overvægtige får hjælp til en sundere livsstil

For hende har slankekurene altid været et mål om at nå et bestemt tal på badevægten. Nu er det mere at få et mentalt overskud og en sund tilgang til sin egen vægt. Og det mål har den mentale fitness givet hende redskaberne til. 

Oversat er mental fitness træningen af ens mentale sundhed.  Bag konceptet og træningen står virksomheden Plus Performance, som med den tidligere håndboldlandsholdspiller Ditte Andersen i spidsen, faciliterer mentaltræning for sports- og erhvervsfolk. Den mentale træning skal ruste deltageren til at træffe bedre valg i forhold til sundhed. 

 

Sundheden kommer helt ind under huden

På sigt skal deltagerne naturligvis også gerne nå en sundere vægt. Den hurtige og sikre vej er selvfølgelig gennem kost og motion. Derfor kan det måske virke underligt, at de to ting ikke fylder mere, end de gør. Tilgangen er, at den mentale sundhed først skal styrkes, da det er en vigtig faktor i en større livsstilsændring. I 12 uger bruger de 16 overvægtige ansatte i kommunen deres tid på mental fitness. En dag om ugen. En time ad gangen. Træningen af et psykisk godt velbefindende, står Ditte Andersen for med helt særlige øvelser. 

LÆS OGSÅ: Sund investering i kommunens medarbejdere

- En time om ugen træner vi Mental Fitness, der er en grundlæggende træning af mental styrke og trivsel, og den træning understøtter deltagernes udvikling. Sammen med træningen får deltagerne nogle simple redskaber til at fastholde nye adfærdsmønstre, som for eksempel at strukturere en sundere hverdag, fortæller Ditte Andersen og fortsætter:

- Øvelserne går ud på, at der gradvist bliver ændret i vanerne. Som for eksempel at lægge løbetøjet frem dagen før eller få skrevet grøntsager på indkøbssedlen. Deltageren bliver motiveret til hele tiden at spørge sig selv, hvad det kræve, at bryde de her vaner, og hvordan det kan gøres, siger Ditte Andersen.

En af måderne, deltagerne får knækket de dårlige vaner på, er med et simpelt mantra. For Conny Hartung har hendes mantra været at begynde dagen med morgenmad.

- Jeg har aldrig spist morgenmad. Men nu er jeg begyndt at spise morgenmad, fordi mit mantra er: ”Jeg spiser morgenmad”, siger Conny Hartung og tilføjer, at det kan lyde søgt, men det har hjulpet at sige mantraet højt. Det er en knækket vane, som begyndte med, at ens tankemønster blev ændret.

- Hvis ikke du har hovedet med, så får du ikke den fulde sundhed, forklarer Conny Hartung.

Husk sejrene

På de ugentlige møder får deltajerne sat ord på deres op- og nedture siden sidst. Men de bliver også stillet over for øvelser, der træner hukommelse, koncentration og stress-resistens. Øvelser, der kræver fokus og logisk tænkning. Her bliver de udfordret, så de ligger lige på kanten af at kunne lykkes, men så oplever de alligevel at fuldføre. 

Det er svært og udfordrende, oplever Conny Hartung, men samtidig vækker det smil og grin på hele holdet.  

- Vi griner, og vi pjatter. Selvom vi ikke udfører øvelserne helt rigtigt, er der ikke noget, der er dårligt eller forkert. Det er bare det, at vi prøver, fortæller Conny Hartung, der tillægger fællesskabet blandt deltagerne en stor værdi og grunden til, at projektet indtil videre har været en succes for alle deltagere.

For Ditte Andersen er succesoplevelserne alfa og omega. Den tidligere EM-guldvinder i håndbold mener, at vi som mennesker ofte husker de dårlige oplevelser og nederlagene, frem for det der gik godt og sejrene.

LÆS OGSÅ: Derfor arbejder vi med robusthed

De sociale bånd mellem deltagerne er noget, Conny Hartung kan mærke.

-Vi har alle sammen fra begyndelsen været i samme båd. Derfor har det ikke været så svært at åbne op overfor hinanden. Vi støtter hinanden, fortæller Conny Hartung.

Ingen undskyldninger på Vestfyn

Projekt Sund Fornuft er stadig i den spæde begyndelse. Når det mentale forløb er slut, skal deltagerne have fokus på kost og motion. Det er her, den mentale træning for alvor skal vise sit værd. Allerede nu tyder det dog på, at den har givet bonus. I hvert fald for Conny Hartung, som har fået mere lyst til at motionere. Og kollegerne på Bofællesskabet Korsvang kan nok godt forberede sig på at blive en del af Conny Hartungs nye motionsvaner. 

- Jeg er i gang med at lave en gå-klub for mine kolleger. Jeg har sonderet terrænet lidt og synes, jeg har fundet nogle gode steder, vi kan gå sammen efter arbejdet, fortæller Conny Hartung.

 

 

Om 'Projekt Sund Fornuft'

I Projekt Sund Fornuft er i alt 16 overvægtige deltagere med fra forskellige arbejdspladser i kommunen.

Projektet varer i et helt år. De første tre måneder drejer sig om den mentale sundhed. Efter de tre måneder bliver der mere fokus på kost og motion.

Gennem diverse oplæg om sund kost og forskellige motionsformer er målet, at få deltagerne motiveret til, at tage sundere valg. Når de tre måneder er ovre, bliver deltagerne overladt til sig selv. Her skal de selv strukturere deres hverdag i en nu sundere version, dog med råd og vejledning fra en coach. Derudover vil der også blive arrangeret diverse foredrag for deltagerne.

Projekt Sund Fornuft er en del af den sundhedsordning, som Assens Kommune oprettede i 2008. Efter projektet er det meningen, at de tillærte redskaber, skal implementeres i andre dele af kommunens sundhedsarbejde.