tandpleje

Frikommuneforsøg gav bedre udnyttelse af tandlægers tid

Medarbejderne i tandplejen i Fredericia når meget mere efter indførelsen af et frikommuneforsøg om generelt samtykke til tandbehandlinger.

Af Mette Voss 13/12/2016

Når Sofie fra 2.C skal til tandlæge, skal hendes forældre give lov. Hvis Sofie skal have taget et røntgenbillede efter undersøgelsen, skal forældrene give lov igen. Og hvis Sofie også skal have en flourbehandling, så skal hendes forældre give lov igen. Det står i sundhedsloven.

I 2014 søgte Fredericia Kommune om lov til at forsøge sig med såkaldt generelt samtykke til tandbehandlinger for børn, som et frikommuneforsøg. Kort fortalt gik forsøget ud på, at forældrene én gang for alle kunne give deres samtykke til at tandlæger og tandplejere måtte hente børnene ind til undersøgelser, røntgen, flourbehandlinger og børsteinstruktion i skolen.

Det blev der givet grønt lys til, og evalueringen fra 2016 viste, at det var en succes. Nu er forsøget et af de 18 frikommmuneforsøg, som har stor mulighed for at blive gjort permanente. Forsøget har nemlig vist sig at fungere så godt, at regeringen nu vil gøre det muligt for alle kommuner at gøre som Fredericia.

Sundhedsloven siger ellers, at samtykke skal gives hver gang, der skal udføres en ny behandling, men med forsøget håbede tandplejen i Fredericia på, at det ville gå lidt lettere med at få set alle børn, og at tiden blev udnyttet bedst muligt.

Det var også nøjagtigt det, der skete, og Helle Ulv Ron, der er overtandlæge i Fredericia Kommune, har meget svært ved at finde ulemperne ved ordningen.

- Fordelene er jo blandt andet, at vi sparer en masse administration i at sørge for at indhente samtykker hver gang. Det ville hele tiden kræve en kontakt til forældrene.Det gør vi gerne alligevel, når vi sender en indkaldelse ud, men vi skulle også sørge for, at der kom et samtykke tilbage. Altså at de siger: ”Ja, I må gerne indkalde mit barn eller hente mit barn på skolen for at undersøge dets tænder,” siger hun.

Mere effektivt arbejde

Tandplejen i Fredericia er fordelt på seks forskellige skoler i kommunen, og den decentrale placering gør, at ordningen giver ekstra god mening.

- Det betyder, at vi har en nær adgang til børnene. Det ville vi jo ikke kunne udnytte ordentligt, hvis vi hele tiden skulle spørge forældrene om lov, siger Helle Ulv Ron.

På en typisk formiddag, hvor tandplejen har en aftale med en bestemt klasse om, at de for eksempel skal have børsteinstruktion, sker det ofte, at der er nogle børn, som ikke er til stede i klassen på grund af sygdom eller andre ting.

- Så har jeg tandlæger og tandklinikassistenter stående i den time eller to, der er sat af til at se de børn, og hvad skal de så, hvis de ikke må hente andre børn på skolen uden samtykke? Det er jo et enormt ressourcespild. I stedet for at vi kan kigge i vores lister og se, hvem fra andre klasser på skolen, der står for tur til røntgenbilleder eller instruktion og så bruge tiden på dem i stedet. Her kan vi altså udnytte den nære kontakt, siger Helle Ulv Ron.

Helle Stockfisch, som er tandlæge i Fredericia Kommune, har oplevet en periode, hvor hun og hendes kolleger arbejdede uden ordningen og altså skulle have samtykke til hver enkelt behandling.

- Det stod på i nogle måneder, hvor ordningen blev evalueret, og hvor vi derfor troede, at vi ikke længere måtte behandle uden at indhente samtykke hver gang. Der ringede vi hjem om alting, og det gav meget ekstra arbejde. Det kommer børnene til gode, at vi bruger tiden på dem i stedet for på at ringe, siger hun.

Alle børn bliver set

Ud over de tidsmæssige ressourcer tandplejen kan spare, er der også den fordel, at alle børn har muligheden for at blive set af tandplejepersonalet.

- I hverdagen betyder det, at vi får fat i alle børn, også dem, hvis forældre ikke har så mange ressourcer. Her har vi tidligere oplevet for eksempel at det telefonnummer, vi har fået ikke virker næste gang, og så er det jo svært at ringe efter samtykke. De børn kan også komme til nu, og det er godt for børnene, at de kan komme til tandlæge, siger Helle Stockfisch.

Der er ikke nogle tal på, om det rent faktisk har hjulpet de såkaldte risikobørn, men ifølge Helle Ulv Ron, er det opfattelsen, at det har haft en positiv effekt, da de bedre kan følges på tæt hold.

Glade forældre

Inden den nuværende sundhedslov blev vedtaget var det også muligt for tandplejere at indhente generelt samtykke, og derfor har det ikke været en stor omvæltning at ”gå tilbage til det gamle”.

- Det er noget forældrene selv er vokset op med, så derfor er de blevet overraskede de gange, vi har henvendt os for at få samtykke. De får information inden planlagte undersøgelser, så de kan nå at forberede deres børn, og de får en seddel med hjem, når barnet har været hos os. Det er også en besparelse af forældrenes tid, at vi ikke ringer ofte, men vi respekterer selvfølgelig også, hvis der er forældre, der altid vil give accept, så skriver vi det ind i journalen, siger Helle Ulv Ron.

Tandplejen gør også noget ud af, at samarbejdet med lærerne skal fungere.

- Samarbejdet med lærerne handler om en gensidig respekt, og at vi ikke misbruger at vi kan hente børn i klassen. Vi prøver at samle dem fra klasserne, så vi kun forstyrrer dem én gang. Hvis børnene skal have separate tider hver gang, så skal de først ud af klassen til undersøgelse, og så en anden dag til røntgen og så videre, så det vil også forstyrre meget, siger Helle Ulv Ron.

Reglerne

Det måtte tandplejen uden at indhente forudgående udtrykkeligt samtykke:

  • indkalde børn i klassen.
  • foretage undersøgelser, dog uden brug af røntgen.
  • foretage afpudsning og tandrensning. ·
  • give mundhygiejneinstruktion, samt
  • foretage behandlinger m.v., der ikke betragtes som mere indgribende end dette.


Med godkendelsen kan Fredericia Kommunes tandpleje endvidere på baggrund af et generelt, udtrykkeligt samtykke, som hviler på fyldestgørende generel information af forældrene:

  • foretage fluorbehandlinger samt
  • foretage undersøgelser med brug af røntgen i diagnostisk øjemed.
Frikommune

Fredericia var frikommune fra 2012-2015, hvor de satte gang i flere forskellige forsøg. Læs om dem her.