Følg de tre gode råd og bliv bedre til at lave effektive to-do lister

Få opskriften på effektive to-do-lister

En god to-do-liste giver ro og overblik. Men ofte er vi for optimistiske om, hvad vi skal nå, når vi laver lister over det, vi gerne vil nå. Her får du en opskrift på, hvordan du laver en to-do-liste, der faktisk virker.

Af Tine Rosenkilde 23/04/2013

Når vi skriver to-do-lister, er vi tit for ambitiøse og optimistiske omkring, hvor lang tid opgaverne tager. Så i stedet for at være et effektivt redskab, der giver overblik over arbejdsopgaverne og ro til at udføre dem, så bliver to-do-listen nemt en opgave i sig selv, der peger på det, vi ikke når i løbet af en arbejdsdag.

Her er trin til, hvordan du laver en god og effektiv to-do-liste:

Trin 1: Skriv ned

En effektiv to-do-liste skal skrives ned. Start derfor med at notere alle de ting, som du skal og vil nå den næste dag. Skriv alt ned – både store og små opgaver.

Trin 2: Estimér

Lav en hurtig estimering af, hvor lang tid hver enkelt opgave på din liste vil tage dig. Har du større opgaver, så bryd dem ned i mindre dele, så de   ikke tager mere end 1-2 timer at gøre færdige. Læg til sidst dine estimeringer sammen og se, om din plan er realistisk i forhold til din arbejdsdag.

Trin 3: Prioritér

Giv hvert enkelt punkt på din to-do-liste en prioritet fra A til E:

  • A = De ting, som du skal lave
  • B = De ting, som du bør lave
  • C = De ting, som ville være rare at lave
  • D = De ting, som du kan uddelegere til andre
  • E = De ting, som du helt kan slette

Hvis du har flere A-opgaver, prioriterer du disse ved at skrive A1, A2, A3 osv. Det samme gør du med dine B- og C-opgaver.

Er du er i tvivl om, hvor højt du skal prioritere en opgave? Spørg dig selv: Hvis jeg ikke laver denne opgave i dag, hvilke konsekvenser vil det så få? Jo større konsekvenser, jo højere skal du prioritere opgaven på din liste.

Kilde: www.ivaerk.dk 

Sådan gør du i forhold til effektive to-do-liste

Se Dorthe Rindbo, rådgiver i personlig planlægning og effektivitet, fortælle trin for trin, hvordan du laver den perfekte to-do-liste

Fakta om planlægning

Planlæg kun 60-70 procent af din tid. Undersøgelser viser, at 20 procent af vores tid går med uforudsete ting, og 20 procent går med afbrydelser. Det er cirka tre timer på en almindelig arbejdsdag.