Potentialer i at inddrage jordemødre i kommunale kerneopgaver
KL og Jordemoderforeningen er gået sammen om en ny pjece, der giver inspiration til, hvordan jordemødre kan løse kerneopgaver i kommunerne.
Jordemødre kan meget mere end at være aktive på fødegangene, og det sætteren en ny folder -”Jordemødre i kommuner – hvad har de i tasken?” - fra KL og Jordemoderforeningen nu fokus på.
Folderen forsøger at gøre opmærksom på det potentiale, der ligger i at ansætte en jordemoder med specifikke og almene sundhedsfaglige kompetencer indenfor både sundhedsfremme og forebyggelse. Den beskriver de forskellige roller, som med fordel kan varetages af en jordemoder og kommer med konkrete eksempler fra den kommunale verden.
Læs også: Nye roller til medarbejderne i Rødovre Kommune
Eksempelvis kan en jordemoder være med til at sikre god trivsel på arbejdspladsen og undgå unødvendigt sygefravær. Gravide i Danmark har ifølge en SFI-undersøgelse fra 2010 i gennemsnit 48 dages graviditetsbetinget sygefravær, frem til de går på graviditetsorlov. En jordemoder kan gennem grundig vejledning og samtale med de gravide – både de kvinder, der er ansat i kommunen, og de kvinder, som virksomhederne i kommunen har ansat – hjælpe med at finde ud af, hvordan den gravide kan forblive aktiv på arbejdsmarkedet under graviditeten.
I folderen er der også eksempler på jordemødre, der er vejledere i seksuel sundhed i en kommunes ungemodtagelse, som yder støtte til sårbare familier herunder gravide, de kan også arbejde med generel sundhedsfremme med fokus på KRAM-faktorerne, og de kan undervise på familiekurser eller være forløbskoordinator mellem fødegang og hjemkomst.