Podcasts

Guide: Sådan kommer du i gang med at lave podcasts

Podcasts er populære som aldrig før. Men hvordan laver man en god podcast? Vi har spurgt Berit Freyheit, der laver podcasts for Københavns Biblioteker.

Af William Meyer 05/09/2016

Podcastbølgen har ramt Danmark, og nu er flere organisationer også begyndt at bruge podcasts. Vi har talt med Berit Freyheit, der laver podcasts på Københavns Biblioteker. De brugerne podcastene til at opfylde deres kerneopgave ved at kommunikere med - og indrage - deres brugere. Her får du en guide til, hvordan man nemt kan komme i gang med at lave sine egne podcasts.

Læs også: Københavns Biblioteker har succes med podcasts

Læs også: Podcast sætter fokus på ledelsesudfordringer

Anskaf det rette udstyr

På Københavns Biblioteker har man et lydstudie. Mindre kan dog bestemt gøre det, fortæller Berit Freyheit.

- Lyden skal ikke være så dårlig, at man skræmmer folk væk. Det skal for eksempel ikke lyde som, at man sidder inde i en tønde. Men det behøver heller ikke at være DR-kvalitet, forklarer hun.

Små Zoom-optager, der koster få tusinde kroner og er nemme at bruge, kan for eksempel være rigeligt. På Københavns Biblioteker bruger man bl.a. en Zoom H6.

Derudover skal man bruge et program til at redigere podcasten. Berit Freyheit anbefaler programmet ”Hindenburg”.

- Man har ikke de mest avancerede funktioner, men det er let at bruge og ganske udmærket til podcasts, forklarer hun.

Find et godt koncept

Når udstyret er på plads, skal man vide, hvad man vil lave podcasts om. Berit Freyheit mener, at man først og fremmest skal finde et koncept, der interesserer en selv.

- Jeg lærte af min gamle klasselærer, at selv en frimærkesamler kan blive interessant at lytte til, hvis vedkommende går nok op i det, siger hun.

Derudover skal man tænke over, at det skal kunne fungere som en serie. Det kan for eksempel være, at man beslutter sig for at lave podcasts om et specifikt emne, som man så holder sig til hver uge.

Hvad angår tidsrammer er podcasts et forholdsvist frit medie, så det er mindre vigtigt at tænke over det, når man skaber sit koncept, mener Berit Freyheit.

- Man kan lave en podcast så lang eller kort, som man synes, at den skal være. I modsætning til for eksempel almindelig radio, så kan folk tænde og slukke for programmerne, som de vil, forklarer hun.

Planlæg hvad du vil sige

Når konceptet og udstyret er på plads, kan man gå i gang med at planlægge, hvad man vil sige under selve podcasten.

- Det er vigtigt, at man har en idé om, hvor man gerne vil hen, og hvordan man kommer derhen. Man behøver ikke nødvendigvis et manuskript, men det er nødvendigt at have en plan, hvis man vil lave en god podcast efter min mening, siger hun.

Uden planlægningen kan der komme meget fyld i podcasten, man kan miste autoriteteten, og man kan komme på afveje.  

Lyt til andre podcasts

Et af Berit Freyheits vigtigste råd er dog, at man skal lytte til andres podcasts.

- Det er ligesom, at det er nødvendigt for en forfatter at læse mange romaner for selv at blive bedre til at skrive romaner. Hvis man vil lave podcast, må man høre, hvordan andre gør det, og på den måde finder man ud af, hvad der virker og ikke virker, og hvordan man opbygger en god historie.

Berit Freyheit lytter selv til en masse forskellige podcasts. Hun anbefaler, at når man vil finde en podcast, som kan inspirere, så skal man lede efter en podcast med et emne, der interesserer en selv.

Som eksempel fortæller hun om podcasten "Han Duo", hvor nogle nørder snakker om emner, der virkelig interesserer dem og på den måde formår at skabe et spændende program. Hun nævner også programmet ”You must remember this” som et eksempel på en podcast, der formår at opbygge en god historie.

Opsumering: Sådan laver du en god podcast
  • Anskaf udstyr. Det behøver ikke at være dyrt, en zoom h6 er eksempelvis fin.
  • Find et koncept, der holder og passer til dine ressourcer.
  • Lav en plan for, hvad du vil sige, så du har et mål og en idé om, hvordan du når målet.
  • Lyt til andre podcasts og bliv inspireret.
Hvad er en podcast?

- En podcast er en lyd- eller videofil, som kan downloades eller streames online.

- Navnet "podcast" stammer fra 2005 og er opfundet af Apple.

- "Podcast" er en sammentrækning af "pod" som i iPod og "cast" som i broadcast.

Om Berit Freyheit:

- Hun er specialist på Københavns Biblioteker.

- Hun har arbejdet inden for biblioteksvæsenet i 34 år.

- Hun laver en række podcasts for Københavns Biblioteker, det kan du læse mere om her.

Hør også Berit Freyheit i P1 Podcaster her