Få gode råd til hvordan du holde koncentrationen

Sådan holder du koncentrationen

Forstyrrende tanker og multitasking kan være syndere, når man mister koncentrationen under en arbejdsopgave. Få gode råd til, hvordan du holder koncentrationen ved skrivebordet.

Af Mie K. Bertelsen 27/10/2014

Med en vigtig opgave hængende over hovedet kan det være svært at koncentrere sig. Nye mails tikker ind, telefonen ringer eller maven knurrer - der er mange ting, som kan lede tankerne og fokus væk fra en opgave. Men hvorfor er koncentrationen så vigtig?

 - Når vi koncentrerer os, effektiviserer vi arbejdsprocessen, og hukommelsen virker bedre. Outputet bliver bedre, hvis vi fokuserer hundrede procent på en opgave, fortæller Mads Lønnerup, chefkonsulent i Supplement, som er en kursus- og konsulentvirksomhed, der arbejder med udvikling af menneskelige ressourcer i både private og offentlige virksomheder.

Koncentrationen kan være svær at finde. Derfor giver Mads Lønnerup otte råd til, hvordan vi kan blive bedre til at holde koncentrationen:

1. Vær til stede i nuet

Hovedet er ofte fyldt med alle mulige tanker. Det kan både være ting fra fortid og i fremtid. Ting, du måske skulle have gjort anderledes eller ting, som du skal huske at gøre. Det kan både være store og små tanker.

Her hjælper det, ifølge Mads Lønnerup, at skrive sine tanker ned – at tømme hovedet. 

Inden du går i gang med en opgave, kan du skriver det ned, som umiddelbart fylde hovedet med støj. Hvis du kommer i tanke om noget undervejs, så skriv det ned med det samme. 

Der vil være perioder, hvor der er flere store ting, som fylder. I disse perioder er det bedre at acceptere, at du har meget om ørerne, i stedet for at bliver frustreret over, at du ikke kan koncentrere dig. 

2. Varm hjernen op

Hvis du hopper direkte ind i en opgave, mister du nemt pusten. Man bliver overrumplet af opgavens omfang. Det er fordi, man mangler at hente den viden frem, det kræver for at løse opgaven.

Inden du går i gang med en større opgave, bør du bruge 5-10 minutter på at orientere dig om opgaven. Når du danner dig et overblik over informationerne, kan du nemmere overskue opgaven.

3. Hold pauser

Arbejd gerne i halve timer, og tag herefter en pause på 2-5 minutter - koncentrationen daler nemlig efter en halv time. Husk at holde pause, inden du bliver træt. Pausen skal være en mental pause. Brug den på simple ting som at hente kaffe, toiletbesøg eller lignende.  

For at sikre overblikket, er det vigtigt, at du undgår at begynde på en ny opgave i pausen, som for eksempel at skrive mails, tjekke nyheder etc.

Kan du mærke, at din koncentration begynder at aftage, så gør noget aktivt. Mange af os har en død periode efter frokost. Tag en frisk travetur rundt om bygningen eller tag trapperne. Sørg for at få pulsen lidt op. Det hjælper hovedet.

4. Ingen faste pladser

Vi forbinder steder med bestemte opgaver. Når du sidder ved det samme skrivebord eller plads hele dagen med forskellige opgaver, kan det være svært at bevare koncentrationen. Derfor kan det være en god idé at udføre arbejdsopgaverne forskellige steder.

Hvis en kollega ikke er på arbejde, så kan du tage vedkommendes plads. Så er det nemmere at samle tankerne.

5. Konkurrenceelementer motiverer 

Hvis du gør arbejdsopgaverne til en ”konkurrence” med dig selv, kan det virke motiverende, og gøre det nemmere at koncentrere sig, men også sjovere at komme igennem opgaverne.

Eksempelvis kan du prøve at sætte en alarm på 20 minutter og se, hvor meget du kan nå (antal mails, læste sider…). Sæt uret igen og se så, om du kan nå den sammen mængde eller mere de næste 20 minutter. Husk at være realistisk, og tag højde for afbrydelser.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du en bedre overspringer

6. Pas på med at multitaske

Når du skal koncentrere dig, skal du undgå at multitaske. Tag én opgave ad gangen, da hjernen kun kan åbne for en bestemt mængde viden ad gangen. Det vil sige, at spreder du den begrænsede mængde ud på mange forskellige ting, bliver resultatet også derefter.

7. Fokuseret i pressede situationer

I pressede situationer kan du nemt miste overblikket. Genvind kontrollen ved at stoppe op og tømme hovedet. Alt, hvad der fylder, skal ned på papir, og dermed ud af hovedet. Så er det nemmere at fokusere på den pågældende opgave. Det er også særligt godt, når du ikke kan falde i søvn, fordi der er for mange tanker. Hav en blok ved siden af sengen, som du nemt kan notere på.

Lav en liste over de små delopgaver i prioriteret rækkefølge, som skal ordnes, for at opgaven er færdig. På den måde kan du sætte flueben ved de enkelte delopgaver og dermed se fremgang i arbejdsprocessen. Det kan virke motiverende.

8. Faste måltider og mindre portioner 

Du kan også hjælpe dig selv ved at spise madvarer, som mætter i længere tid, så maven ikke begynder at knurre. Spis gerne mindre portioner, men flere gange om dagen. Hvis man spiser for meget, vil blodet i kroppen ende i maven for at fordøje maden. Det er et skidt, da man skal bruge blodet oppe i hjernen for at løse en opgave.