Evalulere innovative tiltag

Sådan bliver I bedre til at evaluere jeres innovative tiltag

Center for Offentlig Innovation (COI) og professor ved KU, Peter Dahler-Larsen har netop udgivet en ny vejledning i evaluering, som skal forbedre innovationsprocesserne fra start til slut.

Af Janni Andersen 19/04/2016

Innovation handler om at bidrage med noget nyt og en løsning på noget, der endnu ikke er set før. Og så skal løsningen skabe værdi for den tiltænkte målgruppe, førend der kan være tale om en rigtig innovativ løsning. Evaluering er en vigtig del af innovationsprocessen. Dog sker det for sjældent, at innovative tiltag bliver evalueret. Derfor udgiver Center for Offentlig Innovation (COI)  nu i samarbejde med professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Peter Dahler-Larsen  ”Vejledning om at evaluere innovative tiltag”.

I vejledningen er der en række råd og metoder til, hvordan I kan evaluere jeres projekter. Og også til at tænke evaluering ind i projekterne helt fra starten. 

Derfor er evaluering et guldkorn

På COIs Innovationsbarometer viser tal, at 44% af de offentlige innovationer er evalueret og kun 11% af projekterne er evalueret ud fra borgernes og virksomhedernes synspunkter. Det skaber et hul i det innovative arbejde, da det er vigtigt at vide hvad der giver værdi og hvordan. 

Innovation er defineret ved tre faktorer: Nyt, gennemført og værdifuldt. Uden ibrugtagning og uden værdi – ingen innovation. Skal man så evaluere, før man overhovedet kan tale om en innovation? 

- Det er svært at evaluere innovation, men det ændrer ikke ved, at det er vigtigt og nødvendigt. Ellers ved man ikke, om der er skabt værdi. Denne vejledning er en hjælp til medarbejdere og ledere i den offentlige sektor, idet den skal give dem lyst, mod og evne til at tænke evaluering ind helt fra start,  siger centerleder i COI Pia Gjellerup.

Sådan bruger I vejledningen

I vejledningen finder du værktøjer og måder at etablere evalueringen, som en del af arbejdsprocessen i ”potentielle innovative tiltag” Det vil sige, de tiltag, som endnu ikke er søsat helt, men har muligheder. Vejledningen er bygget op på den måde, at Peter Dahler-Larsen bidrager med ledetråde til, hvordan der kan tages hånd om de potentielle innovative tiltag, og hvordan innovatør og evalutør får det bedste ud af hinanden og det enkelte projekt. 

Ifølge COI er evalueringsvejledningen kun det første spadestik i en række kommende vejledninger til et bedre innovationsarbejde.

Find vejledningen her og bliv klogere på emnet. 

Om COI

Center for Offentlig Innovation er etableret af regeringen, KL, Danske Regioner, FTF og Akademikerne.  Centeret skal sikre, at gode løsninger spredes i den offentlige sektor.  Læs mere om centeret på coi.dk.

Om Peter Dahler-Larsen

Ph.D og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet

Leder ved CREME (Center for Resultater, Effekter, Måling og Evaluering)

Derudover er han tidligere præsident for European Evaluation Society

Forfatter til "Evaluering af projekter - og andre ting, som ikke er ting" og "The evaluation Society"