I Gladsaxe Kommune har en medarbejder med ledertalent fået en chance for prøve kræfter med et lederjob.

Lisbeth fik troen på egne lederevner med jobbytte

I Gladsaxe Kommune ser man nye muligheder i lederstillinger, der midlertidigt er ledige. Her har en medarbejder med ledertalent fået en chance for at tage lederkasketten på og prøve kræfter med et lederjob.

Af Stine Bærentzen 10/12/2012

Lisbeth Møller Hansen har gjort sig nogle grundige overvejelser, og det med god grund:

Den øverste ledelse gav hende et tilbud. De spurgte, om hun ville holde orlov fra sit konsulentjob på rådhuset i Gladsaxe Kommune for at prøve kræfter med et midlertidigt lederjob. En af kommunens ledere manglede nemlig en serviceleder inden for teknik, køkken og rengøring i fire måneder.

Læs også: Vejen til et vellykket jobbytte

Hun tøvede med at kaste sig ud i et job som leder, fordi hun hverken mente, at hun vidste nok om fagområdet eller om ledelse. Men andre troede på Lisbeth Møller Hansen, der kort forinden havde deltaget i et forløb for medarbejdere med ledertalent.

- De gav mig en masse opbakning, og det gjorde, at jeg fik mod til at slå til, siger hun.

Lisbeth Møller Hansen takkede ja til jobbyttet, som skulle udvikle hendes kompetencer. 

Flere fik glæde af jobbyttet

På den første arbejdsdag tog Lisbeth Møller Hansen sin lånte lederkasket på i spændt forventning.

- Jeg var fuld af spænding, glæde og forventning. Jeg havde været ude og møde dem en gang før og havde forberedt en lille præsentation af mig selv. Det var allerede på dag to, at jeg kom hjem fra arbejde og var fuldstændig oppe at køre over hvor fedt, det var. Og den følelse fortsatte jeg med i de følgende måneder, siger Lisbeth Møller Hansen med en begejstring, der lyser ud af hende.

Medarbejderne tog godt imod hende, og i stedet for at fokusere på det, hun ikke kunne, fik hun nu øjnene op for alt det, hun kunne byde ind med. Og den naturlige leder i Lisbeth Møller Hansen kom frem med det samme.

Det faldt mig utrolig let og jeg kunne rigtig godt lide at gøre tingene bedre for medarbejderne. Jeg så mig selv som en curlingmor, der fejer alle forhindringer af vejen for medarbejderne, så de kan gøre det, de er gode til.

Lisbeth Møller Hansen

Lisbeth Møller Hansen er ikke den eneste, der har fået glæde af jobbyttet. Det har Gladsaxe Kommune og den nye arbejdsplads også.

Kommunen vil gerne udvikle medarbejdernes kompetencer, så de bliver endnu bedre og får lyst til at blive i organisationen. Og Lisbeth Møller Hansens nye arbejdsplads får glæde af hendes kendskab til Gladsaxe fra konsulentjobbet på rådhuset og fra hendes akademiske baggrund.

En makker hjalp med at navigere i sandkassen

Lisbeth Møller Hansen var blandt andet i jobbyttet for at lære og vokse med opgaven. Hun oplevede det derfor som helt legalt at stille spørgsmål og lave fejl.

Hun blev ikke overladt til sig selv, og det gjorde, at det var trygt og lærerigt at træde ind i den sandkasse, der indrammede lederjobbet.

Læs også: 10 tips til at lykkes med jobbytte

Hun fik en makker med et tilsvarende lederjob. Allerede på deres første møde fik hun besvaret en lang række spørgsmål om at være leder. Lisbeth Møller Hansen og hendes makker tog nogle personlige snakke om ting, der er svære i et lederjob. For eksempel om vanskelige samtaler med medarbejdere.

Hun blev også tilbudt en ekstern coach, der hjalp med at afklare, om lederjobbet var noget for hende. Men da hun først var i gang med jobbyttet, gik hverdagen så hurtigt, at hun ikke kunne vente med tingene, til hun havde talt med sin coach. De spørgsmål, hun stødte på, besvarede hun med sin mavefornemmelse og med den gruppe ledere, hun arbejdede samme med. Hun aflyste derfor aftalerne med coachen.

Jobbyttet endte med en fast lederstilling

Imens Lisbeth Møller Hansen strålede i sit midlertidige lederjob, var kommunen ved at omorganisere og finde ud af hvilke ledere, der skulle sidde på hvilke poster. Her blev Lisbeth bragt i spil.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville blive inden for området i et fast lederjob som souschef og daglig leder for fire daghjem på to seniorcentre.

Det første, hun sagde, da hun blev tilbudt jobbet, var, at hun ikke er lederuddannet. Men mange ting talte for at tage imod tilbuddet, og hun besluttede sig for at sige ja.

Lisbeth Møller Hansen har i dag været i sit faste job som souschef siden foråret 2012. Hun har så gode erfaringer med jobbytte, at hun selv arrangerer jobbytte mellem sine medarbejdere, der prøver tilsvarende jobs på andre afdelinger.

Gladsaxe Kommune ser også Lisbeths jobbytte som en succes. De tøver derfor ikke med at tilbyde et midlertidigt lederjob til en anden medarbejder, næste gang muligheden opstår.

Flere former for jobbytte

Jobbytte er, at to personer bytter job i en afgrænset periode. I praksis kan det have mange former. For eksempel når:

  • Fagprofessionelle inden for samme jobområde bytter job med hinanden.
  • Medarbejdere tager på besøg på en arbejdsplads, der har konkrete faglige metoder, systemer eller lignende, som man ønsker at tilegne sig viden om.
  • Lederaspiranter afprøver ledervejen og udforsker, om ledelse er en vej for dem.

Kilde: Vejen til jobbytte

Læs erfaringer fra jobbytte

Lisbeth Møller Hansens jobbytte er en del af Gladsaxe Kommunes indsats med jobbytte, der er støttet af KL, Sundhedskartellet og KTO. Tre andre kommuner har også modtaget støtte til jobbytte.

Læs kommunernes erfaringer, der er samlet i pjecen ’Vejen til jobbytte’.