Praktikanter i innovationspraktik

Innovationspraktik gavner både værter og praktikanter

I uge 37 holdt Center for Offentlig Innovation den såkaldte Innovationspraktik. Vi var med hos Smart City Odense, hvor Kristina Dienhart var vært for to praktikanter.

Af William Meyer 23/09/2016

Kristina Dienhart møder os i porten til Odense Slot med et stort smil. Hun er program-leder for Smart City Odense, der holder til på slottet, og i uge 37 har hun sagt ja til at tage imod to praktikanter, der skal følge hendes hverdag. Det sker som et led i Center for Offentlig Innovations (COI) Innovationspraktik.

- Det er denne vej, siger hun, imens hun guider os igennem slottets porte.

På vejen møder vi de to praktikanter, Eva Hancock og Emil Mortensen, der arbejder på et EU-projekt om energioptimering i bygninger. De har allerede fulgt Kristina Dienharts hverdag i to dage.

LÆS OGSÅ: Ti innovative ideer

Til møde på slottet

Vi følger Kristina Dienhart ind til hendes møde med Jesper Gaardbo Jensen, lederen af selskabet Geo Fyn.

- Der er lige lidt flere med, end du måske havde regnet med, siger Kristina Dienhart til ham.

- Jo flere, des bedre, svarer han.

Så går mødet i gang, og Kristina Dienhart og Jesper Gaardbo Jensen snakker sammen. I starten må hun lige forklare lidt til praktikanterne om de projekter, som bliver diskuteret på mødet. Men som mødet skrider frem, begynder de to praktikanter at komme med input.

Emil Mortensen har for eksempel en teknisk erfaring med projekter, der minder om dem, der diskuteres. Projekterne, der bliver diskuteret, er kun på tegnebrættet, men Emil Mortensen har råd og erfaringer fra de projekter, som han har været med til at føre ud i livet.

Samtidigt kan Emil Mortensen og Eva Hancock blive inspireret af nogle af de ideer og strategier, som Kristina Dienhart og repræsentanten fra Geo Fyn diskuterer.

Konstruktivt kritiske praktikanter

Efter et veloverstået møde er det tid til et andet vigtigt punkt på dagsordenen: frokost.

Vi sætter os sammen omkring frokostbordet og får en snak om, hvordan praktikforløbet er gået ind til videre.  

- Det har været et super velstruktureret program. Vi har været på en masse besøg, med på møder, og vi har været på rundtur i Odense, fortæller Eva Hancock.

Men har det ikke været meget ressourcekrævende, spørger vi Kristina Dienhart.

- Nej, det skal man ikke være bange for. Man skal alligevel lave mange af de her ting, og så kræver det ikke meget ekstra at have praktikanter med. Og man får rigtig meget ud af det. Mine praktikanter har været gode til at være konstruktivt kritiske. Bare det at have en samtale om, hvad man laver, det får man altid noget ud af, fordi man kommer til at reflektere over det, svarer hun.

Kristina Dienhart var selv i innovationspraktik sidste år, og der oplevede hun selv, hvor værdifulde de kontakter, man skaber i praktikken, kan være. 

- Netværket, man får, er guld værd. Jeg er stadig i kontakt med det praktiksted, som jeg var på sidste år, og vi har fået et samarbejde omkring nogle projekter, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Medarbejdernes skjulte talenter

Praktikanterne føler også, at de allerede har fået meget fra praktikken, som de kan bruge, når de kommer hjem.

- I Odense har de nogle gode strategier, som vi har lært meget af, siger Emil Mortensen.

Desuden har det givet ham meget at se, hvordan en anden faggruppe end hans egen arbejder.

- Jeg møder jo tit folk som Kristina. Men jeg har aldrig lige spurgt, om jeg kunne komme med til deres møder. Det giver meget at opleve tingene set fra deres side, mener han.

Nedenfor kan du se en video med praktikanterne og deres vært. Artiklen fortsætter efter videoen.

 

COI: Tanken bag Innovationspraktikken

Før vi mødtes med Kristina Dienhart, talte vi med projektlederen fra COI, Alexander Løchte. Han forklarer, at det netop er en del af ideen bag projektet, at man kan mødes på tværs af fag, sektor, geografi.

- Vi ved fra forskning, at spredning af innovation i høj grad understøttes af menneskelige relationer. Og Innovationspraktikken er netop en skalering af det personlige møde, som skaber relationer og netværk nationalt – det har man ikke gjort før på samme måde, og vi kan se, at det virker

Første år oplevede de besvær med at få praktiksteder, men det problem er blevet løst i år.

- Vi havde KORA til at evaluere Innovationspraktikken sidste år, hvor det viste sig, at praktikværterne oplever mindst lige så stor værdi af at deltage som praktikanterne. Det har vi kunnet fortælle om i år, og det har resulteret i, at flere praktiksteder har tilmeldt sig, forklarer Alexander Løchte.

Når man ansøger om at blive praktikant, kan man ønske, hvilken type arbejdsplads man gerne vil på, men det kan være en god ide at prøve noget, som ikke nødvendigvis er tæt på ens eget fagområde.

- Vi opfordrer folk til at kaste sig ud i noget nyt, for det er vores erfaring, at man faktisk får rigtig meget ud af dét.

Det kan du få ud af innovationspraktikken

Som medarbejder:

  • Nye netværk - Kristina Dienhart fik eksempelvis et samarbejde med sit praktiksted
  • Ideer til, hvordan man kan gøre tingene på en anden måde
  • Indsigt i hvordan en anden faggruppe arbejder

Som praktikvært:

  • Konstruktiv kritik og gode spørgsmål kan skabe refleksion 
  • Erfaringer fra andre arbejdspladser
  • Netværk
Hvad er innovationspraktik?
  • Innovationspraktikken foregår i uge 37
  • Praktikken er arrangeret af Center for Offentlig Innovation (COI), der matcher deltagerne efter deres profiler og ønsker
  • Praktikanterne kommer ud på en anden offentlig arbejdsplads og følger hverdagen
  • Det er gratis og frivilligt at deltage
  • Innovationspraktik blev afholdt første gang i 2015

COI er et nationalt center, der understøtter øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor gennem innovation.

Læs mere her