Som den første kommune i landet sender Esbjerg Kommune alle pædagoger og dagplejere på kursus i førstehjælp til børn

Obligatorisk førstehjælpskursus sikrer børnene når uheldet er ude

Som den første kommune i landet sender Esbjerg Kommune alle pædagoger og dagplejere på kursus i førstehjælp til børn. Hvis Alma får et stykke brød galt i halsen i dagplejen, eller hvis Magnus falder ned fra legetårnet i børnehaven, er det dagplejere og pædagoger, som kan håndtere uheldet.

Af Personaleweb 18/03/2014

I løbet af foråret bliver 1.100 fastansatte pædagogiske medarbejdere i Esbjerg Kommune undervist i, hvordan de håndterer, når et barn får noget galt i halsen, hvordan de skal handle i tilfælde af et bevidstløst barn samt tage sig af store og små skader så som forgiftninger, forbrændinger, fald, blødninger og sår.

Læs også: Her de klar til at yde digital førstehjælp til kollegerne

Esbjerg Kommune er den første kommune, som stiller krav om førstehjælpsundervisning til alle medarbejdere i kommunen, der skal arbejde som pædagog eller dagplejer. De skal også løbende via et elektronisk program opdatere deres førstehjælps-certifikat. Initiativet sker i samarbejde med projektet Red Mit Barn, der har sat førstehjælp i børnehaver og dagplejer på dagsordenen.

55 undervisningsgange

Samarbejdet med Red Mit Barn om undervisningsforløbene sikrer, at underviserne er sundhedsfaglige personer, primært læger men også sygeplejersker fra børneafdelinger og lignende.  De kommer ud i alle dagtilbud i Esbjerg Kommune for blandt andet at vise genoplivning på børnedukker. Det bliver til 55 undervisningsgange i foråret 2014.

– Det er ikke et område, som er omfattet af lovgivningen. Derfor har vi i Esbjerg Kommune selv taget initiativet og valgt at bruge ressourcer på at uddanne vores medarbejdere til at kunne tackle disse situationer, som vi alle helst vil undgå at komme i. Det giver en ekstra tryghed for medarbejderne, idet de nu ved, at hvad de skal gøre, og forældrene får vished om, at de pædagoger og dagplejere, som har ansvaret for deres børn også kan udføre førstehjælp, siger dagtilbudschef Anne Merethe Løvmose.

Stor efterspørgsel i førstehjælp til børn

Red Mit Barn er et innovativt undervisningskoncept i førstehjælp til børn udviklet af læger og skabt specifikt og målrettet til de ansatte i daginstitutioner og dagplejen.

- Forarbejdet til Red Mit Barn har afsløret en stor efterspørgsel blandt landets pædagoger i at blive undervist i førstehjælp til børn. Flere føler sig ikke trygge ved egen viden og egne færdigheder, og mange er aldrig blevet undervist. Fra litteraturen ved man, at usikkerhed på egen kompetence kraftigt nedsætter tilbøjeligheden til at iværksætte relevant førstehjælp. Ligeledes er der entydig evidens for at undervisning i førstehjælp skal vedligeholdes og genopfriskes, forklarer læge og stifter Claus Lefort Sønderskov.

Læs også: Her bliver dagtilbud til digitale laboratorier

Når undervisningen er gennemført, vil der årligt blive fulgt op på undervisningen for at førstehjælpskundskaberne vedligeholdes i fremtiden. Det vil udløse en certificering fra Red Mit Barn til Esbjerg Kommune som helhed og på institutions- og brugerniveau.

Fra frivilligt udbud til krav

Anne Merethe Løvmose, dagtilbudschef i Esbjerg Kommune, har taget initiativet til førstehjælpskurser til alle fastansatte dagplejere, pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter.

- Der var grimme sager fremme om børn, der døde i daginstitutioner i andre kommuner efter at være blevet kvalt i mad eller anoraksnore. Det var egentlig anledningen til, at jeg begyndte at undersøge, hvad Esbjerg Kommune kan gøre, fortæller Anne Merethe Løvmose til Jydske Vestkysten.

Førstehjælpskurset adskiller sig fra normale kurser ved at et sundhedsfagligt personale og læger til at styre uddannelsen, og så slutter uddannelsen i princippet aldrig. Kommunens medarbejdere skal nemlig løbende eksamineres og certificeres.

Esbjerg Kommune har tidligere givet personalet tilbud om førstehjælpskurser, men altid som et frivilligt tilbud.

Mere om Red Mit Barn

Ingen børn i danske børneinstitutioner må dø eller få varige mén af begivenheder, hvis udfald kunne være forhindret ved relevant og igangsat førstehjælp, det er Red Mit Barns mission.

Via Red Mit Barn bliver danske daginstitutioner og danske dagplejere i stand til at vurdere, hvornår der er behov for hjælp samt at udføre relevant førstehjælp, så de på ethvert tidspunkt føler sig tilstrækkeligt trygge ved egen viden og egne færdigheder.

Red Mit Barn forløbet er blandt andet skabt på baggrund af faglitteratur, interviews og pilotprojekter med ansatte og ledere fra dagtilbuddet.

Fakta om Esbjerg Kommunes obligatoriske førstehjælpskursus

Dagtilbud vil uddanne 1.100 fastansatte pædagogiske medarbejdere i førstehjælp fra:

  • 37 Kommunale institutioner
  • 9 selvejende institutioner
  • Dagplejen (ca. 325 ansatte)
  • Ressourcepædagoger (40 ansatte)

De lærer at håndtere følgende situationer:

  • Fremmedlegeme i luftvejene 
  • Når et barn får noget galt i halsen
  • Basal genoplivning 
  • Det bevidstløse barn
  • Store og små skader 
  • Forbrændinger
  • Forgiftninger
  • Fald fra højder
  • El-ulykker
  • Blødninger og sår
  • Feberkramper
  • Knoglebrud og led skader