Panlæg online-mødet med variation

Sådan holder du gode og effektive online-møder

Engagerende og effektive online-møder, handler i al sin enkelthed om at planlægge mødet som en vekselvirkning mellem envejskommunikation og aktiviteter, hvor deltagerne er aktive og interagerer.

Af Line Holst Jensen 08/04/2014

Det kan være svært at fastholde deltagernes koncentration og engagement i online-møder. De sidder alligevel foran pc'en og det kan være fristende at tjekke mails, skrive videre på et notat eller surfe på internettet under mødet. Du skal som mødeleder af et online-møde derfor gøre noget ekstra for at mødet bliver udbytterigt for alle deltagere.

Der er mange måder, du som online-mødeleder kan aktivere deltagerne på, så de forholder sig til det, der foregår på mødet. Så de ikke mister koncentrationen og begynder at tænke på eller gøre noget andet – nu når de alligevel sidder foran skærmen med fri adgang til arbejdsopgaver, internet og emails.

Deltagerne skal aktiveres mindst en gang hvert femte minut på et online-møde. De skal forholde sig aktivt i forhold til det, de hører, og det der foregår på skærmen. Det er oftere end på et ansigt-til-ansigt møde, hvor mødets fysiske rammer gør, at deltagerne alt andet lige lettere kan holde koncentrationen, da de stimuleres af de mange indtryk fra den, der taler, og de andre deltagere i lokalet.

Alt i alt skal deltagerne på et online-møde være aktive mindst 30 procent af tiden afhængigt af, hvad mødets formål er. Det er nok de færreste online møder, som kan leve op til det.

LÆS OGSÅ Vejen til gode møder

Sådan aktiverer du deltagerne – og får dem til at interagere

På online-mødet kan du få deltagerne på banen ved at stille dem spørgsmål, som de skal svare eller stemme på i forhold til det, de lige har hørt. Du kan også bede dem om at bidrage med deres egen viden og erfaringer, eller om at samarbejde om noget i mindre online fora.

Nogle af de mest gængse og simple metoder, som du kan bruge, og som de fleste professionelle online-møde medier understøtter, er for eksempel:

  1. Chatten, hvor deltagerne i talesprog og korte sætninger deler deres tanker, meninger og spørgsmål til emnet her-og-nu.
  2. Afstemninger eller Polls, hvor deltagernes stemmer om noget
  3. Smileys eller emoticons, hvor deltagerne med et symbol tilkendegiver, hvad de mener om noget.
  4. Whiteboard, hvor deltagerne skriver eller tegner på det samme board

LÆS OGSÅ: Forsker: Mødekulturen trænger til forandring

Aktiviteterne er nemme og hurtige at gennemføre (hvis de er forberedt på forhånd), og de har stor effekt på deltagernes engagement og koncentration og dermed mødets effektivitet og udbytte.

Husk altid at kommentere på deltagernes svar og bidrag, og relatere dem til mødets indhold og mål, så deltagerne mærker, at deres bidrag bliver set og værdsat, og at de er væsentlige for mødets udbytte. Brug også deltageres input til at skabe dialog mellem deltagerne, så de interagerer med hinanden, i stedet for kun med indlægsholderen eller dig som mødeleder.

LÆS OGSÅ Dit humør afgør mødet

Læs 'Fem gode råd til det aktive og online-møde'